Recenzje książki "Trucicielka"

Dodaj swoją recenzję

Kilka świetnych historii - "Trucicielka" Éric-Emmanuel Schmitt

26.03.2022

"Trucicielka" Éric-Emmanuel Schmitt Marie Maurestier wzbudza w mieszkańcach pewnego miasteczka swego rodzaju respekt. Bowiem krążą pogłoski, że zamordowała z zimną krwią trzech mężów. Gdy w parafii pojawia się nowy proboszcz, między tą dwójką wiąże się osobliwa relacja... "Trucicielka" jest zbiorem opowiadań, który wyszedł spod pióra uwielbianego... Recenzja książki Trucicielka

Trucicielka

27.12.2013

I tak oto kolejny raz dopiero w domu zorientowałam się, że wypożyczona przeze mnie książka to zbiór opowiadań (czy o takich rzeczach nie powinno się wspomnieć na okładce chociaż słowem?)... Mimo to niezrażona zaczęłam lekturę. Było warto. Marie Maurestier, tytułowa trucicielka lata temu została oskarżona o zabójstwo swoich trzech mężów, jednak śle... Recenzja książki Trucicielka

Trucicielka

13.05.2013

Kolejna książka z biblioteki, szczerze powiedziawszy nie miałam nawet zamiaru jej wypożyczyć, ale rzuciła mi się w oczy, kiedy szukałam zupełnie innego autora pod literą S i tak oto trafiła w moje ręce, ale w tym przypadku nie żałuję. Książka składa się z czterech opowiadań: Trucicielka, Powrót, Koncert Pamięci Anioła i Elizejska miłość. Każde z ni... Recenzja książki Trucicielka

Trucicielka

10.10.2011

Czy istnieje uczucie, które nie łączyłoby się nierozerwalnie ze swoim przeciwieństwem, jak tkanina i jej podszewka? Jaka miłość jest wolna od nienawiści? Ręka, która głaszcze, za chwilę chwyci sztylet. Jaka, choćby największa namiętność nie zna szaleństwa? Czyż nie jesteśmy zdolni do morderstwa pod wpływem impulsu, który nas łączy, tego samego któr... Recenzja książki Trucicielka

Trucicielka

30.07.2011

„Jaka miłość jest wolna od nienawiści?”* W jednej chwili nachodzi nas jakaś myśl i zostaje. Cokolwiek byśmy robili czy próbowali myśleć o czymś innym, nie możemy. Ona wraca do nas jak bumerang. Wraca i nas zatruwa. Mowa o obsesji, która potrafi zmienić człowieka całkowicie i nie do poznania. Na książkę składają się cztery opowiadan... Recenzja książki Trucicielka

Trucicielka

27.07.2011

Eric-Emmanuel Schmitt to ważna persona w świecie współczesnej literatury francuskiej. Jego książki obiegają cały świat, zachwycają i zaskakują tematyką czy formą. "Trucicielka" jest najnowszym dziełem autora. Jest to zbiór czterech opowiadań poruszających sprawy miłości, zbrodni, sławy, rodziny. Pierwsze opowiadanie, które nadało tytuł całemu zbior... Recenzja książki Trucicielka

Moja prywatna obsesja

23.06.2011

„Trucicielka” przyciąga do siebie, roztaczając aurę sprzecznych emocji. Nie wiem dlaczego to wszystko, co w niej przeczytałam, zarówno mnie przeraża, jak i zachwyca, ale jeszcze żadna książka nie pochłonęła mnie tak swoim światem, jak te cztery opowiadania, które tak niewiarygodnie przedstawiają mechanizmy prostego człowieka pogrążającego się w obs... Recenzja książki Trucicielka

Życie podporządkowane jednemu

8.06.2011

Czym jest obsesja i kto może jej ulec? Czy i my sami mamy obsesję na jakimś punkcie? Skąd się ona bierze i od czego się zaczęła? Czy każdy człowiek ma swoją obsesję? "Trucicielka" ukazuje jak łatwo rozwija się ona w duszy każdego człowieka. Nikt nie jest w stanie jej uniknąć, prędzej czy później dorwie każego. A ma ona wiele twarzy... Tytułowe op... Recenzja książki Trucicielka

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl