Recenzje książki "Król, królowa i królewska faworyta"

Dodaj swoją recenzję

Z ekranu telewizora na kart książki

17.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tudorowie na stałe wpisali się na karty historii jako dynastia niezwykle barwna i kontrowersyjna. Na poczynania jej członków oczy zwracała cała Wielka Brytania. Po dziś dzień stanowią oni nie lada gratkę dla miłośników historii. Michael Hirst, tworząc scenariusz do swojego nowego serialu historycznego, wiedział więc doskonale, co robi, wybierając... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

@Tenshi@Tenshi {}

Brunetka, która postawiła na głowie całą Anglię.

28.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Henryk VIII, drugi władca z dynastii Tudorów, wpisał się na stałe w historię Anglii i świata nie tyle ze względu na wielkie zwycięstwa czy krwawe wojny, których de facto unikał. Sławę i rozgłos przyniosły mu liczne romanse, a jeden z nich stał się przyczyną rozłamu kościoła i ustanowienia wiary anglikańskiej. A jeśli nie wiecie kim był Henryk VIII ... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

@malaM@malaM {}

Król, królowa i królewska faworyta

19.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szesnastowieczna Anglia. Król Henryk VIII jest coraz bardziej zawiedziony brakiem narodzin upragnionego potomka. Grono arystokracji dokładnie wyczuwa jego nastroje i by zapewnić sobie wyższą pozycję na dworze, podsuwa mu nową kochankę – Annę Boleyn. Dziewczyna uwodzi króla i obiecuje dać mu wymarzonego dziedzica. Lecz aby dziecko mogło legalnie dzi... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

Dynastia Tudorów i jej historia

18.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nastały czasy panowania Henryka VIII. Młody król nade wszystko chce mieć syna, a niedawno pojawiła się młoda i piękna Anna Boleyn, która może mu dać dziedzica. Są to czasy, kiedy ciągle zmieniają się sojusze, a w Europie rozprzestrzenia się herezja. Narasta konflikt z kościołem. Kardynał Wolsey, jeżeli nie chce popaść w niełaskę, musi za wszelką ce... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

Dynastia Tudorów #1

14.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieści historyczne wprost uwielbiam. Są dwa typy tego gatunku. Pierwszy, to bardzo dobrze opracowane, napchane wręcz szczegółami i wydarzeniami historycznymi, trzymające się faktów, języka, mające powieściowo-naukowy klimat. Drugi - skrócony, wydelikacony i przystępny dla każdego czytelnika. Pierwsza część cyklu książek "Dynastia Tudorów" zdecydo... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

Dynastia Tudorów

6.08.2013

Anne Gracie jest znaną autorką powieści historycznych. Tym razem postanowiła sięgnąć do czasów osiemnastowiecznej Anglii. W ten sposób powstała książka „Dynastia Tudorów”, wydana przez Harlequin w 2013 roku. Książka opowiada historię króla Henryka – młodego, przystojnego i niezaspokojonego seksualnie władcy Anglii. Jego żona, Katarzyna, nie może mu... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

Z namiętności.

19.07.2013

Historia Henryka VII i jego licznych żon rozpala wyobraźnię wielu ludzi. Stanowi ona właściwie gotowy materiał na fabułę książki, filmu czy też serialu. Artyści skrzętnie korzystają z tego motywu, co bynajmniej nie jest naganą. Sądzę, że perypetię namiętnego króla, który z powodu porywów serca doprowadził Anglię do upadku, będzie skarbnicą tematów ... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

Namiętność, intrygi i polityka

15.07.2013

Namiętność, polityka, dynastia, każdy z tych elementów bywał w historii źródłem momentu zwrotnego, od którego zaczynała się się całkiem nowa epoka. W sumie były i jeszcze nieraz będą podstawowymi składnikami mieszanki wybuchowej, jakiej siła jest nie do przewidzenia. Za jej sprawą w jednej chwili zostaje zmieciony dotychczasowy porządek, wydający s... {} Recenzja książki Król, królowa i królewska faworyta

@Kasia9@Kasia9 {}
  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe