Mirosław Jarosz

Autor 2 czytelników
Zostań fanem autora:
6.5 /10
2 oceny z 2 książek,
przez 2 kanapowiczów
Profesor doktor habilitowany nauk medycznych,lekarz, gastroenterolog, internista, ekspert ds. żywności, żywienia i stylu życia, otyłości, nowotworów, chorób przewodu pokarmowego i dietetyki

Książki

Cukrzyca zapobieganie i leczenie
2 wydania
Cukrzyca zapobieganie i leczenie
Mirosław Jarosz, Longina Kłosiewicz-Latoszek
6/10

Cukrzyca, szczególnie typu 2, jest jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Na jej powstawanie ogromny wpływ mają nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia. Autorzy omawiają sposoby l...

Żywienie w niedoczynności tarczycy
Żywienie w niedoczynności tarczycy
Mirosław Jarosz, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Diana Wolańska
7/10
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać? Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy za...

Alergie pokarmowe : porady lekarzy i dietetyków
Alergie pokarmowe : porady lekarzy i dietetyków
Mirosław Jarosz

Alergia pokarmowa w swej najłagodniejszej formie wywołuje lekki obrzęk warg i jamy ustnej, a w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia. Ta ostatnia...

Celiakia
Celiakia
Mirosław Jarosz, Anna Taraszewska, Wioleta Respondek, Regina Wierzejska ...
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezg...

Choroba stłuszczeniowa wątroby
Choroba stłuszczeniowa wątroby
Mirosław Jarosz
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby występuje nie tylko u osób dorosłych, lecz także ? coraz częściej ? u dzieci w wieku szkolnym (szczególnie otyłych). To pozornie niewinne schorzenie może p...

Choroby trzustki
3 wydania
Choroby trzustki
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski

Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzenia...

Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Nieprawidłowy tryb życia i nieodpowiednie odżywianie sprzyjają rozwojowi zapalenia trzustki, zarówno ostrego, jak i przewlekłego, a w leczeniu tych chorób wielką rolę odgrywa terapia dietetyczna.Nasz ...

Choroby żołądka i dwunastnicy
2 wydania
Choroby żołądka i dwunastnicy
Mirosław Jarosz

Choroby żołądka i dwunastnicy stanowią w naszym społeczeństwie poważny problem. Schorzenia te sa spowodowane przez rozmaite czynniki. Na przykład chorobę wrzodową żołądka wywołuje na ogół zakażenie ba...

Dna moczanowa : porady lekarzy i dietetyków
5 wydań
Dna moczanowa : porady lekarzy i dietetyków
Lucyna Pachocka

Autorzy informują o przyczynach schorzenia, czynnikach ryzyka wystąpienia choroby oraz o chorobach najczęściej towarzyszących dnie moczanowej. Główną część książki stanowią jadłospisy oraz informacje ...

Gazy jelitowe : porady lekarzy i dietetyków
3 wydania
Gazy jelitowe : porady lekarzy i dietetyków
Mirosław Jarosz
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym to dolegliwość dość powszechna. Jego przyczyną może być poważna choroba przewodu pokarmowego, wymagająca leczenia, jednak najczęściej wynika ona ze stałego pośpie...

Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?
Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?
Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz, Ewa Rychlik, Małgorzata Ryżko-Skiba ...

Książka dotyczy stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem. Publikacja stanowi próbę uporządkowania i przedstawienia jak najszerszemu ...

Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego
Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego
Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek, Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski ...

Zespół jelita nadwrażliwego jest zaburzeniem czynnościowym prawidłowej pracy jelit. Statystyki mówią , że ok. 20-30% populacji ludzi dorosłych cierpi na to schorzenie, około zaś 50% wszystkich pacjent...

Kamica żółciowa : porady lekarzy i dietetyków
Kamica żółciowa : porady lekarzy i dietetyków
Mirosław Jarosz
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana - bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowyc...

Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze
Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatothiszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga...

Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk

Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości...

Nowotwory złośliwe Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania
Nowotwory złośliwe Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania
Mirosław Jarosz
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Zachorowalność na większość nowotworów systematycznie wzrasta. Dużą rolę w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia nowotworów odgrywa dieta. Autorzy w przejrzysty i prosty sposób omawiają przyczyny powsta...

Osteoporoza
Osteoporoza
Mirosław Jarosz
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim niep...

Otyłość. Zapobieganie i leczenie
2 wydania
Otyłość. Zapobieganie i leczenie
Mirosław Jarosz

Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, ...

Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią
Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią
Mirosław Jarosz

Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego)...

Suplement diety a zdrowie
Suplement diety a zdrowie
Mirosław Jarosz
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami...

Uważaj co jesz gdy zażywasz leki
Uważaj co jesz gdy zażywasz leki
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi...

Zaparcia
2 wydania
Zaparcia
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski

Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne w prac...

Zaparcia : porady lekarzy i dietetyków
Zaparcia : porady lekarzy i dietetyków
Mirosław Jarosz

przyczyny -objawy tryb -życia dieta Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną...

Zespół jelita nadwrażliwego
2 wydania
Zespół jelita nadwrażliwego
Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zw...

Zioła a alergia pokarmowa
Zioła a alergia pokarmowa
Mirosław Jarosz, Anna Taraszewska

Alergie jako problem zdrowotny Najczęstsze alergeny pokarmowe Objawy alergii pokarmowej Zioła przyprawowe i przyprawy a alergie Działanie alergizujące ziół i przypraw

Zwyrodnienia narządu ruchu
2 wydania
Zwyrodnienia narządu ruchu
Mirosław Jarosz, Jerzy Szczygłowski, Jan Dzieniszewski

Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezg...

Żywienie chorych z nowotworami
Żywienie chorych z nowotworami
Mirosław Jarosz, Iwona Sajór
Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca

Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają zalecenia żywieniowe, m.in. przy utracie/p...

Żywienie osób w wieku starszym
2 wydania
Żywienie osób w wieku starszym
Mirosław Jarosz

Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłyną...

Podziel się pierwszym cytatem autora z innymi Kanapowiczami!
Dodaj pierwszy cytat!

Komentarze