Anya von Bremzen

Autorka, 61 lat 6 czytelników
Zostań fanem autorki:
8.3 /10
7 ocen z 2 książek,
przez 7 kanapowiczów
Urodzona w 1963 roku w Federacji Rosyjskiej
Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: „Travel+Leisure”, „Food & Wine”, „The New Yorker”, „Saveur”. Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na dziewiętnaście języków. Kuchnia narodowa została uznana za najlepszą książkę 2023 roku przez „Financial Times”, „The Guardian” i The Food Programme BBC.

Książki

Kuchnia narodowa
Kuchnia narodowa
Anya von Bremzen
7.5/10
Seria: Seria ze smakiem

Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się „narodowe”? ...

Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej
Anya von Bremzen
9/10
Seria: Mundus

Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznym ZSRR W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruu...

Serie i Cykle

Cytaty

ZGŁEBIANIE ZAGADNIENIA RAMENU rozpoczynam od naszych znajomych znawców literatury, głównie starszego pokolenia. Niektórzy z nich - jak się przekonam - nie należą do zapalonych miłośników ramenu.
Gdy razem z Barrym wylądowaliśmy w Tokio, przyłapałam się na tym, że znów rozmyślam o efekcie pizzy.
Neapol - zawsze gra sam siebie i zawsze sam obserwuje ten spektakl.
W ciągu 24 godzin od naszego przyjazdu do Neapolu, jeszcze w tym samym roku, przyrządziłam po raz pierwszy w życiu pizzę neapolitańską.

Komentarze

© 2007 - 2025 nakanapie.pl