Oglądaj. Delektuj się. Pamiętacie orgazmiczną kanapkę z filmu „Kiedy Harry poznał Sally”? A gigantyczne timpano z „Wielkiego otwarcia”, słodkości z „Czekolady” czy boeuf bourguignon z „Julie i Julia”? Wiele z naszych ulubionych filmów pozostawia wspomnienie kultowych scen kulinarnych. Prezentowana kolekcja ponad czterdziestu przepisów to subiektywny wybór najwspanialszych ról filmowych, jakie zagrało jedzenie. Andrew Rea, twórca niezwykle popularnego kanału na YouTube Binging with Babish, podjął się trudnego zadania wyselekcjonowania i opracowania filmowych receptur, dzięki czemu powstał ten filmowo-kulinarny przewodnik. Niech was zainspiruje do przygotowania niezwykłych dań, nie tylko pysznych, ale również czasami bardziej porywających niż filmowa fikcja. Książka będzie nie lada gratką dla każdego, komu zapadły w pamięć hamburgery z „Pulp Fiction”, ślimaki z „Pretty Woman”, strudel z „Bękartów wojny” czy szparagi z „American Beauty”. Andrew Rea jest po części szefem kuchni, po części filmowcem, a przede wszystkim niepokornym youtuberem i twórcą jednego z najpopularniejszych kanałów kulinarnych na świecie Binging with Babish, który ma już blisko 3 mln subskrybentów i ponad 300 mln wyświetleń! Podziwiają go miliony początkujących kucharzy i pasjonatów jedzenia na całym świecie.