Kamogawa

Hisashi Kashiwai
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 6 ocen kanapowiczów
Kamogawa
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7 /10
Ocena 7 na 10 możliwych
Na podstawie 6 ocen kanapowiczów

Opis

Tropiciele smaków
Najbardziej apetyczna powieść roku! Pierwsza część bestsellerowej i niezwykle smakowitej japońskiej serii.

Za jakimi smakami tęsknimy? Co pamiętamy z przeszłości? Czy bardziej brakuje nam niezapomnianej potrawy czy raczej osoby, która nam ją kiedyś przyrządziła lub w której towarzystwie się nią cieszyliśmy?

Mała rodzinna restauracja gdzieś przy bocznej uliczce w Kioto. Nagare Kamogawa, emerytowany policjant, zajmuje się gotowaniem, a jego córka sprawami administracyjnymi. Ale na zapleczu prowadzą jeszcze jedną działalność – poszukują smaków z przeszłości.

Kiedy pojawia się osoba tęskniąca za jednym konkretnym smakiem, detektywi ruszają do akcji, aby odtworzyć danie. Jak to robią? Jak wszyscy detektywi: szukają w przeszłości, sprawdzają i wypytują: kto przyrządzał to danie? Gdzie wtedy mieszkał? W którym sklepie kupował składniki?

Czuła historia nietypowego duetu detektywów i nostalgiczna eksplozja japońskich smaków już od pierwszej strony.

Wydanie 1 - Wyd. Relacja
Tytuł oryginalny: Kamogawa shokudō
Data wydania: 2023-07-12
ISBN: 978-83-67555-22-7, 9788367555227
Wydawnictwo: Relacja
Cykl: Kamogawa. Tropiciele smaków, tom 1
Kategoria: Literatura piękna
Stron: 176
dodana przez: jatymyoni

Autor

Hisashi Kashiwai
Urodzony w 1952 roku w Japonii
Hisashi Kashiwai urodził się w 1952 roku i wychował w Kioto. Z wykształcenia jest stomatologiem, a studia w tym kierunku ukończył w Osace. Po dyplomie wrócił do Kioto, gdzie założył własną praktykę, jednocześnie angażując się w aktywność pisarską i ...

Pozostałe książki:

Kamogawa Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie
Wszystkie książki Hisashi Kashiwai

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Wytropimy dla pana smak z dawnych lat

21.09.2023

Przy bocznej uliczce w Kioto mieści się mała, rodzinna restauracja. Nie posiada ona szyldu, nie reklamuje się w Internecie, a trafić do niej możesz zupełnym przypadkiem. I to tylko wtedy, gdy chcesz przypomnieć sobie dawno zapomniany smak. Nagare i Koishi to ojciec i córka, którzy wspólnie pomagają klientom w wytropieniu różnych potraw... Recenzja książki Kamogawa

@gloria11@gloria11 × 5

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@mewaczyta
2023-07-22
6 /10
Przeczytane 🍃 Współprace 🍃

Jedzenie w kilka chwil potrafi przenieść nas w czasie. Jego zapach, konsystencja oraz smak przywołują wspomnienia poprzednich posiłków. Czasami mgliste, czasami wyraźne i ważne, bo towarzyszą mu istotne wydarzenia czy emocje. Tym tropem poszedł Hisashi Kashiwai i stworzył powieść o niepozornej restauracji, w której można skorzystać z niestandardowych usług detektywistycznych. Wystarczy opowiedzieć wszystko, co pamiętamy, a emerytowany policjant, aktualny szef kuchni, Nagara zajmie się odszukaniem smaku, za jakim tęsknimy.

„Kamogawa. Tropiciele smaków“ to kolejny tekst na kanwie podróży w czasie (jak „Zanim wystygnie kawa" czy „Fotograf utraconych wspomnień“ od tego samego wydawnictwa), ale tym razem osadzony w świecie realnym, bez nadprzyrodzonego aspektu. Jest w nim jednak znacznie mniej wchodzenia do głowy bohaterów, wzruszenia są subtelne, a opisy oszczędne. Wychodzi z tego powieść przyjemna, ale nie poruszająca serca. Taka co to sprawia, że odkładamy ją głodni i spragnieni eksperymentowania z kuchnią. Próbowania odtworzenia smaków dzieciństwa.

Powieść Hisashi czyta się podobnie jak felietony z „Wspomnienia podniebienia“ (od wydawnictwa Yumeka), choć te posiadają dodatkowo atrakcyjny aspekt kulturowo-historyczny, kiedy „Kamogawa. Tropiciele smaków“ między skupieniem na kolejnych potrawach ma niewinną fabułę. A jednak podoba mi się zestawienie tych książek obok siebie. Bo każda skupia się całkowicie na jedzeniu (głównie japońskim), choć robi to w zupe...

× 5 | link |
ZA
@zaczytaniania
2023-07-25
7 /10

Nagare Kamogawa, emerytowany policjant prowadzi wraz z córką Koishi małą restaurację na przedmieściach Kioto. Można przyjść do nich zjeść i zdać się na propozycję kucharza albo można poprosić właścicieli o pomoc w wytropieniu smaku z przeszłości.

Uwaga! Tej książki nie czytajcie z pustym żołądkiem, bo całą ją zaślinicie!

“Kamogawa. Tropiciele smaków” to sześć opowiadań o poszukiwaniu utraconych smaków i ukochanych potraw z przeszłości. To książka nie tylko o jedzeniu, ale i o chęci powrotu, chociaż na chwilę do szczęśliwych chwil, do ulubionych dań, a tym samym osób i miejsc, z którymi nierozerwalnie wiążą się kulinarne wspomnienia.

Każde z opowiadań opiera się na podobnej koncepcji, ale każde z nich przywołuje inne wspomnienia i inny smak. To nostalgiczne historie o chęci znalezienia się w miejscach, do których już nie można powrócić i o osobach, z którymi już nigdy nie będzie dane się spotkać.

Cudowna książka, pełna sentymentalnych podróży i aromatycznych potraw, utrzymana w enigmatycznej atmosferze japońskiej literatury. Polecam! Historie w niej zawarte pożrecie za jednym razem.


× 1 | link |
@Possi
2024-04-10
6 /10
Przeczytane 2024 Literatura japońska
@daka_portal
2023-12-30
7 /10
Przeczytane
@dominika.nawidelcu
2023-12-07
10 /10
Przeczytane
@gloria11
2023-08-22
6 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Kamogawa. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat

Pozostałe książki z cyklu

Kamogawa. Tropiciele smaków. Drugie danie
Kamogawa. Tropiciele smaków...
Hisashi Kashiwai
9/10
Wspaniały powrót do restauracji pełnej smaków, zapachów i wspomnień. Mała rodzinna restauracja gdz...