Recenzje książki "Psychoza"

Dodaj swoją recenzję

Co wydarzyło się w motelu Bates'a?

20.03.2022

,,Psychoza" Roberta Blocha to historia głęboko zakorzeniona w kulturze. Większość z nas może ją kojarzyć za sprawą słynnego filmu Alfreda Hitchcocka o tym samym tytule. Natomiast, miała ona tak wielki wpływ na twórców, że w dorobku kulturowym znajdziemy wiele powieści, i nie tylko, inspirowanych tym klasykiem. Norman Bates, wraz z matką, prowadzi... Recenzja książki Psychoza

@aalexbook@aalexbook × 9

Recenzja Psychozy

5.07.2021

Wow! Książka jest naprawdę świetnie napisana. Jeszcze nigdy nie widziałam tak ciekawej fabuły. W książce cały czas się coś działo i jestem pod wrażeniem tego, jak świetnie została opisana ta historia. Jest to coś w stylu psychologicznego kryminału. Tak to nazywam. Choroba bohatera jest bardzo ciekawa. Szkoda, że nie mamy tutaj pierwszoosobowej nar... Recenzja książki Psychoza

Psychoza

7.01.2020

Robert Bloch "Psychoza". Norman, dorosły mężczyzna, mieszkający w domu na Wzgórzu, obok motelu, który od 20 lat prowadzi sam. Ale w domu sam nie mieszka. Mieszka z matką, która od zawsze dominuje w jego życiu. Sprawia, że Norman nie potrafi, bądź też nie chce, dojrzeć i zacząć żyć na własny rachunek. A właściwie, w ogóle nie chce żyć tak, jak nor... Recenzja książki Psychoza

@emmeneea@emmeneea × 4

PSYCHOZA ROBERT BLOCH

7.11.2019

PSYCHOZA ROBERT BLOCH W porównaniu z serialem, z filmem, książka wychodzi - bezpłciowo. Czyta się dobrze, ale bez emocji większych i - co najważniejsze i najgorsze - bez zaskoczenia... Kolejny przykład na to, że najpierw należy czytać, potem oglądać. Każdy chyba wie, o co chodziło w tej historii, ale dla tych, którzy nie wiedzą - skrócik. ... Recenzja książki Psychoza

× 1

"(...) każdego z nas chwilami ogarnia szaleństwo"

2.11.2019

„Psychoza” to powieść z 1959 roku. Często zdarza się, że nam, współczesnym czytelnikom jest ciężko czytać starsze lektury. Język trochę inny, styl również znacznie różni się od aktualnych książek. Istnieje obawa, że historia nie przypadnie już do gustu aktualnym czytelnikom – taką obawę miałam sama, sięgając po tę książkę. Aż wstyd przyznać, ale ... Recenzja książki Psychoza

Psychoza

31.10.2019

Może się to wydać dziwne, ale horrory w wersji pisanej mnie nie straszą. Oczywiście, wywołują czasem niepokój czy taki dyskomfort, ale nigdy taki, na jaki naraziłabym się oglądając film. Bo horrorów nie oglądam, bardzo się boję, a krzyki głównych bohaterów to już tragedia. Na szczęście wydawnictwo Vesper wydaje piękne klasyki gatunku i tym sposobe... Recenzja książki Psychoza

Książka z dreszczykiem

17.10.2019

Cóż to była za książka moi kochani. Historia, która się w niej znajduje jest świetna, a zarazem ciekawa, od której nie można się oderwać. Nie wywołała u mnie może ogromnego strachu, ale już taki niepokój tak. Przeczytałam ją bardzo szybko, bo już tego samego dnia, w którym do mnie dotarła. Sam wygląd okładki zachęca do zajrzenia w środek i przekon... Recenzja książki Psychoza

"Psychoza", Robert Bloch

19.08.2019

Mary Crane zmęczona dotychczasowym życiem, kradnie pieniądze swojego szefa i ucieka do narzeczonego, Sama. Niestety w drodze gubi się i trafia do motelu oddalonego kilkanaście kilometrów od głównej drogi. Prowadzi go Norman Bates, odludek w średnim wieku mieszkający z matką. Mary nie zdaje sobie sprawy, że ten na pierwszy rzut oka spokojny i łagod... Recenzja książki Psychoza

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl