Tak dziś jemy. Biografia jedzenia recenzja

Tak dziś jemy

Autor: @Paulina_Wu ·1 minuta
2020-04-19
Skomentuj
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!
Biografia jedzenia - tego jeszcze nie było. Ale warto o tym mówić. Nasze posiłki zmieniają się na przestrzeni lat, ale nie tylko ich forma, a same składniki ulegają zmianie. Wszystko to, aby wpasować się w ludzkie gusta. Sztab inżynierów pracuje aby dogodzić nam w kwestii wyglądu owoców czy warzyw. Zastanawialiście się kiedyś jak jedli nasi przodkowie? Koniecznie przeczytajcie Tak dziś jemy, pięknie wydaną książkę Bee Wilson. Naprawdę spora dawka wiedzy i cennych informacji.
Pierwsze co mnie urzekło w tej książce, to grafiki, przywodzące na myśl stare książki kucharskie. Wiele osób zwróciło na to uwagę czytając tę pozycję. Druga rzecz, która mi się spodobała, to że autorka nie idealizuje siebie jako fanatyczki najzdrowszego jedzenia - przyznaje się do błędów młodości i małych grzeszków żywieniowych, ale uświadamia, że wszystko można, lecz z umiarem.
Bee Wilson przytacza naprawdę mnóstwo przykładów tego, jak w niewielkim czasie, bo przecież czasem to kwestia jednego, dwóch pokoleń, mogą zmieniać się nawyki żywieniowie. Ukazuje co jest przyczyną, w zależności od miejsca zamieszkania. Jak inne narody zajadają się ociekającymi tłuszczem fast foodami, a w innych dzieci cierpią z niedożywienia, mimo, że mamy jedzenia za dużo i często jest wyrzucane.
Przyczyn tego stanu rzeczy jest wiele, począwszy od tego, że jedzenie jest wyjątkowo tanie i bezwartościowe, a z drugiej strony dopasowywane do konsumenta przez inżynierów hodujących coraz to słodsze i bezpestkowe owoce. Myślę, że książka daje od myślenia. Każdy konsument powinien ją przeczytać, aby utwierdzić się lub zdać sobie sprawę ile przetworzonej żywności spożywamy na codzień.
Wartościowa lektura, która pochłonie Was na wiele godzin. Po jej przeczytaniu zdecydowanie inaczej patrzę na jedzenie. Chociaż zwykle unikam żywności przetworzonej i staram się robić posiłki od podstaw, teraz będę jeszcze staranniej dobierać produkty. Najgorsze jest to, że wkrótce ciężko będzie dostać żywność, która będzie w pełni naturalna - chyba, że sami wyhodujemy ją we własnym ogródku. Jedyna nadzieja w nas - konsumentach - jeśli będzie spadać sprzedaż żywności wysoko przetworzonej, producenci zaczną nas doceniać i wytwarzać zdrowsze jedzenie. I oby ten trend stawał się coraz bardziej widoczny na naszych półkach.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2020-04-09
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Bee Wilson
7.8/10

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii je...

Komentarze
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Bee Wilson
7.8/10
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii je...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

edzenie to obecnie bardzo aktualny temat w środkach masowego przekazu. Widać ogromną różnicę w sposobie jego przygotowywania. Dziś tradycyjne produkty wypierają rozmaite diety i składniki egzotyczne....

@Skazananaksiazki @Skazananaksiazki

TAK DZIŚ JEMY - po lekturze oczywiste rzeczy na temat jedzenia, przestają takie być... Fachowa wiedza, mnóstwo przydatnych informacji, dane prosto od ekspertów. Jeżeli chcesz poszerzyć swoje poglądy ...

@revencleee @revencleee

Pozostałe recenzje @Paulina_Wu

Królowa Dzikusów
Królowa Dzikusów

To już trzeci tom z tej wspaniałej, magicznej serii Mistrz Gry! Poprzednie tomy to "Gwiazda Północy, Gwiazda Południa" i "Pan Kamienia Wschodu". Każda z tych części wywa...

Recenzja książki Królowa Dzikusów
DOTYKA... Poderwać gęsią skórkę do lotu
Usypana piaskiem...

"Dotyka... Poderwać gęsią skórkę do lotu" to kolejna książka, baśń Autora Nieznanego, po którą miałam przyjemność sięgnąć. Jest równie wyjątkowa i inna niż wszystkie, ja...

Recenzja książki DOTYKA... Poderwać gęsią skórkę do lotu

Nowe recenzje

Manipulacja
Dobry debiut
@zaczytanaangie:

Pewnie nikogo nie zaskoczy fakt, że za mną lektura kolejnego kryminalnego debiutu. Czasami mam wrażenie, że tylko po ni...

Recenzja książki Manipulacja
Długo i szczęśliwie
Długo i szczęśliwie
@cafeetlivre:

[RECENZJA ZAWIERA SPOILERY DO POPRZEDNICH TOMÓW] Historia Agaty i Sofii towarzyszy mi już od dłuższego czasu. Kiedy za...

Recenzja książki Długo i szczęśliwie
Król Pik
Król Pik
@marcinekmirela:

RECENZJA „KRÓL PIK” AUTOR: Monika Madej - strona autorska @monika.madej_autorka WSPÓŁPRACA REKLAMOWA — Wydawnictwo N...

Recenzja książki Król Pik
© 2007 - 2024 nakanapie.pl