Recenzje książki "Portret Doriana Graya"

Dodaj swoją recenzję

Każdy z nas ma swój mały portret

3.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dorian Gray to młody mężczyzna o niezwykłej urodzie, który pozwala się sportretować znanemu londyńskiemu malarzowi. Kiedy mężczyzna ogląda swój portret, wypowiada nieprzemyślane życzenie, które zmienia jego życie. Bo od tamtego dnia Dorian Gray się nie starzeje ani nie zmienia wyglądu... ale za to jego portret pokazuje jego dusze, a zwłaszcza to j... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

@Wilczekczyta@Wilczekczyta {}× 1

Przeklęta książka

27.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeklęty obraz i egzystencja pełna melancholii. Oto Dorian Gray. To było chyba w liceum. Przeglądałam biblioteczne półki i zaczytywałam się w klasyce. Dzisiaj z chęcią do nich wracam, zwłaszcza, że pojawiają się piękne wydania od wydawnictwa ZYSK. „Portret Doriana Graya” Oscara Wilde’a to książka, która przeniosła mnie w świat pięknego języ... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

@Zaneta@Zaneta {}× 4

Piękno w brzydocie

26.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiele o Dorianie Grayu już w swoim życiu słyszałam, dlatego też nie zastanawiałam się ani przez chwilę, gdy nadarzyła mi się okazja do przeczytania tej historii w przyciągającym oko wydaniu. Jednak ładna obwoluta nie musi od razu zwiastować równie dobrej treści, racja? Mimo to, Dorian Gray jest zadziwiająco ładny - dosłownie i w przenośni. Chociaż... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

Dorian Gray - jeszcze bardziej skandalicznie

15.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„To nie miłość musi być opisana jako ślepa, ale miłość własna.” Psychologiczny, kulturowy, ponad czasowy fenomen Doriana Graya jest z nami do dziś. Książka Oscara Wilde'a, powstała w roku 1890, wywołała niemały szok oraz zgorszenie. Trzeba przyznać, że pierwsze książkowe dzieło autora do dziś budzi kontrowersje i jest jedną z sze... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

Pycha kroczy przed upadkiem

22.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 Portret Doriana Graya Oscara Wilde'a został opublikowany jednocześnie w miesięczniku Lippincott w Filadelfii oraz przez Ward, Lock and Company w Anglii w lipcu 1890 roku. W Anglii powieść została potępiona przez wielu recenzentów jako szokująca i niemoralna. Wilde próbował odnieść się do niektórych z tych zarzutów, pracując nad rozszerzoną wers... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

@Christina@Christina {}× 14

Kult piękna, młodości i hedonizmu

3.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest łabędzim śpiewem angielskiej klasy próżniaczej, bohaterami są bowiem ludzie majętni, którzy szczycą się tym, że nie robią nic pożytecznego; którzy się nudzą i szukają wciąż nowych wrażeń; ich ideałem jest kult piękna, młodości, hedonizmu, jednym słowem angielska arystokracja z końca XIX wieku. To ciekawe, bo w tym czasie polska arysto... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

@almos@almos {}× 15

Portret Doriana Graya

11.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O Portrecie napisano już tak wiele, że moja opinia z pewnością rozpłynie się wśród recenzenckich otchłani. A jednak książka zrobiła na mnie tak niesamowite wrażenie, że postanowiłem dodać swoje pięć groszy. Bo o Dorianie Grayu czytać trzeba! FABUŁA Londyn, XIX wiek. Oto piękny młodzieniec, Dorian Gray. Tajemnicza to postać, z przeszłością. Adonis... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

Dorian Gray

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oscar Wilde - angielski pisarz, który musiał mieć wielką wyobraźnię by stworzyć ten klasyk. Autor napisał też wiele opowiadań i powieści ale to właśnie " Portret Doriana Graya" przyniósł mu największą chwałę. Dorian Gray - bo to on jest głównym bohaterem jest młody, piękny, bogaty ... Czego chcieć więcej, kiedy świat salonów otwiera swe wrota??... {} Recenzja książki Portret Doriana Graya

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe