Historia smaku

Bryan Bruce
6 /10
Ocena 6 na 10 możliwych
Na podstawie 7 ocen kanapowiczów
Historia smaku
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6 /10
Ocena 6 na 10 możliwych
Na podstawie 7 ocen kanapowiczów

Opis

Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Data wydania: 2009
ISBN: 978-83-61444-63-3, 9788361444633
Wydawnictwo: Carta Blanca
Seria: Bieguny
Stron: 200
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Bryan Bruce Pisarz, nagradzany producent i autor filmów dokumentalnych. Urodził się w Szkocji w 1948. W 1956 jego rodzina wyemigrowała do Nowej Zelandii. Wychowywał się w Christchurch i studiował na Uniwersytecie w Canterbury, gdzie zdobył tytuł magistra socjolo...

Pozostałe książki:

Historia smaku Jezus. Dowody zbrodni
Wszystkie książki Bryan Bruce

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Historia smaku? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@ijkrzymowska
2024-12-19
8 /10

Wspaniała książka. Niezmiernie się cieszę, że znalazłam jej pozytywne recenzje, które skłoniły mnie, aby jej poszukać na bibliotecznych półkach. Nie żałuję ani chwili spędzonej w jej towarzystwie. Przede wszystkim wiedza. Wydawałoby się, że o papryce, kawie albo ziemniakach wiem prawie wszystko. Jem je przecież niemalże każdego dnia. Tymczasem zalety kulinarne tych roślin to nie wszystko. Dużo ciekawsza jest informacja, jak to się stało, że trafiły na nasze stoły. Przecież zarówno ziemniaki, jak i papryka oraz pomidory należą do rodziny roślin psiankowatych, których przedstawiciele są trujący. Lecz autor dzieli się z czytelnikiem nie tylko swoją wiedzą. Pokazuje też ludzi związanych z konkretnymi roślinami, ot chociażby Cebulowego Johnny’ego czy też członka rodziny, która od lat produkuje sos Tabasco. I robi to w wyjątkowo przyjemny dla czytelnika sposób – lekkim, żartobliwym stylem, który sprawia, że tak trudno jest odłożyć książkę na półkę, pomimo tego, że wzywają nas inne obowiązki. Co więcej historie przedstawione przez pisarza na długo pozostają w pamięci. No i nie zapominajmy o przepisach. Każdy rozdział zawiera recepturę potrawy charakterystycznej dla historii warzywa lub rośliny, o których opowiada. Polecam.

| link |
@Maynard
@Maynard
2011-08-07
10 /10
Przeczytane non-fiction mix czyli literatura faktu i mitu U mnie na półce Seria "Bieguny" wydawnictwa Carta Blanca

Bryan Bruce i tym razem nie zawiódł. Po doskonałym "Jezusie, dowodach zbrodni" przyszła kolej na napisany z werwą i humorem zbiór anegdot i ciekawostek dotyczących, przeciętnych z pozoru i znanych wszystkim, produktów. Skąd się wziął francuski pociąg do pieczywa? Gdzie na świecie rośnie najlepsze kakao? Co to są "jabłka miłości"? i gdzie znajduje się pomnik piewcy ziemniaków? Na te i inne pytania odpowiada autor a książka jest świetnym kawałkiem lektury dla każdego. Polecam, czyta się wyśmienicie!

| link |
@Zorg
@Zorg
2022-05-23
1 /10
@rimland
2021-12-28
5 /10
Przeczytane Pozostałe
SZ
@Szymon
2020-04-23
5 /10
Przeczytane 0_Nie posiadam 1_Literatura faktu i reportaż 3_Przeczytane 2013 2_Pożyczone od innych
@Asamitt
2019-11-27
6 /10
Przeczytane Smaki & Zapachy Styl życia/Poradniki Literatura faktu/Reportaż * Własne
CA
@captaindrown
2019-11-08
7 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Historia smaku. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2025 nakanapie.pl