Kuchnia gruzińska

Grażyna Strumiłło-Miłosz
Kuchnia gruzińska
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Kuchnia gruzińska, zdaniem Grażyny Strumiłło-Miłosz, może konkurować z najlepszymi kuchniami świata. Czytelników zainteresują z pewnością przepisy na potrawy gruzińskie, oparte na dużej ilości warzyw, owoców, ziół i przypraw. Najbardziej charakterystyczną potrawą gruzińską jest oczywiście przyrządzany na wiele sposobów szaszłyk, a także specjalny bulion "haszi". Do dań równie popularnych należy "ciplata-tabaka", rozpłaszczone, smażone kurczaki, podawane z ostrym sosem "tkemali". W Gruzji za najsmaczniejsze mięso uważany jest drób, nic więc dziwnego, że w książce najwięcej jest potraw z drobiu.  
Data wydania: 1990
ISBN: 83-03-03026-4, 8303030264
Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza
Seria: Kuchnie różnych narodów
Stron: 137
dodana przez: katapika

Autor

Grażyna Strumiłło-Miłosz Grażyna Strumiłło-Miłosz
Urodzona 22 czerwca 1937 roku w Polsce (Nowogródek, Białoruś)
Polska dziennikarka, publicystka i autorka książek dla dzieci oraz tłumaczka z języka rosyjskiego. Była drugą żoną Andrzeja Miłosza, bratową Czesława Miłosza oraz ciotką Anthony’ego Milosza. Urodziła się w Nowogródku, który po wojnie polsko-bolszew...

Pozostałe książki:

Pod szczęśliwą kocią gwiazdą Dundzia, Panek i przyjaciele Kaukaz i Zakaukazie Kuchnia gruzińska Kuchnia narodów Kaukazu Radziecka Azja Środkowa Uśmiech bez parandży Znad Świtezi w głąb tajgi:rozmowy z moją matką
Wszystkie książki Grażyna Strumiłło-Miłosz

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Kuchnia gruzińska nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Kuchnia gruzińska. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat