Recenzje książki "Agnes Grey"

Dodaj swoją recenzję

Agnes Grey

4.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytając po raz pierwszy autobiograficzną powieść Anne Brontë "Agnes Grey" wiedziałam,że w niedalekiej przyszłości zrobię jej rereading. Historia skromnej guwernantki, córki pastora z XIX wiecznej Anglii niepomiernie mnie zachwyca i wzrusza. Jako młodsza z dwóch córek szanowanego duchownego, Agnes wraz z rodziną prowadziła całkiem dostatnie życie... {} Recenzja książki Agnes Grey

Walcząc ze stereotypami

26.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O czym jest książka "Agnes Grey" to debiutancka powieść Anne Brontë, której został przypisany niechlubny tytuł "gorszej" powieści. Tytułowa Agnes to młoda dziewczyna, córka pastora, która wraz z rodziną prowadzi proste życie. Pewnego dnia Agnes decyduje się zostać guwernantką, aby pomóc w utrzymaniu rodziny. Wraz z kolejnymi kartami po... {} Recenzja książki Agnes Grey

AGNES GREY - Anne Brontë

4.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie szukam ideału. Nie mam do tego prawa, bo mnie samemu wiele brakuje do doskonałości". W świecie literackim siostry Brontë znane są nie od dziś, dlatego postanowiłam się zagłębić w ich dokonania literackie. Mój wybór padł na najmłodszą z sióstr Anne, której "Agnes Grey" była jej debiutem powieściowym. Anne Brontë ur. w 1820 roku, a zm. w 1849 ... {} Recenzja książki Agnes Grey

"Agnes Grey" - Anne Brontё

2.12.2013

Twórczość Anne Brontë od dawna stanowiła dla mnie tajemnicę, nareszcie udało mi się ją - choć ledwie - poznać, za pomocą lektury powieści "Agnes Grey". Zmartwiona sytuacją finansową rodziny, a jednocześnie motywowana pragnieniem poszerzenia własnych horyzontów, młodziutka Agnes Grey postanawia zostać guwernantką. Przepełnia ją nadzieja i przekon... {} Recenzja książki Agnes Grey

Agnes Grey

27.11.2013

Bronte to nazwisko, którego nie trzeba już chyba nikomu przedstawiać. Jest ono znane w świecie literackim i nie tylko, bo wszystkie z sióstr Bronte są pisarkami niezwykle popularnymi w ostatnim czasie, szczególnie w Polsce. Ich utwory zaliczone są do klasyki literatury. Oczywiście najsłynniejszą z sióstr jest Charlotte, jednak dzisiaj przedstawię w... {} Recenzja książki Agnes Grey

Trudna pozycja niezamężnej kobiety w XIX wieku.

12.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Agnes Grey" należy do klasyki literatury angielskiej. Napisana została przez Anne Brontë, jedną z trzech sławnych sióstr pisarek. Jednakże w obliczu nowych dowodów i badań przeprowadzonych przez Eryka Ostrowskiego ("Charlotte Brontë i jej siostry śpiące") podejrzewa się, że wszystkie powieści, które wyszły spod piór pań Brontë były tak na prawdę d... {} Recenzja książki Agnes Grey

@Amarisa@Amarisa {}× 1

Agnes Grey

2.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po fenomenalnej „Jane Eyre” zaostrzył się mój apetyt na twórczość słynnych sióstr. Tym razem wybór padł na Anne Brontë i jej „Agnes Grey” – powieść niewielką objętościowo, ale dobrze oddającą klimat swojej epoki, a przy tym naprawdę wciągającą. Wydarzenia zawarte w tej książce w dużej mierze oparte zostały na osobistych doświadczeniach autorki. An... {} Recenzja książki Agnes Grey

@malaM@malaM {}

"Agnes Grey"

28.03.2013

Po satysfakcjonującej lekturze „Lokatorki Wildfell Hall” postanowiłam zapoznać się z kolejną pozycją z dorobku pisarskiego Anne Bronte. „Agnes Grey” przyciągnęła moją uwagę interesującym zarysem fabuły, dlatego byłam pewna, że podobnie jak w przypadku poprzedniej powieści, na tej również się nie zawiodę. Główną bohaterką jest tytułowa Agnes i to z ... {} Recenzja książki Agnes Grey

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe