Opinia na temat książki Historia smaku

@ijkrzymowska @ijkrzymowska · 2024-12-19 16:33:07
Wspaniała książka. Niezmiernie się cieszę, że znalazłam jej pozytywne recenzje, które skłoniły mnie, aby jej poszukać na bibliotecznych półkach. Nie żałuję ani chwili spędzonej w jej towarzystwie. Przede wszystkim wiedza. Wydawałoby się, że o papryce, kawie albo ziemniakach wiem prawie wszystko. Jem je przecież niemalże każdego dnia. Tymczasem zalety kulinarne tych roślin to nie wszystko. Dużo ciekawsza jest informacja, jak to się stało, że trafiły na nasze stoły. Przecież zarówno ziemniaki, jak i papryka oraz pomidory należą do rodziny roślin psiankowatych, których przedstawiciele są trujący. Lecz autor dzieli się z czytelnikiem nie tylko swoją wiedzą. Pokazuje też ludzi związanych z konkretnymi roślinami, ot chociażby Cebulowego Johnny’ego czy też członka rodziny, która od lat produkuje sos Tabasco. I robi to w wyjątkowo przyjemny dla czytelnika sposób – lekkim, żartobliwym stylem, który sprawia, że tak trudno jest odłożyć książkę na półkę, pomimo tego, że wzywają nas inne obowiązki. Co więcej historie przedstawione przez pisarza na długo pozostają w pamięci. No i nie zapominajmy o przepisach. Każdy rozdział zawiera recepturę potrawy charakterystycznej dla historii warzywa lub rośliny, o których opowiada. Polecam.
Ocena:
Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Historia smaku
2 wydania
Historia smaku
Bryan Bruce
6/10
Seria: Bieguny

Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień - ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a takż...

Komentarze

Pozostałe opinie

Bryan Bruce i tym razem nie zawiódł. Po doskonałym "Jezusie, dowodach zbrodni" przyszła kolej na napisany z werwą i humorem zbiór anegdot i ciekawostek dotyczących, przeciętnych z pozoru i znanych wsz...

@Maynard@Maynard
© 2007 - 2025 nakanapie.pl