RECENZJA
Anna Wolf - strona autorska
WYDAWNICTWO: AKURAT
Wydawnictwo MUZA SA
Grzeszne książki
"Chciała, wbrew logice, opatrzyć tego wojownika. Choć barbarzyńca na to nie zasłużył, coś kazało jej dostrzec, że w tym ciele, w sercu tego wojownika kryje się coś wartościowego. "
BARBARZYŃCA to romans średniowieczny, a my za sprawą języka, opisów przenosimy się do czasów średniowiecza.
Autorka stworzyła porywająca opowieść o miłosnych perturbacjach wojowniczego Sasa i jego pięknej branki lady Eleny.
Historia nad wyraz dynamiczna, przy której nie sposób się nudzić, akcja goni akcję.
Pełno w niej bitew, pojedynków, najazdów barbarzyńców, a w tle rozkwita uczucie, które zważywszy, na okoliczności i czasy do łatwych nie należy.
Całość opisana barwnie i niezwykle opisowy sposób.
Barbarzyńca to książka, która wciąga, dosłownie porywa, w pole bitew a my razem z nimi tańczmy niczym wojownicy. Ciężko ją odłożyć, choć na moment.
Ta historia ma swoisty charakter, jest niezwykle brutalna, pełna przemocy. Zbrodnie, najazdy, rabunki, gwałty to chleb powszedni i nikogo nie dziwi.
Krew, trupy ścielą się dosłownie wszędzie.
Autorka stworzyła dynamiczną, intrygującą i porywająca fabułę, która jest warta uwagi i naprawdę poczułam ten klimat tamtych czasów.
Dostałam ogrom wrażeń, emocji, które nie słabły a tylko rosły z każdą przewróconą stroną. Akcja, która wylewała się z każdej strony.
Bohaterowie świetnie wykreowani, którzy pasują idealnie do stworzonego świata przez autorkę. Charakterni, postacie nieokrzesane, surowe, pełne wad, bezwzględne.
Elena to postać, która wiele jest w stanie zrobić dla bezpieczeństwa swoich poddanych. Niezwykle waleczna, mądra. Sas wywoływał w niej lęk, jak i ciekawość.
Lothar to dopiero ciekawa postać. Bezwzględny, niezwyciężony wojownik, który budził strach swoim wyglądem. Brał, co chciał i zostawiał po sobie dosłownie zgliszcza. Jednak gdzieś na dnie swojego zlodowaciałego serca, posiadał pokłady dobroci, chociaż tyło dla wybranych.
"Bitewne wrzaski walczących u swego boku Brytów i Sasów mroziły krew w żyłach, a miecze zderzały się z mieczami, również wydając złowieszcze dźwięki. "
Lothar wraz ze swoją hordą grabili kolejne ziemie. Byli żądni krwi, bogactwa, ziem i kobiet. Gwałcili, porzucali, ich brutalność nie miała sobie równych.
Celem Sasa był podbój ziem, na których mógłby w końcu osiąść, spłodzić potomków i znaleźć niewiastę, która by się go nie lękała i stawiła mu czoła.
Barbarzyńca zmierza do Ryton, gdzie swoje rządy sprawuję kobieta.
Ziemie lady Eleny najeżdżają Barbarzyńcy, a ona sama zostaje zhańbiona przez jednego z nich.
Lothar przejmuje władzę w Ryton i Elena zostaje jego branką.
Wojownik będzie musiał walczyć o piękną panią swego serca......
Czy Elena roztopi skute lodem serce Lothara?
Czy Lothar okaże łaskę swojej wybrance?
Czy Elena posiądzie serce Barbarzyńcy?
Czy wojownik uratuję Elenę z łapsk Sverna?
Czy Lothar obroni swoje ziemie i Elenę?
Czy Lothar i Elena z dwóch różnych światów mogą stworzyć jeden wspólny?
Czy byli sobie pisani?
Dziękuję bardzo wydawnictwu za egzemplarz do recenzji.
Książkę przeczytałam z ogromną przyjemnością.