Dzisiaj przychodzę do Was z recenzją Krzyżówek Angielskich od Małgorzaty Szewczak, wydanych nakładem wydawnictwa Septem, które należy do grupy wydawniczej @wydawnictwohelion. Prezentowany egzemplarz jest na poziomie A1-A2, czyli dla osób początkujących, jednak mających dość rozbudowany zasób słownictwa. Książka jest podzielona na 4 części.
Część 1: naszym zadaniem jest przetłumaczenie rzeczowników z j. polskiego na angielski. Litery w wyznaczonej kolumnie tworzą hasło, którym następnie uzupełniamy pytanie pod krzyżówką i na które można odpowiedzieć w wykropkowanym miejscu 😉
Część 2: tutaj, oprócz rzeczowników, tłumaczymy także przymiotniki i czasowniki. Hasła tworzą litery z ponumerowanych pól. Każde z nich jest odpowiedzią na zagadkę z polecenia.
Część 3: w tej części krzyżówki są bardziej rozbudowane, a odgadnięte hasła pozwalają na dokończenie przysłowia lub dowcipu czy uzyskanie odpowiedzi na zadane pod krzyżówką pytanie. Wciąż tłumaczymy z polskiego na angielski.
Część 4: najtrudniejsza część. W końcu pojawiają się krzyżówki w całości po angielsku! Hasłami w rubrykach są synonimy (animals’ doctor = vet), antonimy (not alive = dead), wyrazy uzupełniające zdania (… a bike = ride) czy odpowiedzi na dłuższe sformułowania (you sleep on it = bed). Ostateczne hasła to znów odpowiedzi na zagadki z poleceń.
Za ostatnią częścią krzyżówkową znajdują się odpowiedzi, z których można skorzystać, gdy gdzieś utkniemy. Jeśli jednak nie chcemy pójść na łatwiznę to dalej znajduje się alfabetyczny słownik angielsko-polski, umożliwiający zapoznanie się ze słownictwem, które jest nam obce. Myślę, że Krzyżówki angielskie to fajny sposób na poznawanie i utrwalanie angielskiego słownictwa. Takie ćwiczenia dużo bardziej pobudzają nasz mózg niż suche czytanie polskich słów i ich angielskich odpowiedników. Dodatkowo mamy okazję poćwiczyć zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi, a dzięki zagadkom poznajemy ciekawostki o Wielkiej Brytanii. Mimo że krzyżówki są na poziomie podstawowym to użyte słowa czy zwroty mogą nie raz być dla nas zagwozdką. Nauka przez zabawę to jest to, co lubię.