„Agentka Churchilla” to moje kolejne spotkanie z twórczością autora, Alana Hlad. Moją pierwszą jego powieścią była książka „Agentka”, która wywarła na mnie duże wrażenie, a wręcz byłam nią oczarowana, dlatego też z niezwykłym zainteresowaniem sięgnęłam po jego kolejną książkę. Czy i tym razem autor mnie zachwyci?
Rose Teasdale pracuje jako maszynistka w Westminsterze. Kobieta po stracie rodziców pracuje na dwie zmiany. W pewnym momencie dostaje propozycję zostania tajnym szpiegiem we Francji. Mimo początkowych obaw Rose zgadza się podjąć to wyzwanie. Trafia do obozu szkoleniowego, gdzie walczy z przeciwnościami losu. Kiedy chcą ją odesłać do domu kobieta wykazuje się niezwykłą pomysłowością i determinacją. I to właśnie te cechy sprawiają, że zostaje szpiegiem. Trafiając do Francji początkowo wszystko idzie po myśli bohaterów, aż do pewnego momentu, kiedy wszystko zaczyna się sypać… Czy Rose uda się przeżyć?
Wow! Po raz kolejny Alan Hlad skradł moje serce swoją powieścią! Ta książka jest zarówno smutna jak i piękna! Jestem pod ogromnym wrażeniem warsztatu pisarskiego autora! Ta historia wciągnęła mnie już od pierwszych stron, a po jej zakończeniu poczułam pustkę. Dawno nie miałam takiego momentu kiedy tak zżyłam się z bohaterką. Ta historia zostanie w mojej pamięci na długo.
Rose Teasdale to główna bohaterka powieści „Agentka Churchilla”. Należy ona do grona tych postaci, które zapamiętuje się na długo. Rose to dziewczyna po ciężkich przeżyciach. Najpierw traci brata, później rodziców. Jednak stara się nie załamywać. Praca na dwa etaty pozwala jej się oderwać i nie myśleć. Propozycja zostania tajną agentką na początku wprawia ją w zaskoczenie, ale kiedy uświadamia sobie, że została sama na świecie podejmuje wyzwanie. Rose to niezwykle zdeterminowana i silna bohaterka! Podziwiam ją za jej upór i zapał. Polubiłam ją od pierwszej strony i aż do ostatniej ta sympatia nie zgasła.
Alan Hlad to autor, który ma niesamowicie przyjemny styl pisarski. Kiedy zasiądziemy do lektury wprowadzi nas ona w świat wojennej Anglii i Paryża. Nie będziemy w stanie się oderwać aż do ostatniej strony. Autor genialnie buduje napięcie. Na początku akcja dzieje się troszkę leniwie. Poznajemy bohaterów, jednak od pewnego momentu wszystko przyspiesza, aż wskakuje na najwyższe obroty i już akcja rozwija się do samego końca!
Zaletą książki jest również to, że mamy tutaj akcję przedstawianą dwutorowo. Część wydarzeń poznajemy z perspektywy Rose, a część wydarzeń z perspektywy innego bohatera Lazaro. Dwie zupełnie inne postacie, pochodzące z różnych światów i środowisk. Jednak takie przedstawienie fabuły sprawia, że lepiej nam jest zrozumieć poczynania bohaterów. Wojna jest jedna, jednak każdy z nich przeżywa ją na własny sposób.
Reasumując, „Agentka Churchilla” to książka, którą z całą pewnością mogę polecić fanom gatunku. Mamy tutaj świetnie wykreowanych bohaterów, genialnie przedstawiony świat wojennej Anglii i Francji. Nie brakuje te emocji, ani akcji. Całość idealnie ze sobą współgra! Po zakończeniu mamy ochotę przeczytać ją jeszcze raz! Kocham twórczość autora i z pewnością sięgnę po kolejne jego książki! Z całego serca polecam!