Korea. Nie tylko kimchi

Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów
Korea. Nie tylko kimchi
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
9 /10
Ocena 9 na 10 możliwych
Na podstawie 2 ocen kanapowiczów

Opis

Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu.

Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.
W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.
Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.

Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.

Tytuł oryginalny: Det Koreanska Köket
Data wydania: 2021-09-09
ISBN: 978-83-8234-243-7, 9788382342437
Wydawnictwo: Prószyński Media
Stron: 160
dodana przez: chudini0505

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Korea od nowa

10.09.2021

„Przyjemność brzucha, jest podstawą wszelkiego dobra”. Epikur Korea, najbardziej moim zdaniem fascynujące państwo w Azji. Zarówno ta Północna, jak i ta Południowa wywodzą się z jednej macierzy, lecz poszły innymi drogami. O ile Korea Południowa dogania tak zwany Zachód, o tyle ta Północna... Cóż państwo Kimich kojarzy się z biedą... Recenzja książki Korea. Nie tylko kimchi

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Pistacia_Vera
@Pistacia_Vera
2022-02-18
8 /10
Przeczytane 2022

"Kimchi to nie jest potrawa, posiłek ani przepis. to zajęcie, czynność rozciągnięta w czasie. nie jest to też tylko jeden smak, w kiszonce nakładają się na siebie rożne warstwy - pikantna i kwaśna, słona i esencjonalna i zmieniają w zależności od składników użytych w danej proporcji".
to pierwsze zdania w książce traktującej o najbardziej znanej koreańskiej kiszonce. książka opowiada o tym czym jest kimchi, podaje przepisy na jego zrobienie i potrawy w których występuje. według koreańskiego przysłowia jeśli masz kimchi i ryż to masz gotowy posiłek. pozycja bardzo ładnie wydana.

| link |
@aniabruchal89
2021-09-10
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Korea. Nie tylko kimchi. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl