Recenzje książki "Bezmiłość"

Dodaj swoją recenzję

bezmiłość

7.09.2022

Kiedy zaczęłam czytać książkę, miałam trochę opory czy się spodoba. Książka nie należy do gatunku romans, obyczajowa jest bardziej zbioru reportaży o miłości w czasach, które dla nas są odległe i znamy je tylko z kart historii. Każdy z nas wie czym była II wojna światowa i co ze sobą niosła. Mamy także wiele książek opisujących życie codzienne obó... Recenzja książki Bezmiłość

@Lalka1@Lalka1 × 5

Zdecydowanie musisz przeczytać.

20.08.2022

„Bezmiłość” to książka, która poruszyła moją wrażliwość. Kolejna o tematyce wojennej, która pozostawia ślad w duszy. Można pomyśleć - co nowego jeszcze można napisać o obozach koncentracyjnych? Przecież wszystko już znamy i wszystko zostało już powiedziane. Okazuje się, że nie. Tym razem autorka ukazuje nam prywatność rodzin, które zostały podzi... Recenzja książki Bezmiłość

Bezmiłość

28.07.2022

Miłość... Pod tym jednym słowem kryje się tak wiele odczuć, emocji, gestów... To jedno, z pozoru proste słowo, tak bardzo jest nam potrzebne. To jedno słowo potrafi pokrzepić, dodać skrzydeł, a nawet uratować życie... Jednak wydaje się, że w pewnych okolicznościach i miejscach, miłość nie ma prawa bytu. Takim miejscem niewątpliwie jest obóz konce... Recenzja książki Bezmiłość

Czy można kochać w miejscu przesiąknietym nienawiścią do drugiego człowieka?

22.07.2022

Jak tylko usłyszałam, że pojawi się nowa książka Sylwii Winnik, wiedziałam że muszę ją mieć. Sylwia pisze wspaniałe reportaże o ciężkim czasie wojny i Holokaustu, bardzo starannie i skrupulatnie zbiera materiały, więc jesteśmy pewni, że to co pisze, oparte jest na faktach, czego dowodem są wielostronicowe bibliografie. Sylwia oddaje głos bohatero... Recenzja książki Bezmiłość

Czułość

13.07.2022

Miłość w obozie? Czy w takim miejscu można mówić o prawdziwym uczuciu? Kiedy widzi się tylko zło w najczystszej postaci? Kiedy zamiast dobrego słowa od bliskiej osoby słyszy się tylko smagania batem i krzyki esesmanów? Zaryzykuje stwierdzenie, że w literaturze obozowej często pomija lub całkowicie wypiera się aspekt głębszego uczucia. Tak jakby w... Recenzja książki Bezmiłość

Bezmiłość. O miłości w czasach piekła na ziemii.

8.07.2022

Oto moja 40-sta przeczytana książka w tym roku. Słabo mi idzie, ubiegły rok był zdecydowanie bardziej produktywny. Jednak ten rok jest lepszy pod względem książek, jakie trafiają w moje dłonie. Powieść "Bezmiłość" wzbudził we mnie ogrom emocji. Radość, wzruszenie, smutek i nadzieję. Nie wiem czy wiecie, ale powstała ona dzięki realnym, zachowanym... Recenzja książki Bezmiłość

Miłość w grypsach, listach i wspomnieniach z Majdanka

29.06.2022

Uwielbiam wszystkie książki związane z II wojną światową, dlatego postanowiłam przeczytać reportaż „Bezmiłość. O czułych wyznaniach w listach, grypsach i wspomnieniach z Majdanka”. Nie spodziewałam się, że otrzymam tak rozrywające serce historie. Emocje tutaj górują. Od razu muszę wam napisać, że wylałam morze łez. Tej książki nie da się inaczej p... Recenzja książki Bezmiłość

"Bezmiłość"

WYBÓR REDAKCJI
30.06.2022

„Miłość wymagała poświęcenia, bólu, samotności. Nienawiść była prosta w osiągnięciu. Do miłości należało dojrzeć”. Czy możliwa była miłość w obozach zagłady, w obliczu nieuchronnej śmierci, bezdusznej przemocy, zwyrodnialstwa? Czy walcząc o życie, o przetrwanie można myśleć o miłości? Historie ludzi uwięzionych za kolczastymi drutami poruszają i ... Recenzja książki Bezmiłość

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl