Apetyt na Meksyk

Magdalena Keller-Bigda
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów
Apetyt na Meksyk
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 4 ocen kanapowiczów

Opis

„Apetyt na Meksyk” to prosta droga do poznania meksykańskiej kuchni i delektowania się jej niezwykłymi smakami. 55 przepisów na pyszne meksykańskie dania na każdą okazję. Przed nami kulinarna podróż, w czasie której Magdalena Keller-Bigda, autorka bloga „apetycznie-klasycznie.pl mieszkająca przez ponad dwa lata w Meksyku, odkrywa prawdziwe meksykańskie potrawy, zarówno te tradycyjne, jak też nowoczesne. W książce znajdziemy przepisy na potrawy podawane w eleganckich restauracjach, a także te ze zwykłych barów, przydrożnych stoisk, czy przyrządzane w meksykańskich domach. Oprócz przepisów poznamy ciekawostki kulinarne oraz wybrane meksykańskie warzywa i owoce popularne w Meksyku, a nieznane w Polsce. To kuchnia niezwykle urozmaicona, kolorowa, aromatyczna i zaskakująca, która dostarcza niezapomnianych wrażeń.




Spis treści - wstęp

I. Kukurydza

  1. Zupa z kukurydzy z kiełbasą chorizo (Sopa de maíz dulce con chorizo)
  2. Kolby kukurydzy po meksykańsku (Elotes con todo)
  3. Nachosy kukurydziane z mięsem i serem
  4. Sałatka z kukurydzy i papryki (Ensalada de maíz y pimiento)
II. Fasola

  1. Pikantny chlebek kukurydziany (Pan de maíz con chile)
  2. Pasta z fasoli (Frijoles refritos)
  3. Zupa z fasoli (Sopa de frijoles)
  4. Fasola duszona z piwem (Frijoles borrachos)
  5. Jajka po ranczersku z pastą z fasoli (Huevos rancheros)
  6. Tortille z sosem fasolowym (Enfrijoladas)
III. Papryka

  1. Zupa paprykowa z mięsem i kukurydzą (Pozole)
  2. Marynowana papryczka jalapeño (Rajas de chiles jalapeños en vinagre)
  3. Minipapryczki faszerowane serem (Pimientos rellenos con queso)
  4. Papryka faszerowana mięsem z sosem orzechowym (Chile en nogada)
IV. Tortille

  1. Domowe tortille pszenne (Tortille de trigo)
  2. Zupa aztecka z tortillami (Sopa de Azteca)
  3. Zupa limonkowa z tortillami (Sopa de limón)
  4. Ruloniki z tortilli z kurczakiem i serem (Flautas)
  5. Quesadillas
V. Awokado

  1. Guacamole
  2. Pieczone awokado panierowane (Gajos crujientes de aguacate)
  3. Chłodnik z awokado i ogórka (Sopa de aguacate y pepino)
  4. Awokado nadziewane warzywami (Aguacate rellenos de verduras)
  5. Lody z awokado (Helado de aguacate)
VI. Mięso

  1. Kurczak z sosem z czekoladą (Mole poblano de pollo)
  2. Kurczak „tinga”
  3. Carnitas
  4. Picadillo
  5. Fajitas
  6. Empanadas z wołowiną (Empanadas de carne)
VII. Ryby i owoce morza

  1. Meksykańska zupa z krewetek (Sopa de camarones)
  2. Krewetki w kokosowej panierce z sosem z mango i chili (Camarones con coco y salsa de mango)
  3. Pikantny łosoś smażony (Salmón a la parrilla picante)
  4. Tacos z rybą (Tacos de pescado)
  5. Dorsz po meksykańsku (Bacalao a la Mexicana)
  6. Krewetki po diabelsku (Camarones a la Diabla)
VIII. Sosy i dodatki

  1. Marynowana czerwona cebula (Cebolla roja en vinagre)
  2. Czerwony ryż po meksykańsku (Arroz rojo)
  3. Biały ryż po meksykańsku (Arroz blanco con elote)
  4. Salsa „pico de gallo”
  5. Sos czerwony (Salsa roja)
  6. Sos zielony (Salsa verde)
IX. Napoje

  1. Kawa z garnka (Café de olla)
  2. Mrożona herbata z hibiskusa (Agua de Jamaica)
  3. Lemoniada z chia (Agua de chia)
  4. Lemoniada ogórkowa (Agua de pepino)
  5. Margarita
  6. Meksykański likier jajeczny (Rompope)
  7. Meksykańska gorąca czekolada z chili (Chocolate con chile)
X. Na słodko

  1. Słodkie bułeczki w kształcie muszli (Conchas)
  2. Słodkie bułeczki na Dzień Zmarłych (Pan de Muerto)
  3. Chlebowa zapiekanka z rodzynkami (Pudin de pan)
  4. Churros
  5. Ryż na mleku (Arroz con leche)
  6. Flan czekoladowy (Flan de chocolate)
XI. Ciekawostki

  1. Mamey
  2. Jicama
  3. Chayote
  4. Nopales
  5. Tuna
XII. Podziękowania

XIII. Bibliografia

Data wydania: 2021-10-29
ISBN: 978-83-8119-881-3, 9788381198813
Wydawnictwo: Psychoskok
Stron: 154
dodana przez: agnieszka3211

Autor

Magdalena Keller-Bigda Absolwentka Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Zawodowo przez wiele lat związana z polskim rynkiem kapitałowym. Miłośniczka dobrego jedzenia i podróży. Autorka bloga kulinarnego: apetycznie-klasycznie.pl. Przez ponad dwa lata mieszkają...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

KOLOROWY Meksyk na patelni;)

WYBÓR REDAKCJI
5.08.2022

Mówi się, że siła tkwi w prostocie. Owa prostota może odnosić się do każdego aspektu naszej codzienności. Począwszy oo wystroju wnętrz naszego domu, poprzez zawartość szaf i szuflad, kończąc w naszej codziennej kuchni i posiłkach, jakie serwujemy. Prostota może być nudna, ale i kolorowa, czym pewnie wielu zaskoczę. Prostota nie objawia się monoton... Recenzja książki Apetyt na Meksyk

qué aproveche!

11.11.2022

Kuchnia meksykańska od zawsze mnie fascynowała. Smaki i zapachy, aromatyczne przyprawy, świeże warzywa. Kilkukrotnie próbowałam przygotowywać w domu klasyki tej kuchni, do czasu gdy w pobliskim mieście otworzyła się mała, klimatyczna kuchnia serwująca dania inspirowane Meksykiem. Szef tej kuchni jest geniuszem, a dania, które serwują w sensie pozy... Recenzja książki Apetyt na Meksyk

@justyna_@justyna_ × 8

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Mirka
2022-11-29
8 /10
Przeczytane
@justyna_
2022-11-11
5 /10
Przeczytane
@aga.kusi_poczta.fm
2022-08-05
9 /10
Przeczytane
@sylwiacegiela
2022-01-14
10 /10
Przeczytane

Cytaty z książki

O nie! Książka Apetyt na Meksyk. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl