Po raz pierwszy żałuję, że lektura miała tylko 670 stron.
Zapraszam Was do świata celebrytów, skandali i wielkich pieniędzy ;)
Fabuła
Do spokojnego miasteczka przyjeżdza ekipa filmowa. Tłumy wielbicielek szaleją - trwają zdjęcia do najpopularniejszego filmu sezonu - Seaside. Niekwestionowaną gwiazdą produkcji jest młody, przystojny Ryan Christensen. Aktor nawet nie przypuszcza, jak bardzo stanie się popularny. Paparazzi zatruwają mu życie, wciąż polując na niego, a fanki kupują na e-bayu jego majtki i zasypują propozycjami matrymonialnymi. Po jednym z pracowitych dni zdjęciowych zmęczony i spanikowany Ryan ucieka przed rozszalałym tłumem fanek i ukrywa się w Pubie Mitchella. Nie spodziewa się, że znajdzie tam coś więcej niż azyl...
Taryn Michell ma serdecznie dość plotek o boskim Ryanie, jednak gdy ten nieoczekiwanie trafia do jej pubu, kobieta zauważa, że uciekinier jest całkiem sympatycznym, zwyczajnym człowiekiem. Lubi piwo, bilard i łowienie ryb. Jest domową złotą rączką, a do tego przypomina jej ojca...
To musi się skończyć romansem.
Czy jednak uczucie okaże się na tyle mocne, by pokonać okrutne prawa showiznesu? Czy nasi bohaterowie będą w stanie pokonać plotki i oprzeć się nękaniu psychofanów? Jaka jest prawdziwa cena sławy?
Przeczytajcie.
Opinia
Jedna z czytelniczek określiła tę książkę jako współczesną bajkę o Kopciuszku. Zupełnie się z nią nie zgadzam ;) Bohaterka nie ma nic wspólnego z Kopciuszkiem, jest silną, wyzwoloną kobietą, która nie musi uzależniać swojej egzystencji od portfela mężczyzny. Jako samowystarczalna biznewomen, potrafi poradzić sobie w każdej sytuacji. Mężczyznie jej życia pozostaje jedno - otaczanie jej miłością i opieką.
Taryn, to kobieta którą chciałabym mieć w gronie przyjaciół. Dobra i oddana bliskim, ciepła i empatyczna, a gdy trzeba, twarda i konsekwenta. Pomyślicie, że nie ma takich ludzi, każdy ma jakieś wady. Owszen, Taryn też je ma, chociażby problem z emocjami. Boi się zawalczyć o własne szczęście, ponieważ przedkłada nad nie dobro innych.
A on? Pan idealny. Zdolny, dobrze rokujący aktor, a do tego świetny przyjaciel i facet, dla którego największą wartością jest dom i rodzina.
Myślicie, że spotkanie dwóch ideałów jest niemożliwe? Autorka sprytnie połaczyła dwójkę bohaterów, którzy nie mają wad, a ich związek jest sielanką, czasem tylko burzoną przez ciemną stronę sławy.
Boicie się nudy? Niepotrzebnie. Powieść ukazuje relację tych dwojga przez pryzmat walki z plotkarskimi newsami, ale też z własnymi słabościami. Największą refleksją płynącą w tej historii jest kwestia zaufania i ustalania priorytetów. Wspólnie z bohaterami przeżyjecie wiele dramatycznych chwil, determinujących dalsze losy ich związku. Będziecie dobrze się bawić obserwując życie grupki przyjaciół podczas zwykłych codziennych czynnośći. Docenicie ciepło domowego ogniska i siłę, jaką daje rodzina.
Dla mnie, nie ma lepszej rekomendacji.
Akcja toczy się równomiernie, niespiesznie, ale tutaj nie chodzi o sensację. Powieść zauroczy Was klimatem hollywodzkiej produkcji i przyjazną atmosferą kameralnego pubu. Jest tak dobry serial i ja chcę kolejny sezon ;)
Jakieś wady? Dla mnie kiepska jest jedynie okładka, raczej w księgarni ominęłabym książkę szerokim łukiem, a byłaby to dla mnie wielka strata. ;)
Podsumowanie
"Miłość bez scenariusza" to książka doskonała, zawiera pełną, dopracowaną historię, która wciąga jak najlepszy serial obyczajowy. Czytając ją bez trudu przeniesiecie się do wielkiego świata showbiznesu, poczujecie smak sławy i będziecie poruszeni okrucieństwem tego środowiska. Na własnej skórze odczujecie niszczącą siłę plotki i budującą moc wsparcia przyjaciół. Uświadomicie sobie jak ważne są proste wartości: miłość, rodzina, własny dom.
Zapragniecie poznać Taryn, ponieważ tak silnych i empatycznych bohaterek, które w dodatku nie są głupiutkimi laluniami pławiącymi się w luksusie mamy w romansach jak na lekarstwo...
To spójna, romantyczna i uzależniająca historia, którą pokochacie.
Polecam z czystym sumieniem.
Dla kogo
Książka jest niebanalnym romansem, więc idealnie trafi w gusta kobiet, które lubią ciekawe rozwiązania. To idealna lektura dla fanek romansów, ploteczek z wielkiego świata - ku przestrodze, opowieści o miłości i prostych życiowych wartościach. Jeśli czytałyście i polubiłyście serię "Piekło Gabriela" (którą nawiasem mówiąc również wydaje Akurat) to gwarantuję - będziecie zachwycone.