Na zarośniętych ścieżkach recenzja

Bez oceny, chociaż musiałam ją ocenić.

Autor: @jatymyoni ·1 minuta
2020-06-21
1 komentarz
9 Polubień
Nie potrafię tej książki ocenić. Jest to ostatnia książka noblisty, napisana jako pamiętnik, od 1945 roku, do 1948 roku. Pisarz ma już ponad 85 lat, jest głuchy i ślepnie.
Od początku lat 30 sympatyzuje z nazistami niemieckimi, był zwolennikiem teorii pangermańskiej i Norwegii jako znaczącego kraju germańskiego. Pisał artykuły popierający nowy niemiecki ład, odwiedził Hitlera, a swój medal noblisty ofiarował Geringowi. Nawet w maju 1945 roku po śmierci Hitlera napisał artykuł gloryfikujący go. Po wojnie zarzucono mu popieranie nazizmu i kolaborowanie z Niemcami. Był to bardzo bolesny problem dla Norwegów. Przed wojną Hamsun był niekwestionowanym autorytetem moralnym. Po wojnie nie wiedzieli jak z nim postępować. Najpierw internowano go w domu, następnie umieszczono w domu starców. Przez pewien okres przebywał na oddziale psychiatrycznym. Wreszcie wytoczono mu proces, w którym zaskarżono olbrzymią karę.Proces był głośny, mimo że starano się tego uniknąć. Po rozprawie wraca do domu.
Książka jest pamiętnikiem człowieka zamkniętego i skupionego na sobie, który nie pojmuje, o co go oskarżają. Sam mówi, że nikogo nie zabił, nikogo nie okradł, żadnego domu nie podpalił, a tylko pisał, że pragną silnej Norwegii w wśród państw germańskich. Nigdy nie należał do partii faszystowskiej, ani nic złego nie napisał o Żydach. Cały czas użala się nad sobą, chociaż jedynie mu brakuje uznania. Przez krótki okres nie może opuszczać miejsca pobytu, później może podróżować, spotykać się z ludźmi.
Czytałam tą książkę szukając jakieś refleksji nad działalnością nazistów, nad swoimi wyborami. Jedyne, co napisał, że gdyby młodzi Norwegowie nie walczyli z hitlerowcami, to by nie ginęli.
Po przeczytaniu jej czułam smutek i niesmak. Może gdyby ta książka nie powstała, jego sympatie można by przypisać wiekowi i temu, że w czasie wojny nie wiedział, co się dzieje w Europie. Jednak po wojnie mógł to już wiedzieć, ale wynika z tego pamiętnika, że nie chciał i nie interesowało go to.
Szukając W Internecie wiadomości na ten temat natknęłam się na artykuł, jak to źli liberałowie po wojnie gnębili biednego autora..
Polecam ją wszystkim, którzy interesują się i cenią twórczość Hamsuna. Książka jest jednak nużąca i trudna w odbiorze.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2015-10-23
× 9 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Knut Hamsun
6/10

„Na zarośniętych ścieżkach” to ostatnia książka Hamsuna, napisana w szczególnych okolicznościach, przez bardzo już sędziwego twórcę, traktowana jako duchowy testament pisarza.

Komentarze
@Anna_Natanna
@Anna_Natanna · ponad 4 lata temu
Właśnie niedawno ją nabyłam. myślałam, że to jakaś jego powieść.
Przekonań tak łatwo się najwyraźniej nie zmienia. Tym bardziej, gdy się uważało, że i Norwegia jest znaczącym krajem germańskim a co za tym idzie, że i Norwegowie należą do rasy panów.

× 1
@jatymyoni
@jatymyoni · ponad 4 lata temu
On był "wstydliwym problemem" Norwegii. Po wojnie pragnęli innego obrazu swojego kraju. Pragnęli, żeby problem rozwiązał się sam, jednak problem nadal żył.
× 1
@Anna_Natanna
@Anna_Natanna · ponad 4 lata temu
Cóż, nie kolaborował więc nie mogli go oskarżyć i osądzić.

@jatymyoni
@jatymyoni · ponad 4 lata temu
Oskarżyli go i osądzili. Jeżeli współpraca z rządem ustanowionym przez Hitlera i pisanie tekstów propagandowym nie jest kolaboracją, to co? Był zwolennikiem pangermanizmu, który jest antysemicki i głosi wyższość rasy germańskiej nad innymi narodami. Inne narody trzeba podporządkować lub wyeliminować. To głosił i pisał w czasie wojny. Naród norweski jest narodem germańskim dlatego jest ponad innymi narodami. Norweski król, ani rząd nie podporządkowali się Hitlerowi i uciekli do Anglii. Po powrocie zaczęli rozliczać tych co pozostali.
Knut Hamsun

Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Pozostałe recenzje @jatymyoni

Miasteczko Hibiskus
W komunizmie nie jest winien system, ale ludzie.

Z ciekawością parę razy sięgnęłam po książki opowiadający o historii Chin pod rządami Mao Zedonga, czyli jak budowano tam komunizm. Jednak do tej pory czytałam książki n...

Recenzja książki Miasteczko Hibiskus
Muzyka duszy
Czy może istnieć świat bez muzyki?

Ponoć muzyka łagodzi obyczaje. Na pewno nie w Świecie Dysku, gdzie pojawiła się nowa kapela składająca się z druida, trolla i krasnoluda. Stworzyli muzykę wykrokową, któ...

Recenzja książki Muzyka duszy

Nowe recenzje

Pokój w czwartym wymiarze
Inne wymiary
@olilovesbooks2:

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem You&Ya* Książka, do której nie maiłam wymagań, czytając opis byłam zaintrygowana,...

Recenzja książki Pokój w czwartym wymiarze
Kajdany
Kajdany
@magdalenagr...:

🪓🪓🪓🪓 Recenzja 🪓🪓🪓🪓 Bartłomiej Kowaliński " Kajdany " @bartlomiej_kowalinski_autor Wydawnictwo: Initium @wydawnictwo_...

Recenzja książki Kajdany
Noc cudów
Zakazana miłość
@biegajacy_b...:

Dla jednych powoli, dla innych bardzo szybko, zbliżają się Bożonarodzeniowe Święta. Na rynku wydawniczym jest to bardzo...

Recenzja książki Noc cudów