Gotowanie na parze

Mirek Drewniak, Bolesław Pilarek, Bodin Helene
Gotowanie na parze
Popraw t─Ö ksi─ů┼╝k─Ö | Dodaj inne wydanie

Opis

Tradycyjne gotowanie staje si─Ö coraz bardziej pass├ę. Teraz, zar├│wno znawcy od zdrowego ┼╝ywienia, jak i smakosze r├│┼╝nej ma┼Ťci zach─Öcaj─ů do zamiany wody na par─Ö. Bowiem ┼╝ywno┼Ť─ç poddana takiej w┼éa┼Ťnie obr├│bce termicznej zachowuje zdecydowanie wi─Öcej witamin, warto┼Ťci od┼╝ywczych, minera┼é├│w oraz przeciwutleniaczy. Ci, kt├│rzy gotuj─ů na parze zapewniaj─ů tak┼╝e, ┼╝e potrawy zyskuj─ů na aromacie i smaku, a samo przyrz─ůdzanie jest dziecinnie proste. Co gotujemy na parze? Metoda ta sprawdza si─Ö w przypadku wi─Ökszo┼Ťci warzyw, z wyj─ůtkiem tych li┼Ťciastych oraz pomidor├│w. Wybornie smakuj─ů gotowane ziemniaki (tak┼╝e w mundurkach), marchew, szparagi, broku┼éy, kalafior itp. Jarzyny zachowuj─ů naturalny kolor, maj─ů tak┼╝e bardziej wyrazisty smak i zapach, dzi─Öki czemu nie wymagaj─ů intensywnego przyprawiania. Mo┼╝na gotowa─ç w ten spos├│b r├│wnie┼╝ owoce - jab┼éka, gruszki i ┼Ťliwki. Z mi─Ös nadaj─ů si─Ö do tego ryby, owoce morza oraz delikatny dr├│b. Poza tym, bez u┼╝ycia wody gotujemy ry┼╝, r├│┼╝nego rodzaju kasze, kuskus oraz tradycyjne kluski na parze. Jak gotowa─ç? Najlepiej zaopatrzy─ç si─Ö w specjalne urz─ůdzenie, czyli parowar. Wyposa┼╝ony w kilka ?pi─Öter? pozwala jednocze┼Ťnie przygotowa─ç wi─Öksz─ů ilo┼Ť─ç potraw. Do gotowania na parze nadaj─ů si─Ö tak┼╝e szybkowary, kt├│re w wi─Ökszo┼Ťci wyposa┼╝one s─ů w specjalne wk┼éadki. Podobnie rzecz ma si─Ö z wokami, kt├│re mo┼╝na wykorzysta─ç nie tylko do przyrz─ůdzania potraw orientalnych. Je┼╝eli nie posiadamy wspomnianych naczy┼ä, mo┼╝na zast─ůpi─ç je zwyk┼éym garnkiem, do kt├│rego wk┼éadamy specjalny metalowy lub bambusowy koszyczek. Bez wzgl─Ödu na to, czego u┼╝yjemy musimy pami─Öta─ç, by gotowane produkty nie styka┼éy si─Ö z wod─ů. Dlatego nale┼╝y nala─ç jej zaledwie kilka centymetr├│w na dno (do wysoko┼Ťci 2-3 palc├│w). Sk┼éadniki umieszcza si─Ö w koszyku wy┼éo┼╝onym li┼Ť─çmi sa┼éaty lub kapusty peki┼äskiej, dzi─Öki czemu nie b─Öd─ů przywiera┼éy do naczynia. Aby nie rozgotowa─ç produkt├│w, nale┼╝y przestrzega─ç czasu obr├│bki. Ryby b─Öd─ů gotowe ju┼╝ po 6-8 minutach, pulpety mi─Ösne po 10-20, dr├│b wymaga oko┼éo 40 minut, ry┼╝ ? 30. Aby doda─ç potrawie smaku, mo┼╝na posypa─ç j─ů przed w┼éo┼╝eniem do garnka zio┼éami lub przyprawami korzennymi, ryby dobrze jest skropi─ç sokiem z cytryny. Nigdy nie solimy gotowanych na parze produkt├│w ? mo┼╝na doda─ç odrobin─Ö soli dopiero na talerzu. Do gotuj─ůcej si─Ö wody mo┼╝na tak┼╝e dola─ç odrobin─Ö bia┼éego, wytrawnego wina, kt├│re wniesie dodatkowe walory smakowe.
ISBN: 978-83-89304-55-1, 9788389304551
Wydawnictwo: PUBLISHING
Mamy 5 innych wyda┼ä tej ksi─ů┼╝ki

Gdzie kupi─ç

Ksi─Ögarnie internetowe


Ogłoszenia

{}
Dodaj ogłoszenie
za darmo!
U┼╝ywane ksi─ů┼╝ki maj─ů dusz─Ö. Zamiast kupowa─ç w sklepie, zajrzyj na nasz─ů stron─Ö z og┼éoszeniami. Ksi─ů┼╝kowe zero-waste? Kupuj u┼╝ywane, sprzedawaj niechciane.

Moja Biblioteczka

Ju┼╝ przeczytana? Jak j─ů oceniasz?

Recenzje

Ksi─ů┼╝ka Gotowanie na parze nie ma jeszcze recenzji. Znasz j─ů? Mo┼╝e napiszesz kilka s┼é├│w dla innych Kanapowicz├│w?
{}´ŞĆ Napisz pierwsz─ů recenzje

Moja opinia o ksi─ů┼╝ce

Co czyta─ç po ksi─ů┼╝ce “Gotowanie na parze”- Mirek Drewniak

150 nalewek na miodzie
150 nalewek na miodzie Bolesław Pilarek, Łukasz Pilarek
W publikowanych recepturach polecany jest głównie miód wielo...
Przewodnik kulinarny. Hiszpania
Przewodnik kulinarny. Hiszp... Adam Skorupski, Mirek Drewniak, Anna Jankowska
Przewodnik kulinarny to nie tylko zbi├│r najlepszych przepis├│...
Przewodnik kulinarny. Bułgaria
Przewodnik kulinarny. Bułgaria Ewa Rejmer, Dimoski Zvonko, Mirek Drewniak
Kuchnia bu┼égarska s┼éynie z wy┼Ťmienitych sa┼éatek, czorb (czyl...
Przewodnik kulinarny. W─Ögry
Przewodnik kulinarny. Węgry Marcin Świdziński, Sylwia Świdzińska, Mirek Drewniak
W─Ögry s┼éyn─ů z bogactwa papryki i zamkni─Ötych w s┼éoikach kisz...
Przewodnik kulinarny Pascala. Polska
Przewodnik kulinarny Pascal... Mirek Drewniak
Kuchnia polska jest r├│┼╝norodna, gdy┼╝ obecne s─ů w niej elemen...

Cytaty z ksi─ů┼╝ki

O nie! Ksi─ů┼╝ka Gotowanie na parze. czuje si─Ö pomini─Öta, bo nikt nie doda┼é jeszcze do niej cytatu. Mo┼╝e jej pomo┼╝esz i dodasz jaki┼Ť?
{} Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatno┼Ťci Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe