Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce : wybrane zagadnienia w teorii i praktyce : materiały pomocnicze do wykładów i ćwiczeń

Władysław Biczysko
Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce : wybrane zagadnienia w teorii i praktyce : materiały pomocnicze do wykładów i ćwiczeń
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Niniejsze opracowanie przeznaczone jest dla studentów Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii. Zawiera w sobie wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne z zakresu zarządzania finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce . Opracowanie to powstało w wyniku kilkuletniej pracy dydaktycznej ze studentami w zakresie przedmiotu Finanse przedsiębiorstw ". Jest to wydanie poprawione i rozszerzone, z uwzględnieniem specyfiki szkolonych specjalności w WSH i G i dostosowane do obowiązujących przepisów z zakresu zarządzania finansami w przedsiębiorstwach świadczących usługi hotelarskie, gastronomiczne i związanych z obsługą ruchu turystycznego.W warunkach wprowadzenia gospodarki wolnorynkowej, znacząco wzrasta dyscyplina określana mianem finansów przedsiębiorstw, a ściślej zarządzania finansami przedsiębiorstw.Dotychczasowa funkcja finansów przedsiębiorstw gospodarki scentralizowanej pełniła rolę służebną, pomocniczą względem podstawowych procesów produkcyjno - handlowo -usługowych. Zmiana warunków gospodarowania spowodowała, że dotychczasowa dość statyczna pozycja finansów przedsiębiorstw zmuszona była do uwzględniania czasu i ryzyka. Aby myśleć, a dalej wdrażać efektywność ekonomiczną w działalności przedsiębiorstw, a także uwzględniać rozwój przyszłościowy tych podmiotów gospodarczych, koniecznością jest dokonywanie wyborów w ściśle określonym czasie i z uwzględnieniem zróżnicowanego ryzyka. Ostatnim elementem w zarządzaniu finansami, to kryterium decyzji podejmowanych w każdym przedsiębiorstwie , niezależnie od jego wielkości i specyfiki działania. Dotyczy to działalności produkcyjnej , jak również działalności usługowej- w tym hotelarstwa, gastronomii i szeroko rozumianej turystyki.
Data wydania: 2003
ISBN: 978-83-88537-19-6, 9788388537196
Wydawnictwo: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce : wybrane zagadnienia w teorii i praktyce : materiały pomocnicze do wykładów i ćwiczeń? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce : wybrane zagadnienia w teorii i praktyce : materiały pomocnicze do wykładów i ćwiczeń. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl