Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie

Hisashi Kashiwai
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Wspaniały powrót do restauracji pełnej smaków, zapachów i wspomnień.

Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność – poszukują smaków z przeszłości.

Jak smakowało bento z wodorostami, które ojciec przyrządzał synowi do szkoły? Smażony ryż, który przygotowywała mama wziętej modelki? Miska ryżu z tempurą, którym w przeszłości zajadała się gwiazda jednej piosenki?

Pyszna lektura, która rozgrzeje serca i żołądki.

Wydanie 1 - Wyd. Relacja
Data wydania: 2024-06-19
ISBN: 978-83-68021-35-6, 9788368021356
Wydawnictwo: Relacja
Cykl: Kamogawa. Tropiciele smaków, tom 2
Stron: 192
dodana przez: Vernau

Autor

Hisashi Kashiwai
Urodzony w 1952 roku w Japonii
Hisashi Kashiwai urodził się w 1952 roku i wychował w Kioto. Z wykształcenia jest stomatologiem, a studia w tym kierunku ukończył w Osace. Po dyplomie wrócił do Kioto, gdzie założył własną praktykę, jednocześnie angażując się w aktywność pisarską i ...

Pozostałe książki:

Kamogawa Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie
Wszystkie książki Hisashi Kashiwai

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@gosia_myst
2024-06-18
Przeczytane

Nagare Kamogawa jest emerytowanym policjantem, który poświęca się gotowaniu , a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność mianowicie poszukują smaków z przeszłości...

„Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie” to książka, która przenosi nas do magicznej atmosfery małej rodzinnej restauracji w Kioto. Każdy rozdział tej książki to nowa historia związana z wyjątkowym smakiem, który kiedyś rozgrzał serce i żołądek jakiejś osoby. Dowiadujemy się, jak smakowało bento z wodorostami, które ojciec przygotowywał synowi do szkoły, wspominamy smażony ryż, który mama gotowała dla swojej córki, modelki, oraz miskę ryżu z tempurą, którą zajadała się gwiazda jednej piosenki. Książka zdecydowanie wyróżnia się wspaniałym przedstawieniem smaków, zapachów i wspomnień, które ożywają na jej kartach.

Całość nie tylko rozgrzewa serca, ale także żołądki, gdyż przedstawione potrawy są tak realistycznie opisane, że można poczuć ich smak na języku. To również ciekawa opowieść o tym, jak jedzenie może być nośnikiem wspomnień i emocji. Ta wyjątkowo interesująca kombinacja historii rodzinnych, smaków przeszłości i przyjemnego oraz lekkiego stylu pisania sprawia, że przez książkę się wręcz płynie.

Autor w sposób subtelny i ujmujący opowiada o relacjach międzyludzkich, o rodzinie i o tym, jak jedzenie może łączyć ludzi i sprawiać, że czujemy się jak w domu. Przywołane smaki i zapachy sprawiają, że bez problemu przenosimy się w c...

× 5 | link |
BO
@bookiecikowa
2024-06-25
9 /10

Cytaty z książki

O nie! Książka Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat

Pozostałe książki z cyklu

Kamogawa
Kamogawa
Hisashi Kashiwai
7/10
Tropiciele smaków Najbardziej apetyczna powieść roku! Pierwsza część bestsellerowej i niezwykle sma...