Recenzje książki "Dracula"

Dodaj swoją recenzję

Jak Bram Stoker stworzył Draculę przy pomocy irlandzkiego folkloru.

7.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek 20 kwietnia 1912 roku autor „Draculi” Bram Stoker zmarł w wieku 65 lat w swoim londyńskim domu. Czy wiesz, że ten klasyczny horror został zainspirowany korzeniami autora z Dublina? W 1897 roku Bram Stoker opublikował swoją słynną powieść „Dracula”, ale co go zainspirowało? Być może nie zainspirowały go rumuńskie legendy. Istnieje ... {} Recenzja książki Dracula

@Little_Lotte@Little_Lotte {}× 6

Dracula

23.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bram Stoker "Dracula". Jonathan Harker rusza na spotkanie z hrabią Draculą w jego zamku w Transylwanii. Ma za zadanie służyć mu pomocą, radą oraz własną wiedzą, gdyż hrabia dokonuje zakupu posiadłości w samym Londynie. Dla Jonathana pobyt w zamku staje się udręką i więzieniem. Toteż z upływem kolejnych dziwnych dni, a właściwie nocy, Jonathan zac... {} Recenzja książki Dracula

@emmeneea@emmeneea {}× 7

Hrabia Dracula

11.09.2016
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakiś czas temu postanowiłam sięgnąć po klasykę i zapoznać się wreszcie ze słynnym dziełem Brama Stokera, czyli "Draculą". Spośród wielu książek, które ostatnio trafiły na moje półki, między innymi z biblioteki, właśnie ta przyciągała mnie najbardziej. Nie pozostało mi nic innego, tylko chwycić ją w rękę i zacząć lekturę. Jonathan Harker wyrusza d... {} Recenzja książki Dracula

"W zamierzchłej przeszłości, gdy wampir budził strach.."

1.03.2014

Ciekaw jestem, czy Bram Stoker, wydając w 1897 roku swą powieść Dracula, spodziewał się, że na zawsze zmieni ona sposób postrzegania sił paranormalnych w literaturze. Enigmatyczna postać hrabiego Drakuli, zamieszkującego mroczny zamek osadzony w niedostępnej części Karpat, jest bez wątpienia najbardziej rozpoznawalną postacią literackiego (i nie ty... {} Recenzja książki Dracula

Dracula - Bram Stoker

13.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chyba każdy kojarzy hrabiego Draculę. Jego imię przewija się od jakiegoś czasu w taki, czy w inny sposób w naszej kulturze. Powstało wiele interpretacji jego historii, a „Dracula” Brama Stokera jest jedną z najbardziej znanych i rozpoznawalnych wersji. Zabierając się do czytania powieści miałam w głowie echo różnych historii, które nakładały się na... {} Recenzja książki Dracula

Prawdziwy wampir

28.01.2013

Bram Stoker, a właściwie Abraham Stoker był irlandzkim pisarzem żyjącym na przełomie XIX i XX wieku. Po ukończeniu studiów matematycznych zaczął pracować jak urzędnik państwowy. Napisał dużo opowiadań i bajek dla dzieci, powieści, jednak światową sławę przyniosła mu powieść "Dracula". Od jego nazwiska pochodzi nazwa nagrody literackiej dla twórców ... {} Recenzja książki Dracula

{}

Powrót do korzeni - "Dracula" Brama Stokera

11.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie spotkałam się z osobą, której sylwetka Brama Stokera byłaby obca. Ten irlandzki dziennikarz w 1897 roku napisał powieść zatytułowaną "Dracula", którą oparł na biografii słynnego księcia rumuńskiego z XV wieku Vlada Draculi. To właśnie ta gotycka powieść przyniosła Stokerowi prawdziwą sławę i stała się kanwą, na podstawie której powstawały późni... {} Recenzja książki Dracula

Nie rozumiem fenomenu

18.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Edward Cullen czy jakikolwiek inny wampir znany z dzisiejszej telewizji, nie jest podobny do pierwotnego Draculi Brama Stokera. Podczas, gdy Edward błyszczy w słońcu, jest seksowny i pociągający przy pomocy swojego wyglądu, potrafi ujarzmić swój apetyt na młodą krew oraz jest wcieleniem szlachetnego rycerza Rolanda, Draculi słońce szkodzi, a nawet ... {} Recenzja książki Dracula

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe