Od-głosy jedzenia

Adam Regiewicz
Od-głosy jedzenia
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Niepokojący, metafizyczny wręcz związek człowieka z jedzeniem otwiera bogaty obszar dociekań naukowych, uwzględniających osadzenie bytu w przestrzeni natury i kultury, dotykających filozofii istnienia, życia codziennego i świątecznego. Refleksje dotyczące dyskursu kulinarnego i kwalifikatorów uczty zaowocowały wieloma pracami z zakresu antropologii, etyki, filozofii, kulturoznawstwa, literaturoznawstwa, językoznawstwa, etnografii... Ich lektura uświadamia, że w niewielkim stopniu zwracają one uwagę na świat dźwięków. A przecież gotowanie, jedzenie, trawienie, wydalanie, poszczenie... wiążą się z bogatą fonosferą potwierdzającą opowiedzenie się po radosnej stronie życia lub po stronie śmierci i nicości.
ISBN: 978-83-7455-427-5, 9788374554275
Wydawnictwo: Akademia im. Jana Długosza

Autor

Adam Regiewicz Adam Regiewicz
Urodzony w 1972 roku w Polsce (Zabrze)
Adam Regiewicz – prof. zw. dr hab. nauk humanistycznych w zakresie literaturoznawstwa, filolog i filmoznawca, Dyrektor Instytutu Literaturoznawstwa Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie. ...

Pozostałe książki:

Kamienica przy Antycznej Katechezy w obrazach Kerygmatyczne figury interpretacji Dekalog polski Ucieczki Jakuba Krafta
Wszystkie książki Adam Regiewicz

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
{}
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
{}

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Od-głosy jedzenia? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
{}️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Od-głosy jedzenia. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
{} Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl