Temat

Jak zostać recenzentem nakanapie.pl

Postów na stronie:
2011-01-25 12:36 #
masz rację mówiąc ćwiczenie czyni mistrza :) dlatego ostatnio staram się pisać coraz więcej i ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć
# 2011-01-25 12:36
{}
Odpowiedz
@agacia
@agacia
64 książki 958 postów
2011-01-25 12:44 #
Ciesze się bardzo :))
# 2011-01-25 12:44
{}
Odpowiedz
@Tajemnica33
@Tajemnica33
147 książek 1023 posty
2011-01-25 12:51 #
ale wiecie co? ja coraz bardziej przekonuję się też do tego, że każdy powinien wypracować sobie jakiś styl pisania recenzji. Oczywiście jestem także zdania, że trening czyni mistrza :)
# 2011-01-25 12:51
{}
Odpowiedz
2011-01-25 12:56 #
Tajemnica - w pełni się z Tobą zgadzam.
# 2011-01-25 12:56
{}
Odpowiedz
@Tajemnica33
@Tajemnica33
147 książek 1023 posty
2011-01-25 14:13 #
Bardzo mi miło Przemku :)

Ostatnio sporo myślałam o recenzowaniu, bowiem nie ma co ukrywać spędzam sporo czasu wśród osób, które recenzują :) Do mnie trafiają jednak recenzje te pisane od siebie, te które mówią o emocjach, odczuciach, pisane wg własnego schematu.
Nie wiem dlaczego ale wkurzają mnie albo może lepiej zabrzmi nie trafiają do mnie te pisane schematycznie tak jak trzeba. Wydaja mi się pozbawione tego "smaczku", który zachęca czytelnika do przeczytania recenzowanej książki.

# 2011-01-25 14:13
{}
Odpowiedz
2011-01-25 14:44 #
@Tajemnica - popieram, nie wiem czemu ale te pisane schematycznie są tak jakby nude i stereotypowe, sama staram się wypracować swój styl pisania który troszkę odbiega od "normalnego" nie wiem czy dobrze mi to wychodzi ale lubię taką formę :)
# 2011-01-25 14:44
{}
Odpowiedz
@Lena173
@Lena173
189 książek 759 postów
2011-01-25 15:50 #
@Tajemnica - myślę, że tego typu recenzje bardziej przemawiają do czytelnika z tego względu, że są bardziej swobodne i naturalne. Tego typu recenzje możemy spokojnie porównać do nauki definicji encyklopedycznych. Wchodzą nam do głowy dużo ciężej, niż te które sami sobie stworzymy w naszej głowie.
# 2011-01-25 15:50
{}
Odpowiedz
2011-01-25 18:39 #
"Problem" z recenzjami schematycznymi leży moim zdaniem w tym, że przeczytasz jedną i wiesz czego spodziewać się w innych, schematycznych recenzjach.

W wielu recenzjach jest za dużo "książki", a za mało recenzenta czytającego książkę. Takie schematyczne recenzje są potrzebne, ale trochę ich za dużo.

Tylko czy wtedy możemy mówić już o "recenzji"? Ja wolę mówić o przemyśleniach, odczuciach związanych z książką. Tym co wyzwala we mnie, albo o tym czego nie wyzwala.
# 2011-01-25 18:39
{}
Odpowiedz
@patrylandia
@patrylandia
243 książki 1840 postów
2011-01-26 13:36 #
Nie do końca mogę się z Wami zgodzić. Ja uważam, że recenzja jednak powinna opierać się na pewnym szkielecie i jak ja napiszę recenzję to czytam ją sobie i sprawdzam czy zawiera wszystkie istotne punkty wg których piszę bo dla mnie recenzja to ocena nie tylko treści, ale i wysiłku grafika i wydawnictwa.

Oczywiście inna sprawa to ujęcie naszych myśli na temat książki w treść, tu zależy wszystko od inwencji twórczej autora, jego stosunku do książki i wszystkich innych czynników zewnętrznych, które wpływają na niego podczas pisania
# 2011-01-26 13:36
{}
Odpowiedz
@airi
@airi
102 książki 28 postów
2011-02-25 13:10 #
Mam pytanie: Czy recenzentem może zostać osoba niepełnoletnia? Moja córka uwielbia czytać i pisze świetne recenzje. Stąd moje pytanie. (Ma 14 lat)
# 2011-02-25 13:10
{}
Odpowiedz
@gudrun
@gudrun
294 książki 53 posty
2011-02-25 13:13 #
Z tego, co wiem, to nie ma ograniczeń - nie musi to być osoba pełnoletnia. Trzeba jednak spełniać inne warunki opisane w wątku - Jak zostać recenzentem nakanapie.pl :)
# 2011-02-25 13:13
{}
Odpowiedz
@airi
@airi
102 książki 28 postów
2011-02-25 13:36 #
Ok.
# 2011-02-25 13:36
{}
Odpowiedz
@Floss
@Floss
146 książek 2 posty
2011-03-08 18:42 #
Kiedy się u Was zadomowię, to na pewno ;))
# 2011-03-08 18:42
{}
Odpowiedz
Postów na stronie:
Odpowiedź
Grupa

Graciarnia

czyli miejsce do którego trafiają wszystkie stare i martwe tematy zaśmiecające inne grupy :)
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl