"Przygody z nauką. Cukier. 10 prostych, ale niesamowitych doświadczeń!" to jeszcze jedna część z serii "Akademia mądrego dziecka". Znacie dziecko, które nie lubi ilustrowanych książek i to takich, które zachęcają do ich czytania, a jednocześnie do działania i eksperymentowania? Ja nie znam. Co ciekawe, w tej publikacji nie ma punktów, list czy przydługich instrukcji wykonania zadania (pamiętam takie ze szkoły - istna nuda). Są za to ilustracje z dziećmi w rolach głównych. Bohaterowie odmierzają, przelewają, gotują, mieszają i wałkują mocno się we wszystko angażując, ale przede wszystkim obserwują, co się dzieje.
Oto przykładowe doświadczenia:
- użycie cukru jako kleju,
- kurczenie owoców (to chyba mnie najbardziej zaskoczyło),
- podskakujący cukier,
- tańczący olej.
Proponowane doświadczenia są idealne dla maluchów (ale nie tylko), które przejawiają naturalne zainteresowanie światem i zachodzącymi w nim zmianami. Warto obserwować dzieci, żeby nie zmarnować ich instynktownej ciekawości. Uważam, że ta publikacja sprawi sporo radości każdemu smykowi (gwarantuję, że starszaki też będą się przy niej świetnie bawić - pod warunkiem, że dostaną w pakiecie zapas cukru, żeby od razu eksperymentować). Ponadto pozwoli poznać kuchnię od bardziej fascynującej i zaskakującej strony, co z pewnością zaowocuje w przyszłości lepszym zrozumieniem zagadnień chemicznych, fizycznych i biologicznych.
Ta publikacja to naprawdę niezwykle cenne źródło inspiracji do tego, jak pokazywać i tłumaczyć zjawiska, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Doświadczenia z pewnością zainteresują maluchy, ale nie znudzą również dzieci na etapie szkoły podstawowej, ponieważ przy okazji zabawy poznają m.in. strukturę cukru, techniki produkcji różnych rodzajów cukru pudru, właściwości cukru, na czym polega krystalizacja, zjawisko kapilarności oraz osmoza. Drobna uwaga - niektóre eksperymenty wymagają pomocy osoby dorosłej.
Zainteresowani? W takim razie przyjemnej zabawy albo raczej nauki (w sumie to jedno i drugie).