Cztery pory roku na Polanie Smaków

Andrzej Polan
Cztery pory roku na Polanie Smaków
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku.

Gotowało się z tego, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan, utytułowany szef kuchni, który w swojej pracy lubi sięgać do podstaw, tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom nieco zapomnianą koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni.

Wyrusz w niezwykłą kulinarną podróż w duchu „cudze chwalicie, swego nie znacie”.
Wybierz się w niepowtarzalną kulinarną podróż po Polsce. Książka podzielona jest na cztery segmenty: wiosnę, lato, jesień i zimę. Znajdziesz w niej przepisy na wyśmienite dania z lokalnych składników, przygotowane w zgodzie z prastarym rytmem czterech pór roku. Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej skomplikowane – zawsze jednak mocno osadzone w realiach czasu i regionu. Polska to piękny kraj, który ma Ci do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda. Biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile.
Data wydania: 2021-11-30
ISBN: 978-83-8251-001-0, 9788382510010
Wydawnictwo: Słowne - dawniej Burda Książki
Stron: 200
dodana przez: Catta

Autor

Andrzej Polan Andrzej Polan Pracował jako szef kuchni najbardziej prestiżowych hoteli w Polsce. Wydał książkę "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana" ze swoimi najlepszymi przepisami. Od 2003 r. pisze artykuły i przygotowuje sesje zdjęciowe dla czasopism o tematyce kulinarnej. ...

Pozostałe książki:

Cztery pory roku na Polanie Smaków Doradca smaku 3 Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana Polana smaków
Wszystkie książki Andrzej Polan

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Coś mi się wydaje, że książka Cztery pory roku na Polanie Smaków aż się prosi o Twoją recenzję. Chyba jej nie odmówisz?
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@madbed
2022-03-23
Przeczytane

CZTERY PORY ROKU NA POLANIE SMAKÓW
Andrzej Polan
Slowne
Kuchnia to serce domu.
Lubię w niej spędzać czas, kombinować i zmieniać przepisy.
Mam kilka pięknie wydanych książek kucharskich z których korzystam. Na widok samych ilustracji cieknie ślinka.
A jak to jest u was lubicie gotować? Korzystanie z książek kucharskich?

Andrzej Polan to osoba, którą bardzo cenię w kuchni za prostotę potraw, szybkość i łatwość przygotowania, a przede wszystkim za ich pyszny smak.

Propozycja pokazania książki Pana Andrzeja była dla mnie zaszczytem i wspaniałą przygodą.

To podróż nie tylko po przepisach bliskich autorowi, ale opowieść okraszona wspomnieniami, opowieściami, przeplatana aromatami i miłością do kuchni.
Książka została podzielona na cztery pory roku. Przepisy podawane w danej porze roku skupiają się na składnikach dostępnych w tym czasie w warzywniakach, ryneczkach. To niezwykle ułatwia i nie stajemy z problemem, że danego składnika nie można kupić lub w tym czasie jest bardzo drogi.
Piękna, twarda oprawa i ogrom cudownych, kolorowych ilustracji.
Czego można chcieć więcej.
Nic tylko gotować.

| link |

Cytaty z książki

O nie! Książka Cztery pory roku na Polanie Smaków. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl