Recenzje książki "Pacjentka"

Dodaj swoją recenzję

Milczenie jest złotem

18.11.2022

Hasło polecające na okładce to "thriller idealny" i ciężko mi się z tym nie zgodzić. Zacznijmy od tego, że od początku znałam zakończenie książki (mama przeczytała ją pierwsza i nie wytrzymała, wygadała mi się - proszę o pozdrowienia dla mamy). Kiepski start przy thrillerze, prawda? Nic podobnego, nawet cieszę się, że z góry wiedziałam, jakie był... Recenzja książki Pacjentka

I milczy, i nie odpowiada!

17.03.2022

Nazywam się Theo Faber, jestem psychoterapeutą i zamierzam przenieść się z dotychczasowego miejsca pracy do pewnego ośrodka, który niebawem może zostać zamknięty. To właśnie w nim od wielu lat przebywa niejaka Alicia Berenson, która prawdopodobnie z premedytacją dopuściła się zabójstwa swojego męża. Jest to dla mnie bardzo interesujący oraz fascyn... Recenzja książki Pacjentka

Milcząca dziewczyna

5.02.2022

„Niewyrażone emocje nigdy nie umierają. Zostają zakopane żywcem, aby wrócić później w znacznie gorszej postaci”. Sigmunt Freud Wiele hałasu swego czasu wywołała ta książka. Zebrała mnóstwo znakomitych opinii i wielu zwolenników. Zazwyczaj nie czytam od razu książek, wokół których narasta mit arcydzieła tuż po premierze, nie raz i nie dwa bardzo... Recenzja książki Pacjentka

@Nina@Nina × 26

Psychoterapeuci i ich klienci

17.07.2021

Alicia Berenson miała trzydzieści trzy lata, gdy zabiła męża. Byli małżeństwem od kilku lat. Oboje byli artystami – Alicia malarką, Gabriel zaś uznanym fotografem mody. Cechował go charakterystyczny styl – fotografował na wpół zagłodzone półnagie kobiety pod dziwnym, niekorzystnym dla nich kątem. Śmierć sprawiła, że ceny jego zdjęć astronomicznie ... Recenzja książki Pacjentka

@Meszuge@Meszuge × 5

Jak długo może trwać milczenie?

1.12.2020

"Nazywam się Theo Faber. Mam czterdzieści dwa lata. Zostałem psychoterapeutą, bo byłem popieprzony. Taka jest prawda... Ten zawód przyciąga nas, bo jesteśmy zepsuci - studiujemy psychologię, by uzdrowić siebie." ~~~ Ludzki umysł jest jednym z najbardziej ciekawych, ale jednocześnie najbardziej przerażających miejsc. Tu się wszystko zaczyna i rozwi... Recenzja książki Pacjentka

Zabiła męża, a teraz jej usta milczą.

18.11.2020

Bestsellerowy thriller zaczyna się od motta Freuda "Kto ma oczy do patrzenia i uszy do słuchania, może się przekonać, że żaden śmiertelnik nie jest w stanie utrzymać niczego w tajemnicy. Kiedy milczą jego usta, gada za pomocą koniuszków palców, zdrada sączy się z niego każdym porem ciała.” idealnie rozpoczyna historię tajemniczej bohaterki która... Recenzja książki Pacjentka

Alex Michaelides - Pacjentka [RECENZJA]

16.11.2020

„Alicia Berentson miała 33 lata, gdy zabiła męża” – sami przyznacie, że to nietypowy sposób na rozpoczęcie książki. Zazwyczaj stopniowo dochodzi się do prawdy a my zakończenie mamy podane jak na tacy. Istotne jest otrzymanie odpowiedzi na pytania: Dlaczego to zrobiła? Prowadziła idealne życie jako malarka u boku kochanego męża a ich związek wyd... Recenzja książki Pacjentka

@bukszelf@bukszelf × 2

Pacjentka

15.11.2020

W moim wypadku abym sięgnęła po jakąś książkę musi oczywiście zadziałać jakiś specyficzny czynnik zewnętrzny. Nierzadko jest nim wygląd okładki a nie komentarze lub też opis wydawcy. Nimi akurat kieruje się w najmniejszym stopniu. Tym razem pragnęłam odmiany głębokim zanurzaniu się w świecie fae, fantasy i literatury mocno młodzieżowej tudzież d... Recenzja książki Pacjentka

@mag-tur@mag-tur × 4
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2023 nakanapie.pl