Domowa spiżarnia zdrowia recenzja

Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Autor: @Anna30 ·1 minuta
2021-04-07
Skomentuj
11 Polubień
Należę do osób, które mogą się pochwalić dość zasobną spiżarnią. Przerabiam owoce i warzywa z własnego ogrodu, a brakujące surowce pozyskuję ze sprawdzonych źródeł, najczęściej ekologicznych. Większą część przetworów przygotowuje według starych receptur, ale co roku wprowadzam coś nowego.

W tym roku jako eksperyment wykorzystam przepisy zaproponowane przez Pana Zbigniewa Tomasza Nowaka w książce pt. '' Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą''.

Autor zebrał w swojej książce przepisy na te przetwory, które — jak nas przekonuje — leczą.

Co szczególnie przykuło moją uwagę?

— Przepisy są opatrzone komentarzem dotyczącym zalet odżywczo-leczniczych opisanego przetworu, korzyści w kuchni oraz dobrymi radami przy ich produkcji,

— układ książki opiera się na sezonowości warzyw i owoców, co z pewnością ułatwi korzystanie z książki (rozpoczyna, się od fiołka, a kończy na chrzanie),

— przetwory są wyjątkowe ze względu na bogatą tradycję przygotowywania i walory smakowo-lecznicze,

— ciekawe połączenia produktów np. czarna porzeczka, papierówka i pomarańcza, czarna jagoda i grejpfrut, malina i banan,

— przekonywające i zaciekawiające jednocześnie tytuły rozdziałów np. ''Doceńmy aronię'', ''Róża nie tylko do podziwiania'' itp.

— książka jest napisana w sposób przejrzysty, ma piękne fotografie.

Pan Zbigniew Tomasz Nowak wykorzystuje w swoich przepisach cukier trzcinowy, który można zastąpić białym cukrem.

Jestem przekonana, że każda gospodyni może wybrać z tych receptur coś dla siebie, by zaimponować domownikom, zaskoczyć znajomych, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie najbliższych.

Ja wybieram m.in. dżem z czarnych jagód i grejpfruta, kapustę czerwoną kwaszoną z jabłkami i lecznicze wino z buraków i porzeczki czarnej.

Od siebie dodam przepis na sok z malin ''na surowo''.

W słoju ubijamy maliny (nie płuczemy ich), przykrywamy wygotowaną lnianą ściereczką, po dwóch dniach odciskamy sok, ważymy i na 1 kg soku dajemy 1,4 kg cukru. W emaliowanym garnku lub kamieniaku mieszamy sok z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, aż się cukier rozpuści. Tę czynność powtarzamy przez kilka dni-do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sok przelewamy do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzujemy.

Polecam tę książkę do kulinarnej kolekcji.

Moja ocena:

Data przeczytania: 2021-04-07
× 11 Polub, jeżeli recenzja Ci się spodobała!

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
Domowa spiżarnia zdrowia
Domowa spiżarnia zdrowia
Zbigniew Tomasz Nowak
10/10

Nowatorska książka o leczeniu chorób domowymi przetworami Nasze prababki rzadko chodziły do apteki, być może nie posiadały dyplomów uczelni medycznych, a jednak potrafiły skutecznie zadbać o zdrowie c...

Komentarze
Domowa spiżarnia zdrowia
Domowa spiżarnia zdrowia
Zbigniew Tomasz Nowak
10/10
Nowatorska książka o leczeniu chorób domowymi przetworami Nasze prababki rzadko chodziły do apteki, być może nie posiadały dyplomów uczelni medycznych, a jednak potrafiły skutecznie zadbać o zdrowie c...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Zobacz inne recenzje

Odkąd zamieszkałam w swoim domu co roku robię różne przetwory na zimę, najczęściej z przepisów mojej mamy bo mam pewność że zawsze wyjdą smaczne, ale nie pomyślałam że przetwory oprócz nadania potraw...

@Zaczytane_Strony @Zaczytane_Strony

Pozostałe recenzje @Anna30

Srebrny smok
Srebrny smok

Jeśli marzenia są, godne realizacji to wówczas występuje wielka radość z ich spełnienia. W każdym marzeniu jest przepiękna głębia pozwalająca nam mile wypełniać czas. P...

Recenzja książki Srebrny smok
Amantki II Rzeczypospolitej
Amantki II Rzeczypospolitej

Gdy przyjrzałam się, nieco bliżej informacjom zamieszczonym w spisie treści wymienionym imionom i nazwiskom przedwojennym polskim uzdolnionym i pięknym dwunastu aktorkom...

Recenzja książki Amantki II Rzeczypospolitej

Nowe recenzje

Tylko dobre wiadomości
Z optymizmem patrzeć w przyszłość
@Moncia_Pocz...:

Już dość dawno nie sięgałam po książki Agnieszki Krawczyk, choć kiedyś czytywałam je systematycznie. Postanowiłam nadro...

Recenzja książki Tylko dobre wiadomości
Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Jestem oczarowana
@stos_ksiazek:

Ależ wyciągnęłam się w tę książkę. Po prostu przepadałam! Nie spodziewałam się, że „Pomiędzy wiarą a przekleństwem” Joa...

Recenzja książki Pomiędzy wiarą a przekleństwem
Wegetarianka
Od wegetarianizmu do choroby psychicznej
@sweet_emily...:

Miałam się zachwycić, a pozostał niesmak, rozdrażnienie i ścisk w żołądku. Podjęcie decyzji, aby zostać wegetarianką w...

Recenzja książki Wegetarianka