Recenzje książki "Folwark zwierzęcy"

Dodaj swoją recenzję

Twarde rządy świń

6.02.2022

Orwell pisał: ,,Folwark zwierzęcy miał być przede wszystkim satyrą na rewolucję rosyjską. Jednak, jak podkreślam, przesłanie utworu jest szersze: chciałem wyrazić w nim myśl, iż ów szczególny rodzaj rewolucji (gwałtowna rewolucja oparta na konspiracji, z motorem napędowym w postaci nieświadomie żądnych władzy osób) może doprowadzić jedynie do zmia... Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Władza, władza, w moje ręce władza

27.05.2021

"Władza, władza, w moje ręce władza" I kolejna klasyka gatunku. Książka znana, lubiana, polecana i kolejna pozycja autora, która nie traci nic z treści oraz wniosków z niej płynących, a wręcz zyskuje w miarę aktualnych wydarzeń. Orwellowi udało się stworzyć dzieło ponadczasowe, które świetnie odnalazło się podczas pierwszego wydania, jak i kolejny... Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Orwell niczym Lem - Współczesny Folwark Zwierzęcy

24.04.2021

Postrzeganie rzeczywistości Podczas Drugiej Wojny Światowej począwszy od roku 1939, ale również wcześniej kiedy do władzy dochodził Adolf Hitler, głosząc szczytne idee walki z niesprawiedliwością, biedą i wyzyskiem nikt nie przypuszczał, że dążenia dyktatorskie na świecie tak bardzo wbiją się nie tylko w strukturę polityczną, ale również kultur... Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Czy aby skądś tego nie znamy? Czy intuicja czegoś nam nie podszeptuje?

22.04.2021

Jak to jest – bo dla mnie stanowi to ciągły, wprost gnębiący mnie dylemat – czy pewne książki samoczynnie wskakują w nasze ręce, czy to jednak my wskakujemy w nie? Czy książki są bardziej inteligentne, aniżeli my – czytelnicy? Te pytania nie męczą mnie od dziś, lecz już od dawna... Dawna... Bo przy każdej powieści okazuje się, że to jest ten cz... Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Od rewolucji po totalitaryzm

9.04.2021

"Folwark Zwierzęcy" to już klasyk literacki. Uznany przez tygodnik "Time" jedną ze stu najlepszych powieści anglojęzycznych. Powieść uniwersalna, aktualna po dziś dzień. A cytat "Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze" jest znany chyba każdemu. Patrząc na to co się wyprawia w naszym kraju trudno nie oddać tym słowom uniwersalnej ... Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Folwark zwierzęcy czyli ponadczasowy klasyk

15.01.2021

W gospodarstwie należącym do Jonesa dochodzi do buntu zwierząt, w wyniku czego właściciel zostaje przepędzony. Zwierzęta uważają iż w folwarku pracują najwięcej a mimo to dostają najmniej jedzenia. Są oburzone tym, że muszą utrzymywać Jonesa podczas gdy on sam trwoni pieniądze na alkohol. Ustanawiają swoje własne prawa panujące na folwarku tak zw... Recenzja książki Folwark zwierzęcy

Wszystkie zwierzęta są równe

28.10.2020

"Każda władza deprawuje, a władza absolutna deprawuje absolutnie" powiedział John Acton. Jeżeli ktokolwiek zastanawiał się nad znaczeniem tej wypowiedzi, Folwark zwierzęcy jest idealnym jego zobrazowaniem. Zaczęło się od idyllicznej wizji świata, marzeniach o wolności i rewolucji. Wszyscy są równi, wszyscy są wolni, pracujemy razem i razem zbiera... Recenzja książki Folwark zwierzęcy. George Orwell

@Banshee22@Banshee22 × 1

Wizja świata tak dobrze nam znanego

21.08.2020

W pewnym momencie przychodzi czas na wielkie zmiany, które mają doprowadzić do całkowicie odmiennej rzeczywistości. Ma być ona lepsza, dająca szczęście i komfort życia. Ma być ona utopią istniejącą w nieskończoność. Ma spełnić oczekiwania każdej żywej istoty. Jednak jak dojść do tak olbrzymich zmian? Narzuca się powiedzenie, że zmiany łączą się z ... Recenzja książki Folwark Zwierzęcy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl