Margot Hellmiss opisuje jedną z najstarszych metod leczenia, stosowaną już w starożytności - głodówkę opartą na odpowiednio dobranych sokach. Zachęcając do głodówek, przedstawia ich główne korzyści: - uzdrawiającą rolę w różnych chorobach - oczyszczający wpływ na organizm - utratę nadmiernej masy ciała - korzystne działanie na psychikę Wiele miejsca Autorka poświęca zastosowaniu wysoko-wartościowych soków owocowych, warzywnych, herbatek leczniczych i naparów z ziół. Dokładnie opisuje podstawowe kuracje sokami: jednodniową i jednotygodniową. Czytelnik znajdzie szczegółowe omówienie różnych gatunków owoców, warzyw i roślin leczniczych, starannie dobranych przez Autorkę i polecanych jako wartościowe produkty do sporządzania soków. Mocno podkreślone jest znaczenie głodówki sokami, uzgodnionej uprzednio z lekarzem, jako terapii wspomagającej w różnych chorobach, np. w miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, hipercholesterolemii, nieżycie oskrzeli, reumatyzmie, nerwicach, stanach zapalnych pęcherza moczowego, nerek, jajników. Autorka zwraca uwagę na dobranie odpowiedniego czasu przeprowadzenia kuracji oraz zaleca ruch i ćwiczenia fizyczne podczas kuracji głodówkowych. Jest to mądra i praktyczna książka umożliwiająca indywidualne dobranie odpowiedniej metody wspomagania własnego zdrowia.