Recenzje książki "Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości"

Dodaj swoją recenzję

Największe epidemie świata

15.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„CO NAS (NIE) ZABIJE. NAJWIĘKSZE PLAGI W HISTORII LUDZKOŚCI.” Jennifer Wright Wydawnictwo Poznańskie Książka jak najbardziej na czasie. Czytając ją byłam w głębokim szoku. Razem z autorkom przechodzimy przez kilka epidemii, które zabiły mnóstwo osób. Część ludzi chorowała i umierała z własnej głupoty. Nie przestrzegali zasad. Wydaje mi s... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

@lukrecja84@lukrecja84 {}× 3

Oś czasu w towarzystwie najciekawszych i największych epidemii

31.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wygląda na to, że tak własnie reagujemy w wypadku każdej choroby - zapominamy, że jakaś choroba w ogóle istniała, kiedy tylko przestanie być dla nas zagrożeniem." ~~~ Jestem tym typem czytelnika, który między momentami sięgania po romantyczne powieści, książki skierowane dla młodzieży czy krwawe kryminały lubi czasem zabrać się za coś zupełnie in... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

„Kiedy zaczniemy walczyć z chorobami, a nie ze sobą nawzajem, nie tylko je pokonamy, ale ocal...

30.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co nas (nie) zabije to jedna z tych książek, która w czasie pandemii jest bardzo na czasie. Jennifer Wright zebrała choroby, jakie nękały ludzkość i w sposób ciekawy opowiedziała o nich. W 1518 roku kobieta zaczęła tańczyć w centrum Strasburga. Po tygodniu dołączyły do niej 34 osoby, po miesiącu kolejne 400. Wszyscy zmarli z powodu ataków serca, ... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

Pij mocz i ropę

28.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kiedy wstajesz rano, pomyśl, jak cennym przywilejem jest być żywym: oddychać, myśleć, cieszyć się, kochać". Marek Aureliusz Od tysięcy lat ludzkość gnębią różne plagi i epidemie. Jedna z nich doprowadziła do "upadku starożytnego Rzymu". I nie, nie był to seks, wbrew temu, co wszyscy sobie myślą o tych czasach i rozwiązłości, jaka w nich panowała... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 3

Zatańczmy się na śmierć

19.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy taniec może prowadzić do śmierci? A może czai się ona w rękach nieświadomej kucharki? Czy odcięcie płatów czołowych coś na to zaradzi? Te i inne ciekawostki znajdziemy w książce „Co nas (nie) zabije” Jennifer Wright. Okładka razi po oczach. Zestawienie neonowej żółci z intensywnym fioletem jest zabójcze. Prawie tak jak plagi, o których pisz... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

@Zaneta@Zaneta {}× 2

Warto wiedzieć i próbować zrozumieć

9.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co nas (nie) zabije? Obecnie przeżywamy pandemię, sytuacja zmienia się tak dynamicznie, wirus jest tajemniczy, niezbadany, przeraża nas. Nie wiemy, co będzie jutro. Boimy się, ta niepewność jest naprawdę wykańczająca, ale historia być może nas uspokoi. W końcu nie bez kozery jeszcze żyjemy, a wręcz naczyliśmy się jakie zasady bezpieczeństwa i środ... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

o epidemiach w czasach pandemii

7.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odkąd tylko zobaczyłam zapowiedź tej książki (jeszcze za starych, dobrych czasów, kiedy nie żyliśmy w świecie ogarniętym pandemią) wiedziałam, że muszę po nią sięgnąć. Podejrzewałam, że książka mi się spodoba, bo jakkolwiek może to dziwnie zabrzmi, uwielbiam tego rodzaju tematykę. Jednak na pewno nie spodziewałam się, że czytając o największych p... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

@Sylwia_K@Sylwia_K {}× 4

Największą plagą bywa człowiek

27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiecie, że przy walce z dżumą za skuteczne uznawano zamieszkanie w rynsztoku i jedzenie pokruszonych szmaragdów? Mamy końcówkę marca, a nie wiem, czy nie trafiłam już na najlepszą książkę popularnonaukową w tym roku. Możecie się zastanawiać, co to w ogóle za pomysł, żeby w obecnej sytuacji jeszcze sobie dokładać ciężkich tematów i czytać o najwięk... {} Recenzja książki Co nas (nie) zabije. Największe plagi w historii ludzkości

@czytunia@czytunia {}× 2
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl