Recenzje książki "Inne okręty"

Dodaj swoją recenzję

Romuald Pawlak ”Inne okręty”

23.02.2012

„ A co by było, gdyby koń Pizzara się potknął?” Podbój imperium Inków, niezależnie od punktu widzenia dotyczącego tego dramatycznego przecież wydarzenia w dziejach Ameryki Południowej, do dziś porusza wyobraźnie, pisarzy, historyków i publicystów wielu pokoleń. Nawet z perspektywy tak odległej jak Polska, zdobycie tak ogromnego i zaawansowanego te... {} Recenzja książki Inne Okręty

"Pocahontas" na nowo

24.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W 1533 roku podbicie Imperium Inków zakończyło się sukcesem. Mając do dyspozycji dramatycznie małą liczbę żołnierzy Francisco Pizzarro podstępem pokonał wymęczonych wojną domową Indian. Zaprosił ich na ucztę, na którą przybyli bez broni, a następnie zostali napadnięci i wymordowani przez hiszpańskich żołnierzy. Wydarzenie to podkopało morale inkask... {} Recenzja książki Inne Okręty

Inne okręty

29.12.2011

Mimo iż nie jestem jakimś zapalonym historykiem to czasami lubie poczytać sobie o czasach bardzo odległych naszej epoce. Książka Romualda Pawlaka zabiera nas w podróż do krain Indian, którzy już nie długo nie będą już wiedli bardzo spokojnego życia. Główny bohater Pedro de Manjarres Hiszpan o polskich korzeniach wypływa w podróż do Tumbez, gdzie ma... {} Recenzja książki Inne okręty

Inne okręty - miłość z wojną w tle.

18.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość w czasie wojny? Czy jest w ogóle możliwe tak głębokie uczucie, kiedy wszyscy dookoła martwią się o przetrwanie? Jak żyć w wrogim kraju, ze swoimi rywalami? A także, w jaki sposób można zapanować nad swoimi nadprzyrodzonymi mocami? Tego wszystkiego można dowiedzieć się dzięki lekturze: „Inne okręty” autorstwa Romualda Pawlaka. Wiemy, że pier... {} Recenzja książki Inne okręty

Inne okręty

11.09.2011

Co by było gdyby koń Pizarra się potknął? Wojna i honor, miłość i zdrada. Pierwsza próba podboju państwa Inków kończy się klęską. Francisco Pizarro pada w bitwie pod Saran, a konkwistadorzy zostają krwawo odparci. "Inne okręty" to pierwsza książka tego autora z jaką mam do czynienia. Okładka jest zachęcająca, opis również, ale tak naprawdę nie wi... {} Recenzja książki Inne okręty

Inne okręty

4.09.2011

Napisanie recenzji tej książki było dla mnie niezmiernie trudne, gdyż ciężko mi się odnaleźć w tematyce spekulacji historycznej pomimo to czytało się ją całkiem przyjemnie. Wszystko wychodzi od pytania "Co by było gdyby koń Pizarra się potknął?". Właśnie co by było? Historia zapewne potoczyła by się nieco innym torem. W tej wersji po pierwszej prz... {} Recenzja książki Inne okręty

W Państwie Inków

25.08.2011

W Państwie Inków nastała wojna domowa ,a osłabione po niej było bardzo łatwym celem dla najeźdźców. Francisco Pizarro podstępem wymordował władcę Atahualpę i szlachtę Inkaską. Hiszpanie w ciągu kilku lat opanowali imperium Inków. Tak było na prawdę ,ale co by się stało gdyby oddział Pizarra poległ w starciu z Indianami ? Romuald Pawlak puszcza wodz... {} Recenzja książki Inne okręty

Reading is fun- Romuald Pawlak ,,Inne okręty”

24.08.2011

Pierwsza próba podboju państwa Inków przez Francisco Pizarro zakończyła się klęską. Konkwistadorzy zostali krwawo odparci i tylko nieliczni Hiszpanie zdecydowali się osiedlić się na brzegach nowo odkrytych terenów. Inkowie tylko i wyłącznie na niewielkich i wyznaczonych terenach tolerowali obecność tych ,,innych”. Niestrudzeni Hiszpanie postanawia... {} Recenzja książki Inne okręty

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe