Recenzje książki "Halt. Zapiski z domu trzeźwienia"

Dodaj swoją recenzję

Trudny temat ale ważny

18.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakub Zając w swojej książce „Halt. Zapiski z domu trzeźwienia” podejmuje bardzo trudny temat choroby alkoholowej. Już na wstępie muszę zaznaczyć, że nie jest to lekka lektura, ale bardzo wartościowa, dająca do myślenia. Książka ta to swoisty dziennik autora, w którym przybliża nam swoje odczucia oraz przemyślenia, jakie towarzyszyły mu podczas t... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

Halt.

4.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziękuję panu J. Zającowi za możliwość przeczytania tej książki. Powiem szczerze, że po lekturze mam mętlik w głowie i nie wiem jak uporządkować jeszcze myśli. Autor w swoich zapiskach porusza bardzo trudny, acz coraz częstszy problem, jakim jest choroba alkoholowa. Często przygniata ona swym ogromnym ciężarem nie tylko osobę uzależnioną ale także... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

Halt

7.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alkohol służy niejednokrotnie łagodzeniu samotności, bólu, cierpienia, podniesieniu poczucia wartości. Zdaje się, że reguluje emocje. Zapominamy. Procenty choć przez chwilę przynoszą ulgę. Jakie to złudne. Tak łatwo się zagubić. Osoby, które chcą wyzwolić się z choroby alkoholowej mają przed sobą ciężkiego przeciwnika. Każdego dnia rozpoczynają wa... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

Spowiedź alkoholika

15.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

A: Zobacz, tam ktoś leży na ławce! K: To zwykły pijak, zostaw go! A: Jest już trzy stopnie na minusie, może zamarznąć… K: Zostaw, za takim nikt nie będzie płakał, jednego żula mniej! Uzależnienie od alkoholu to choroba. W dalszym ciągu mało ludzi zdaje sobie z tego sprawę generalizując wszystkich pijących jako „meneli” i spisując... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

Zapiski z domu trzeźwienia

15.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alkoholizm to coś, co dotyka wielu osób, jest to uzależnienie, z którym trudno sobie poradzić a po wyleczeniu bardzo łatwo do tego wrócić. J. jest alkoholikiem i przebywa w ośrodku terapii uzależnień, tak jak każdy tam przechodzi przez wszystkie etapy wstępnej fazy zdrowienia. J. przygotowywany jest tam na wyjście z ośrodka i życie w trzeźwości, z... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

W drodze ku trzeźwości

{} WYBÓR REDAKCJI
7.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielu z nas zdaje sobie sprawę, jak trudną chorobą jest alkoholizm. Jest to choroba, która dotyka zarówno osobę chorującą, jak i osoby najbliższe w jej otoczeniu. I tylko te osoby wiedzą tak naprawdę, jak długą, krętą i wyboistą drogę trzeba przejść do pozostania w trzeźwości – dlatego, że alkoholik nigdy nie zdrowieje. A szanse na to, że nastąpi ... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

@kubera_anna@kubera_anna {}× 5

Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

{} WYBÓR REDAKCJI
3.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O książce dowiedziałem się podczas króciutkiej rozmowy z autorem, od tak, grzecznościowo, bez zobowiązań. Odłożyłem temat na później ale jednocześnie zastanawiałem się czy to faktycznie książka dla mnie? Za każdym razem kiedy zagłębiam się w karty czytanej opowieści, gdzieś z tyłu stawiam się na miejscu bohatera i porównuję go z własnymi wyborami,... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

@MichalL@MichalL {}× 14

"Homo alcoholicus czyli człowiek zalkoholizowany"

{} WYBÓR REDAKCJI
17.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bałam się lektury tej książki. Po pierwsze dlatego, że książek traktujących o uzależnieniach, w tym o uzależnieniu od alkoholu przeczytałam wiele, a tak niewiele z nich zapadło mi w pamięć. Bo były nijakie i w tej nijakości takie same, smutne kalki z języka alkoholika, jak tłumaczenie z kiepskiego translatora. Po drugie dlatego, że zupełnie przy... {} Recenzja książki Halt. Zapiski z domu trzeźwienia

@s.jedynska@s.jedynska {}× 5
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl