Apetyt na Meksyk

Magdalena Keller-Bigda
Apetyt na Meksyk
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis


„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Przed nami kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl mieszkająca przez ponad dwa lata w Meksyku, odkrywa prawdziwe meksykańskie potrawy, zarówno te tradycyjne, jak też nowoczesne. W książce znajdziemy przepisy na potrawy podawane w eleganckich restauracjach, a także te ze zwykłych barów, przydrożnych stoisk, czy przyrządzane w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy ciekawostki kulinarne oraz wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. To kuchnia niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna i zaskakująca, która dostarcza niezapomnianych wrażeń

Patronat medialny: Recenzje na widelcu, Kulinarna Maniusia, Portal dlaLejdis.pl, Kulturalne Rozmowy

https://www.psychoskok.pl/produkt/apetyt-na-meksyk/

🔹 Kulinarna Maniusia

Piękna i pełna smaków podróż do Meksyku. Przepisy, ciekawostki i opisy w książce pozwolą czytelnikowi poznać kuchnię meksykańską i spróbować jej we własnej kuchni. Nawet nie sądziłam, że dania kuchni meksykańskiej są tak łatwe do przygotowania i w zasadzie zrobię je ze składników, które bez problemu kupię w sklepach. Przepisy są ciekawe i bardzo różnorodne, każdy znajdzie coś dla siebie a każdy przepis może być inspiracją do gotowanie śniadań, obiadów czy deserów. Naprawdę polecam.

🔹 Kulturalne Rozmowy – wywiad z autorką

Na początku koncepcja książki miała opierać się na schemacie często spotykanym w książkach kulinarnych, czyli podział na dania główne, desery, śniadania itd., ale później pomyślałam, że podział na produkty ważne w meksykańskiej kuchni będzie bardziej odzwierciedlał jej charakter. Wybór dań też nie był prosty, ponieważ chciałam, aby w książce znalazły się tradycyjne meksykańskie dania, niestety często niezbędne są do ich przygotowania składniki, które nie są dostępne w Polsce.



Wstęp

I. Kukurydza

  1. Zupa z kukurydzy z kiełbasą chorizo (Sopa de maíz dulce con chorizo)
  2. Kolby kukurydzy po meksykańsku (Elotes con todo)
  3. Nachosy kukurydziane z mięsem i serem
  4. Sałatka z kukurydzy i papryki (Ensalada de maíz y pimiento)
II. Fasola

  1. Pikantny chlebek kukurydziany (Pan de maíz con chile)
  2. Pasta z fasoli (Frijoles refritos)
  3. Zupa z fasoli (Sopa de frijoles)
  4. Fasola duszona z piwem (Frijoles borrachos)
  5. Jajka po ranczersku z pastą z fasoli (Huevos rancheros)
  6. Tortille z sosem fasolowym (Enfrijoladas)
III. Papryka

  1. Zupa paprykowa z mięsem i kukurydzą (Pozole)
  2. Marynowana papryczka jalapeño (Rajas de chiles jalapeños en vinagre)
  3. Minipapryczki faszerowane serem (Pimientos rellenos con queso)
  4. Papryka faszerowana mięsem z sosem orzechowym (Chile en nogada)
IV. Tortille

  1. Domowe tortille pszenne (Tortille de trigo)
  2. Zupa aztecka z tortillami (Sopa de Azteca)
  3. Zupa limonkowa z tortillami (Sopa de limón)
  4. Ruloniki z tortilli z kurczakiem i serem (Flautas)
  5. Quesadillas
V. Awokado

  1. Guacamole
  2. Pieczone awokado panierowane (Gajos crujientes de aguacate)
  3. Chłodnik z awokado i ogórka (Sopa de aguacate y pepino)
  4. Awokado nadziewane warzywami (Aguacate rellenos de verduras)
  5. Lody z awokado (Helado de aguacate)
VI. Mięso

  1. Kurczak z sosem z czekoladą (Mole poblano de pollo)
  2. Kurczak „tinga”
  3. Carnitas
  4. Picadillo
  5. Fajitas
  6. Empanadas z wołowiną (Empanadas de carne)
VII. Ryby i owoce morza

  1. Meksykańska zupa z krewetek (Sopa de camarones)
  2. Krewetki w kokosowej panierce z sosem z mango i chili (Camarones con coco y salsa de mango)
  3. Pikantny łosoś smażony (Salmón a la parrilla picante)
  4. Tacos z rybą (Tacos de pescado)
  5. Dorsz po meksykańsku (Bacalao a la Mexicana)
  6. Krewetki po diabelsku (Camarones a la Diabla)
VIII. Sosy i dodatki

  1. Marynowana czerwona cebula (Cebolla roja en vinagre)
  2. Czerwony ryż po meksykańsku (Arroz rojo)
  3. Biały ryż po meksykańsku (Arroz blanco con elote)
  4. Salsa „pico de gallo”
  5. Sos czerwony (Salsa roja)
  6. Sos zielony (Salsa verde)
IX. Napoje

  1. Kawa z garnka (Café de olla)
  2. Mrożona herbata z hibiskusa (Agua de Jamaica)
  3. Lemoniada z chia (Agua de chia)
  4. Lemoniada ogórkowa (Agua de pepino)
  5. Margarita
  6. Meksykański likier jajeczny (Rompope)
  7. Meksykańska gorąca czekolada z chili (Chocolate con chile)
X. Na słodko

  1. Słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas)
  2. Słodkie bułeczki na Dzień Zmarłych (Pan de Muerto)
  3. Chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan)
  4. Churros
  5. Ryż na mleku (Arroz con leche)
  6. Flan czekoladowy (Flan de chocolate)
XI. Ciekawostki

  1. Mamey
  2. Jicama
  3. Chayote
  4. Nopales
  5. Tuna
XII. Podziękowania

XIII. Bibliografia

Data wydania: 2021-10-29
ISBN: 978-83-8119-881-3, 9788381198813
Wydawnictwo: Psychoskok
Stron: 154
dodana przez: agnieszka3211

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
{}
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki
{}

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Książka Apetyt na Meksyk nie ma jeszcze recenzji. Znasz ją? Może napiszesz kilka słów dla innych Kanapowiczów?
{}️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Apetyt na Meksyk. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
{} Dodaj cytat
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl