Wyznania francuskiego piekarza

Peter Mayle, Gerard Auzet
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów
Wyznania francuskiego piekarza
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
5 /10
Ocena 5 na 10 możliwych
Na podstawie 3 ocen kanapowiczów

Opis

Książka pachnąca świeżym chlebem ? dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i urok codziennego życia.

W piekarni ?Chez Auzet? w prowansalskim miasteczku Cavaillon pieczenie chleba zyskało status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania tajemnice tradycyjnego wypieku w najlepszym wydaniu. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules.
Książka zawiera pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności, której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć), i wciągasz parfum de la maison. Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie. (fragment książki)
Peter Mayle
Autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. "Dobrego roku", "Jeszcze raz Prowansja", "Zawsze Prowansja".
www.petermayle.com
Gerard Auzet
Właściciel istniejącej od 1951 roku wielokrotnie nagradzanej rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Awinionu.
Data wydania: 2008-08-07
ISBN: 978-83-7469-822-1, 9788374698221
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Stron: 104

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Wyznania francuskiego piekarza? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Beata_
2019-11-12
6 /10
Przeczytane Papierowe Posiadam
WI
@WiedzmAnn
2015-03-27
1 /10
Przeczytane Posiadam
@beatttka
@beatttka
2010-12-07
8 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Wyznania francuskiego piekarza. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat