Fotografia smaku recenzja

Wspaniałą, ciepła, klimatyczna ksiażka nie tylko o gotowaniu.

Autor: @anetapzn ·2 minuty
2012-04-06
Skomentuj
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!
Zapoznając się z treścią książki byłam zaskoczona. Spodziewałam się typowej książki kucharskiej sławnych osób, a miałam w ręku...taki miszmasz - szczypta wspomnień (jakże czarownych i ujmujących) + szczypta wątków biograficznych + szczypta anegdot i na okrasę 24 wspaniałe przepisy.
Pełen tytuł książki brzmi : Zofia Nasierowska gotuje, pisze Janusz Majewski. Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości.
Pani Zofia i pan Janusz zapraszają nas do siebie, zapraszają nas do swojego domu na Mazurach. Dom ten początkowo miał być tylko daczą, aż pewnego dnia (jak pisze Janusz Majewski) porządek zaczął się odwracać i wreszcie podjęliśmy decyzję - przenosimy się na wieś na stałe (...). Przez wiele lat, o których opowiadają, odwiedzali ich przyjaciele, znajomi, rodzina, a jak sami przyznają - z biegiem czasu także...znajomi znajomych:). Bywali u nich zwykli ludzie oraz sławne osoby. Przyjaciele gospodarzy zjeżdżali do Dworu Morena z różnych zakątków. Przez wiele, wiele lat w swojej ostoi na Mazurach podejmowali wszystkich, jak tylko potrafili, karmili, gościli wszystkich, którzy spragnieni byli rozmowy, rady, towarzystwa i wspaniałych mazurskich krajobrazów. Ale karmienie takiej ilości gości nie było łatwe, tym bardziej, ze czasy były niezbyt ciekawe jeżeli chodzi o zaopatrzenie. No, ale trzeba było sobie jakoś radzić. Zarówno pan Janusz jak i pani Zofia mieli bogatą wyobrażnię więc dania, które przyrządzali w mazurskiej kuchni cieszyły się zasłużoną sławą, Wszyscy zaczęli prosić o podanie przepisów i tak powstała 1. edycja książki.
Jak pisze znana restauratorka Magda Gessler - Dom Zosi Nasierowskiej był ostatnią ostoją ciepła, smaku i gościnności. Fotografie, które robiła swoim gościom, były zawsze odzwierciedleniem karmionych przez nią dusz. Prawdziwa dama estetyki i smaku, która zatrzymała mijające wartości.W książce autorzy prezentują pomysły na 24 obiady. Każdy z obiadów składa się z: przystawki, zupy, drugiego dania i deseru. Przykładowe menu: na przystawkę - naleśniki ze szpinakiem (moje ulubione), dalej - zupa z papryki, eskalopki schabowe po węgiersku a na deser ciasto z jabłkami. Mimo braku zdjęć proponowanych potraw (co przyznaję na początku bardzo mnie zaskoczyło i zdziwiło) książka nic nie traci, a to z kilku powodów. Wielkie brawa należą się moim zdaniem Annie Pol za szatę graficzną, zdjęcia, ilustracje, grafiki i ryciny żywcem przeniesione z poradnika dla gospodyń domowych sprzed kilkudziesięciu lat, a konkretnie z Nowoczesnej kuchni domowej, wydanej w 1935 r. Każdy przepis opatrzony jest komentarzem Janusza Majewskiego, który dodaje potrawom niezwykłego smaczku. A menu dosłownie dla każdego. I do tego wspaniała rozmowa z autorami, wspomnienia, zdjęcia z albumu rodzinnego, cudo po prostu. Całość jest piękna, wspaniałą, klimatyczna, inna po prostu.Gorąco polecam. To magiczna podróż w czasie i w miejscu i magiczne spotkanie tylko ma jeden mankament - zbyt szybko się skończyło, książka powinna być grubsza, powinno w niej być jeszcze więcej rozmów i wspomnień.
Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Fotografia smaku
Fotografia smaku
Zofia Nasierowska, Janusz Majewski
9/10

Fotografka boska gotuje, a Mistrz kina rozbudza apetyt. Na 24 wykwintne, swojskie, kresowe i egzotyczne obiady. Na zapomniane smaki i zapachy z babcinych stołów, na evergreeny podane klasycznie i aut...

Komentarze
Fotografia smaku
Fotografia smaku
Zofia Nasierowska, Janusz Majewski
9/10
Fotografka boska gotuje, a Mistrz kina rozbudza apetyt. Na 24 wykwintne, swojskie, kresowe i egzotyczne obiady. Na zapomniane smaki i zapachy z babcinych stołów, na evergreeny podane klasycznie i aut...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Książka duetu Majewski-Nasierowska to niezwykła książka kucharska - autorzy karmią ciało i duszę :) Piękne fotografie autorstwa pani Nasierowskiej oraz ilustracje jakby wyjęte rodem z dawnych wydań "P...

@markietanka @markietanka

Pozostałe recenzje @anetapzn

Zamachowcy i zdrajcy
Polecam.

Doskonała pozycja opowiadająca o początkach terroru w Rosji. Carska Rosja końca XIX wieku była krajem wielkich sprzeczności - carskie pałace, bogactwo gromadki możnych, ...

Recenzja książki Zamachowcy i zdrajcy
Płomień i lód. Przygody mojego życia
Wspaniała opowieść o niesamowitym człowieku.

Arthur Koestler to urodzony w 1905r. w Budapeszcie pisarz i dziennikarz. W 1976r. u Koestlera zdiagnozowano chorobę Parkinsona, a trzy lata później przewlekłą białaczkę ...

Recenzja książki Płomień i lód. Przygody mojego życia

Nowe recenzje

Czas Agentów
Utalentowani, tajemnicza Agencja i Sieć
@maitiri_boo...:

"Sieć. Czas Agentów" to drugi tom serii, którą pochłonęłam w równie szaleńczym tempie co tom pierwszy, bo od pierwszych...

Recenzja książki Czas Agentów
Because of You
Because of you
@Ewiak:

Książka „because of you” to lektura typowo młodzieżowa. Do dobrej połowy książki panował - jak dla mnie chaos, brak spó...

Recenzja książki Because of You
One shot
Świetna!
@Lettoaletto:

Macie tak, że im książka lepsza, tym trudniej napisać sensowną recenzję?🫣 "Nie podobają mi się faceci – powtarzam dos...

Recenzja książki One shot
© 2007 - 2024 nakanapie.pl