Recenzje książki "Twierdza"

Dodaj swoją recenzję

Hitlerowcy i przeklęta twierdza

15.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznam szczerze, że zwlekałem z tą lekturą, ponieważ z tyłu głowy wciąż miałem mglisty niesmak po filmowych niewypałach krzyżówek horroru z II wojną światową. No, wiecie: "Bunkier SS", "Eksperyment SS". Fabuł już prawie nie pamiętam, za to wspomnienie straconego czasu pozostało. W tym przypadku miałem podobne obawy, które - jak szybko się okazał... {} Recenzja książki Twierdza

To koło horroru chyba nie stało..

17.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do twierdzy położonej gdzieś w górach rumuńskich wprowadzają się niemieccy żołnierze. Mają tu pozostać, aż do odwołania rozkazu. Przez chciwość dwóch z nich zostaje wypuszczone coś naprawdę złego.. Wszyscy przypuszczają, że to wampir, bo każdej nocy ginie jedna osoba, która zostaje znaleziona z rozszarpanym gardłem. Do pomocy wysłano do nich ofice... {} Recenzja książki Twierdza

@pola841@pola841 {}× 1

Zło w niejednej postaci

20.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kapitan Klaus Woermann wraz z podległymi mu żołnierzami stacjonuje w rumuńskiej twierdzy, która skrywa niejedną mroczną tajemnicę. Wysadzona intrygującymi krzyżami, mimo wielu wieków od jej wybudowania wciąż zachowuje doskonały wygląd. Wszystko to za sprawą okolicznych mieszkańców, którzy odpłatnie opiekują się tym miejscem. Twierdza nie posiada j... {} Recenzja książki Twierdza

Coś morduje moich ludzi

7.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Niezbędna natychmiastowa relokacja. Coś morduje moich ludzi." - niepokojąca depesza nadana z Rumunii to zaledwie początek krwawej historii. Jest rok 1941 i trwa druga wojna światowa. Mający obsesję na punkcie czystości rasy aryjskiej Hitler powoli zdobywa całą Europę, a ogrom ludzi traci życie w nieludzkich obozach koncentracyjnych. Niewielki od... {} Recenzja książki Twierdza

500 lat w zamknięciu

2.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Twierdza" F. Paul Wilson 1981 rok. Przez 500 lat stała w górach, w przełęczy Dinu w Rumuni i strzegła tajemnicy. Więziła zło niepojęte zrodzone przed tysiącleciami. Trzeba było innego zła i chciwości, by "Pan tego zamku" odzyskał siłę i nadzieję, że zapanuje nad całym światem. Rok 1941 i II wojna światowa niosły za sobą morze cierpienia i ofiar.... {} Recenzja książki Twierdza

@czerwonakaja@czerwonakaja {}× 1

Twierdza

26.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

F. Paul Wilson "Twierdza". Erich Kaempffer, dowódca SSmanów dostaje zadanie wyciszenia Rumunii, do Twierdzy, gdzie tymczasowo pozostaje inny dowódca - oficer - kapitan Klaus Woermann. Woermann bowiem wysyła depeszę, naglącą i nadzwyczajną. Bowiem coś morduje jego ludzi. Obaj dowódcy się nie znoszą. Ma na to wpływ ich przeszłość. Ale także terazn... {} Recenzja książki Twierdza

@emmeneea@emmeneea {}× 3

Twierdza

21.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Twierdza" Coś morduje moich ludzi”. Tak brzmi wiadomość wysłana przez nazistowskiego dowódcę stacjonującego w małym zamku wysoko w odległych, rumuńskich Karpatach. Każdej nocy niewidzialny i cichy wróg wybiera jedną ofiarę i pozostawia jej okaleczone zwłoki ku przerażeniu żołnierzy.Kiedy do twierdzy przybywa elitarny oddział SS, naziści odkrywają... {} Recenzja książki Twierdza

{}

Znany horror?

17.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z klasykami bywa różnie, albo przypadną do gustu, albo człowiek odrzuca książkę w kąt i na nią nie patrzy. W moim przypadku pochłonęła mnie bez reszty. Mimo swojej przewidywalności, chciałam się dowiedzieć zakończenia i wciągnęłam się bardzo w lekturę. Odświeżona wersja 'The Keep' F. Paula Wilsona z 1981 roku, która również jest z ekranizowanej w... {} Recenzja książki Twierdza

@Bookmaania@Bookmaania {}× 7
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl