Avatar @Aga_M_B

@Aga_M_B

Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj 4 dni temu.
{} agabalm
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj 4 dni temu.

Recenzje książek

10 recenzji

Zbrodnia w Szkocji i "Kot, którego tam nie było"

7.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Kot który..." 30-tomowa kocia seria klasycznych kryminałów autorstwa Lilian Jackson Braun. Można ją zacząć w dowolnym momencie, jednak w pierwszym tomie dowiadujemy się, jak główny bohater znalazł się w Pickax i jak wszedł w posiadanie fortuny. Cała seria to fascynująca zabawa. Wiadomo jednak, że jedna część będzie bardziej interesująca i wciąga... {} Recenzja książki Kot, którego tam nie było

Po stronie słabszych

7.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Jestem przerażającym Człowiekiem Śmiechu. Z czego się śmieję? Z ciebie! Z niego! Z wszystkich! Czym jest mój uśmiech? Waszą zbrodnią, moją katorgą. I w twarz wam rzucam tę zbrodnię; i tą katorgą plwam wam w oczy. Śmieję się, a znaczy to, że płaczę.” Czy są tu wielbiciele twórczości Wiktora Hugo? Wszyscy znają "Nędzników" czy "Katedrę Marii Panny... {} Recenzja książki Człowiek Śmiechu

Książka, która zostawia ślad

21.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pół roku zabierałam się za twórczość Przemysława Żarskiego. Co się odwlecze, to nie uciecze. "Ślad" otwiera serię o komisarzu Krefcie. Czy przeczytam kolejny tom? Rok 1993. Studniówka. Sylwia Nowicka po kłótni z chłopakiem postanawia do domu wrócić pieszo. Sama. Znika bez śladu. Rodzina otrzymuje list, z którego wynika, że dziewczyna wyjechała do... {} Recenzja książki Ślad

"Obiecaj, że wrócisz"

21.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo kibicuję debiutantom. Cieszę się, gdy świętują wydanie swojej pierwszej książki. Jednak czasami - choć bardzo bym chciała, by było inaczej - powieść z jakiegoś powodu mnie nie zachwyca. Co się tu wydarzyło? Temat poruszony przez Urszulę Zachariasz w powieści „Obiecaj, że wrócisz” jest bardzo trudny i bolesny. Dzieci tracą rodziców, trafi... {} Recenzja książki Obiecaj, że wrócisz

Zwierzyniec

2.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jerzego Bralczyka nie muszę nikomu przedstawiać. Ten wspaniały językoznawca od lat zachwyca swoimi opowieściami o meandrach naszego ojczystego języka oraz udzielanymi radami na temat poprawnego mówienia i pisania. Jest moim przewodnikiem, mentorem w pracy zawodowej. Pan Bralczyk popełnił tę oto książkę ku mojej ogromnej radości. "Zwierzyniec" może... {} Recenzja książki Zwierzyniec

Szatańskie nuty Vivaldiego

14.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Piękna okładka, a w komplecie płyta. O czym więcej pomarzyć? Włączam muzykę i przy jej wspaniałym wtórze zatapiam się w lekturze... "Tajemnica Vivaldiego" Pedra Mendozy - początek powieści to ostatnie dni życia kompozytora, który zostawia tajemniczą partyturę. Potem przenosimy się do współczesności. Wenecja. Przeglądając dokumenty w archiwum Os... {} Recenzja książki Tajemnica Vivaldiego

Zabójcza moc słów.

13.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno temu dostałam w prezencie powieść pt. "Kaligraf Woltera". Powieść o zabójczej mocy słów. Pozwólcie, że ją przed Wami oczyszczę z kurzu. Okładka przyciąga wzrok,a w ten sposób składa obietnicę dobrze spędzonego czasu. I spragniony wrażeń czytelnik nie powinien poczuć się zawiedzionym. Pięknie wydana książka argentyńskiego pisarza Pablo De San... {} Recenzja książki Kaligraf Woltera

Poznajcie dobry francuski kryminał!

7.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaczęłam od końca. Książka trafiła w moje ręce przez przypadek. Potem okazało się, że jest to zamknięcie trylogii o komisarzu Verhoevenie. Jednak stwierdziłam, że ten fakt nie przeszkadza w „konsumpcji” powieści „Ofiara” Pierre’a Lemaitre’a. W życiu Camille’a Verhoevena, mierzącego niewiele ponad 140 centymetrów wzrostu niezwykle inteligentnego... {} Recenzja książki Ofiara

Słowa mają moc.

3.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka od samego początku intryguje. Główna bohaterka - nazwisko nieznane. W amerykańskiej nomenklaturze policyjnej takie osoby płci żeńskiej nazywa się Jane Doe, tak więc będzie nazywany obiekt Sześć- Osiem- Cztery. Bo milczy. Dlaczego? "Słowa są zbyt cenne, żeby beztrosko je rzucać. Nie muszę mieć nadnaturalnej władzy, by o tym wiedzieć, gdyż w... {} Recenzja książki Szept

Warto przeczytać. Debiut autorki.

1.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Bardziej kochać siebie" Aleksandry Sztorc to wartościowa książka podejmujaca trudny temat. Życie ludzi DDA to wciąż problem zbyt rzadko poruszany, a tak wielka skrywana potrzeba jego zgłębienia tkwi w społeczeństwie. Temat bolesny, z powodu palącego wstydu duszony w samotności. "Ukryty kawałek piekła w głowie to pogorzelisko nieistniejących wydar... {} Recenzja książki Bardziej kochać siebie

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe