Recenzje książki "Drzewo migdałowe"

Dodaj swoją recenzję

Zabiorą ci wszystko, co kochasz

31.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od jakiegoś czasu w Strefie Gazy znowu trwa konflikt. Kiedy pisałam tę recenzję w 2014 roku, było podobnie. Hamas zaproponował wtedy 24 godzinne zawieszenie broni, ale nie było wiadomo, co na to Izrael, wcześniej Hamas odrzucił analogiczne porozumienie i wystrzelił rakiety. Ta wojna wydaje się nie mieć końca. Jest wiele ofiar zwłaszcza po stronie ... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

"Drzewo migdałowe"

24.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kanwą powieści jest życie Palestyńczyka- Ahmada Hamida, towarzyszymy mu od momentu jego dzieciństwa, które brutalnie się kończy, aż do późnych lat. Niemym świadkiem losów rodziny jest tytułowe drzewo migdałowe. Sam Ahmad posiada dar, który pomoże mu w życiu, a co przewidział jego ojciec. Swoją drogą, bardzo podobała mi się postać ojca- Baby, napra... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

@cienpaproci@cienpaproci {}× 2

Pielęgnowana nienawiść

9.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie rozumiała tkwiącej głęboko w ludziach nienawiści - czy też powierzchownych gestów, pod którymi się kryje Nie mam w zwyczaju zapisywać cytatów, ale ten naprawdę mocno we mnie uderzył. Może dlatego, że ze zjawiskiem wsparcia - póki mnie to nie dotyczy - spotykamy się codziennie. To jedna z tych książek, które naprawdę ciężko ocenić. Sama histo... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

@sanaecozy@sanaecozy {}× 5

Kogo bardziej niszczy nienawiść?

25.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zacznę od prywatnych wspomnień. To właśnie Palestyńczycy przyjęli Polaków do swoich domów i otoczyli ich opieką( ucząc się wcześniej języka polskiego, mimo, że duża część Żydów mówiła po polsku), gdy tym udało się z Armią Andersa opuścić Rosję. Moi Dziadkowie mieszkali wśród Palestyńczyków do 1948 roku, do rozpoczęcia się konfliktu.Może warto o ... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

@jatymyoni@jatymyoni {}× 9

Mocny debiut

21.07.2016

Powieść otwiera oczy na konflikt izraelsko-palestyński i zmusza do refleksji. Po co to wszystko, dokąd to prowadzi, jaki to w ogóle ma sens? Michelle Cohen Corasanti pomimo swoich korzeni przedstawia historię w sposób obiektywny, dokładnie ilustrując rzeczywistość. Na próżno rozwodzić się nad wypracowanym warsztatem autorki, bowiem historia skonstr... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

Walka o lepsze jutro

10.01.2016

Tydzień temu do mojej domowej biblioteczki trafiła interesująca książka— "Drzewo migdałowe". Już kiedyś chciałam ją przeczytać, ale niestety, nie miałam okazji. Teraz takowa się nadarzyła, więc raz dwa zabrałam się za lekturę. Ahmad to młody Palestyńczyk. Żyje w czasach, w których każdy dzień jest niepewny. Zewsząd czai się niebezpieczeństwo. Dwun... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

@merry93@merry93 {}× 1

Świetna!

25.10.2015

Młody Palestyńczyk - Ahmad - żyje ze świadomością, że nie jest w stanie wygrać z logiką okrutnej wojny. Dorasta w środowisku przesiąkniętym strachem przed utratą domo, pracy albo życia. Najgorsza jest jednak obawa o bliskich. Nie wiadomo, co przyniesie jutro. W dwunaste urodziny Ahmad staje twarzą w twarz z najgorszymi widmami. Siostra traci życie,... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

@Adriana@Adriana {}× 1

Wojny smak

11.12.2014

Między Izraelem, a Palestyną trwa wojna. Izrael chce zdobyć ziemię palestyńską. Dwa narady, dwie religie dzielą ludzi i sprawiają, że wojna staje się okrutna i bestialska. Wszystkim brutalnym rzeczom przyglądają się dzieci, które nie są niczemu winne. Właśnie takim dzieckiem jest Ahmad. Od najmłodszych lat musi się przyglądać przemocy i śmierci. Mu... {} Recenzja książki Drzewo migdałowe

@Elfik_Book@Elfik_Book {}× 1
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe