Avatar @Strusiowata

@Strusiowata

50 obserwujących. 98 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} Napisz wiadomość
50 obserwujących.
98 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

71 recenzji, w tym 11 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Zawieszona między dwoma światami

{} WYBÓR REDAKCJI
27.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Piętna " zostawiła w mojej czytelniczej duszy ogromne piętno. Ten tytuł absolutnie nie nadaje się na sielankową plażę czy wypoczynek nad jeziorem. Potrzebuje ciszy, skupienia i okrutnie boli. Z każdej strony mamy do czynienia z wielkim cierpieniem, samotnością i cienką linią życia, a wszystko to przedstawia 17-letnia Sabina. Na początku odrzucona... {} Recenzja książki Piętna

Powrót do Hiszpanii

21.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z ciekawością i trochę niecierpliwie, ponieważ uwielbiam podróże, czekałam na drugi tom: "Oswoić Hiszpanię". Pierwszy tom mnie lekko rozczarował @Link, ale dlaczego nie dać szansy nowej odsłonie książki? W kolejnych rozdziałach drugiego tomu, autorka dzieli się z czytelnikiem doświadczeniem odkrywania zakątków kraju Basków, odwiedza Kastylię, a na... {} Recenzja książki Oswoić Hiszpanię Tom II

"Cały świat jest naszym placem zabaw"

19.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

 (fot. Strusiowata) Najnowsza książka pani Romy Ligockiej to wrażliwa, momentami sentymentalna podróż do epoki sprzed II wojny światowej. Niesamowite losy ludzi zaplątanych w okrutną historię, bezwzględną dla nacji żydowskiej, zdecydowanie zbyt łagodną dla państwa totalitarnego. Z uj... {} Recenzja książki Siła rzeczy

Sportowi wojownicy

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy moja koleżanka zobaczyła tę książkę skomentowała : "Ja bym tego nie przeczytała". Dla niej futbol to tylko mecze i wyniki. Dla wielbicieli piłki nożnej, to dużo więcej, ale przede wszystkim liczą się zawodnicy. Dlatego widząc ten tytuł nie zawahałam się ani przez chwilę. Futbol francuski oraz nazwiska MBappe i Zidana działały na mnie jak mag... {} Recenzja książki Mistrzowie. Od Zidane’a do Mbappégo. Upadki i wzloty francuskiego futbolu

"Kobiecość stłamszona przez męski uniform"

9.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wybierając tę książkę z wielu propozycji Klubu Recenzenta serwisu czytelniczego nakanapie.pl spodziewałam się zupełnie innych treści i stylu opowieści. Po przeczytaniu "Tajnych blizn" wiem, że rozczarowanie tematem, to mało powiedziane. Autorka, przez większość życia zawodowego związana z resortem spraw wewnętrznych, moim zdaniem zaledwie prześliz... {} Recenzja książki Tajne blizny. O czym milczę od lat

Start w dorosłość

31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Moniki Michalik jest idealną propozycją na wakacyjną podróż i słodkie lenistwo na plaży. Rozdziały są krótkie, a opowieść napisana jest bardzo przystępnym językiem. Już od pierwszego rozdziału, główna bohaterka – Ewelina staje się bliska osobą. Jako absolwentka technikum hotelarskiego, marzy o wyjeździe i stażu na południu Europy. Bierze u... {} Recenzja książki Nie zapomnę o tobie

W oczekiwaniu na ...

25.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Może narażę się licznym wielbicielom talentu pani Marzeny Rogalskiej, ale 2 tom sagi mnie rozczarował i zniechęcił. Czekałam, mniej więcej do połowy książki na błysk, na drżenie, na akcję od której nie będę się w stanie oderwać. I nic. Zero. "Karla - dziecko współczesności, rozdarte między szacunkiem dla czcigodnych łacińskich przodków, a niecier... {} Recenzja książki Kres czasów

Powieść o słowiańskiej duszy

{} WYBÓR REDAKCJI
18.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Recenzja przedpremierowa Książka "Rozrzucone" zaskoczyła mnie swoją wielowymiarowością i przesłaniem. Sięgając po ten tytuł liczyłam na opowieść o życiu kobiet w różnych częściach świata. Czytałam powieść w zamyśleniu, często zastanawiając się, czy umiem odpowiedzieć na pytanie : "Co ja bym zrobiła, będąc na miejscu bohaterek?". Główną postać ks... {} Recenzja książki Rozrzucone

Coś nowego, dobrego i ciepłego...

28.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy otrzymałam propozycję zrecenzowania debiutu Zuzy Kordel, nie wahałam się ani przez moment. Czasami mam ochotę na powieść obyczajową, z wątkiem uczuciowym, a przede wszystkim z intrygującymi postaciami. Czy w tym debiucie odnalazłam te treści? I tak, i nie. Przede wszystkim, na początku nie mogłam przyzwyczaić się do stylu autorki. Trochę drażn... {} Recenzja książki Najlepsze przed nami

Stać Cię na więcej!

25.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po ten tytuł sięgnęłam ze względu na autorkę. Jej książka o niesamowitych przygodach skarpetek bije rekordy popularności wśród młodszych czytelników. Zastanawiałam się czym autorka zaskoczy w powieści "Dom nume pięć"? Otóż, opowiada o 12 letnim Piotrku, pseudonim Kobra, który jest w klasie wyśmiewany z powodu słabego wzroku. Jego przeciwnikiem nr ... {} Recenzja książki Dom numer pięć

Dotknięcie zła

22.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Radość odkrycia książki Izabeli Janiszewskiej i jej bohaterów oraz jakże świeżego stylu pisania, pozwoliły na wciągnięcie mnie "aż po uszy"do świata Brunona Wilczyńskiego i Larysy Luboń. Jeśli nitki zbrodni, dochodzenia pół prawd doprowadzają nas do konkretnych wydarzeń, to z ręką na sercu mogę powiedzieć, że ten kryminał spełnił swój cel w 200%. ... {} Recenzja książki Amok

Żebyśmy mogli sobie ufać

16.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

543 strony – tyle do przeczytania oferuje nam Katarzyna Grochola w swojej powieści „Przeznaczeni”. Nie byłam fanką tej autorki. Na ostatnich Targach Książki w Krakowie, mijałam pisarkę tuż przed wejściem do hal wystawienniczych. Burza niesfornych, czarnych włosów i śmiejące się oczy – tak Ją zapamiętałam. Po przeczytaniu powieści p. Grocholi przy... {} Recenzja książki Przeznaczeni

Wielkanoc z kryminałem

6.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie wiedząc o istnieniu norweskiej tradycji Påskekrim czyli Wielkanoc z kryminałem stałam się jej częścią. A wszystko dzięki kryminałowi wydawnictwa Prószyński i S-ka, który otrzymałam tuż przed świętami z Klubu Recenzenta. Norwedzy witają wiosnę w dość nietypowy sposób - jeżdżąc na nartach, zwykle po raz ostatni w sezonie, a wieczorem zasiadając ... {} Recenzja książki Tajemnica brakującej głowy

Życie w kilku światach

30.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marek Raganowicz w "Znikając. Opowieść drogi" zabiera nas w bardzo niebezpieczne ściany wspinaczkowe. Czytając tę książkę wciąż zadawałam sobie to ważne pytanie: "Co sprawia, że człowiek zostawia codzienne obowiązki, bliskich, słowem życiową stabilizację i wyrusza w nieznane?". Za przyjaciela ma samotność, wokół siebie wszechogarniającą ciszę. Sta... {} Recenzja książki Znikając. Opowieść drogi

Górski czyli własność narodu

26.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy zobaczyłam zapowiedź tej książki w wydawnictwie Znak wiedziałam, że muszę ją przeczytać. Postać trenera Kazimierza Górskiego jest dla mnie fascynującą legendą, a równocześnie przykładem geniusza. Kiedy egzemplarz recenzencki dotarł do mnie, oniemiałam z zachwytu. Tom jest opasły, ma 669 stron. Imponują przypisy, bibliografia i indeks osób, k... {} Recenzja książki Górski. Wygramy my albo oni

Najważniejsze pozostało niezauważone

23.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Fiński pisarz, Max Seeck, jest twórcą mrocznej powieści, która od pierwszych stron intryguje, przyciąga, wręcz hipnotyzuje. Duża w tym zasługa 33-letniej pani komisarz helsińskiej policji - Jessici Niemi, którą poznajemy także w retrospekcji, gdy na samotnych wakacjach w Wenecji poznaje i zakochuje się w muzyku Colombano. Z każdym rozdziałem w po... {} Recenzja książki Wierny czytelnik

Czym jest zemsta?

16.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

George Steiner jest żydowskim krytykiem literackim, który w 1979 r. wywołał kontrowersje po opublikowaniu „Transportu A.H. do San Cristobal”. Autor jest antysyjonistą i postrzega stworzenie Izraela i jego politykę narodową, jako zdradę moralności narodu żydowskiego. Pisarz pomimo swoich przekonań, pozostaje neutralny we wszystkich poruszanych prze... {} Recenzja książki Transport A.H. do San Cristóbal

Nikt nie ma prawa być jedynym właścicielem słońca

7.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Strażniczka słońca" to nieoczywista baśń dla dzieci i dorosłych. Historię poznajemy głębiej dzięki wspaniałym ilustracjom Lisy Aisato. Są tak realistyczne, a ich niezwykłe, żywe kolory dają fantastyczne piękno, które zostało ze mną na bardzo długo. Ilustracje nie są w tej książce tylko standardowymi prostokątami w tekście. One wręcz tańczą w opow... {} Recenzja książki Strażniczka Słońca

Tajemnice Norco Valley

1.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Recenzja przedpremierowa. Premiera 10 marca 2021 r. Gorzka Czekolada nie zawodzi. Ta seria trafia w punkt moich czytelniczych oczekiwań. Tym razem czułam się jak na seansie spirytystycznym. Umarli chodzili między żywymi, czasami trudno było ich od siebie odróżnić. Miejsce akcji, to maleńkie miasteczko w Luizjanie – Norco Valley, nawiedzone w 2... {} Recenzja książki Piętno Katriny

"Pamiętaj, by nie traktować niczego jako oczywistość"

{} WYBÓR REDAKCJI
22.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Odwołując się do mojej "czytelniczej pamięci", nie spotkałam do tej pory książki o takich walorach. A mianowicie: - przykuwa od pierwszej strony, nie dając wytchnienia - dzieje się tu i teraz, we współczesnej Europie, w duńskim państwie dobrobytu - zarysowani mocno i z charakterem bohaterowie, wprowadzają nas w trudny świat polityki, pełnej podstę... {} Recenzja książki Strefa mroku

Słodko-gorzka historia miłosna

17.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moim zdaniem pierwsza powieść Any Johns jest doskonała. Jest to rodzaj książki, którą czytasz dalej i dalej, nie chcesz spać, ponieważ ważne jest, co będzie w następnym rozdziale. Akcja rozgrywa się w dwóch ramach czasowych - we współczesnym w USA i Japonii, lat pięćdziesiątych, podczas okupacji przez Stany Zjednoczone. Niewiele wiem o historii i ... {} Recenzja książki Kobieta w białym kimonie

Wielki nr 10!

16.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dla miłośników futbolu ta autobiografia, to absolutny hit. Dla tych, którzy za piłką nożną nie przepadają, również. Dlaczego? Otóż bohater "Mojej gry" - Luka Modrić jest rewelacyjnym zawodnikiem oraz człowiekiem przez duże "c". Jego opowieść, to wspomnienia dochodzenia do sukcesu, okupionego wysiłkiem, intensywną pracą oraz pokonywaniem własnych s... {} Recenzja książki Moja gra. Autobiografia

Listy z nadzieją...

12.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Prawie trzy lata szedłem na targ z nadzieją, że zobaczę Emilkę". Czytając "Listy do Emilki" zastanawiałam się do jakich przemyśleń może skłonić dojrzałego mężczyznę miłość do 20 latki? Próbowałam zrozumieć, ile w tym uczuciu było emocji, a ile swego rodzaju "uzależnienia"? Gdyby mój wybranek serca, przez tak długi okres czasu nie odpowiadał na pr... {} Recenzja książki Listy do Emilki

Fascynujące zaproszenie do morskich głębin

11.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako zodiakalna Ryba nie mogłam przejść obojętnie obok tego tytułu. Autor "Elokwencji sardynki" zawładnął moim wolnym czasem i od pierwszej strony zaintrygował, a wręcz oszołomił stylem. Do tej pory nie czytałam książki popularnonaukowej napisanej tak przystępnym językiem, a jednocześnie niczym w luźnej rozmowie dwojga przyjaciół, przekazującej ty... {} Recenzja książki Elokwencja sardynki

Pochwała życia

3.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są książki, którymi się nie dzielę. Których nie pożyczam. Które są tylko moje. Do nich należeć będzie Czas tajemnic Marzeny Rogalskiej. Już sam gatunek - saga - zachęcał mnie do sięgnięcia po ten tytuł. Autorka, do tej pory nie zawiodła moich czytelniczych oczekiwań. Było tylko jedno "ale". Czas, w którym przyszła przesyłka z egzemplarzem recenze... {} Recenzja książki Czas tajemnic

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe