Recenzje książki "Mariola, moje krople!"

Dodaj swoją recenzję

Lewe interesy, romanse, propaganda, kolejki za niczym, bimber domowej roboty, czyli absurdy P...

16.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małgorzata Gutowska-Adamczyk to polska pisarka, scenarzystka filmowa, historyk teatru i dziennikarka. Do tej pory nie miałam okazji poznać jej twórczości, ale zmieniło się to za sprawą książki „Mariola, moje krople”, która zawitała ostatnio do mojej osobistej, domowej biblioteczki. Chętnie zabrałam się za jej czytanie... Polska, końcówka 1981roku... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

Mariola, moje krople!

12.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja utworu "Mariola, moje krople..." przenosi nas w czasy PRL-u, a dokładnie pod koniec 1981 r. (17 listopad - 13 grudzień). Jest to niespokojny czas, gdyż lada dzień zostanie ogłoszony stan wojenny. Miejsce akcji - Teatr Miejski w bliżej nieokreślonym dolnośląskim miasteczku. Mamy tu do czynienia z szeroką gamą barwnych postaci z dyrektorem, Ja... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

@jenah@jenah {}

W temacie Marioli

6.05.2012

"Nie mam jasności w temacie Marioli" - śpiewał Wojciech Młynarski, a ja powtórzę te słowa w odniesieniu do powieści Małgorzaty Gutowskiej- Adamczyk. Swego czasu dość głośno trąbiono o tej książce, a że mam za sobą już jedno udane spotkanie z twórczością autorki ("Serenada..."), to nic dziwnego, że chciałam przeczytać również tak zachwalane dzieło p... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

"Mariola, moej krople..." - Małgorzata Gutkowska - Adamczyk

2.09.2011

O Małgorzacie Gutkowskiej-Adamczyk słyszałam wiele, widziałam wiele recenzji, słyszałam liczne zachwyty. Jakoś do tej pory nie sięgnęłam po słynną Cukiernię, ale za to po Mariolę. Tytuł i opis na okładce sugerował arcywesołą i zabawną powieść i na to właśnie się nastawiłam. No i cóż, muszę przyznać, że nie podzielam entuzjazmu czytelników. Cóż m... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

Mariola, moje krople

21.03.2011

Jestem osobą, z pokolenia, któremu nie przyszło spotkać się z realiami powojennej Polski. Tamtejszą rzeczywistość znam tylko z opowiadań. Wiele rzeczy, które były wtedy na porządku dziennym, takie jak wieczne stanie w kolejkach bez pewności, czy aby na pewno dany towar uda się jeszcze dostać, budzi moje niedowierzanie. Trudno jest mi wyobrazić sob... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

Gdzie ten PRL...?

30.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka książki „Mariola, moje krople” postawiła na teatr, jako główne miejsce wydarzeń. Mnie trochę ta okrojona przestrzeń „dusiła”. To bieganie z jednego gabinetu do drugiego, z bufetu, do kotłowni, z pokoju reżysera do toalety i od nowa, z gabinetu do... Przydałoby się wpuścić do tego teatru trochę powietrza… I przyszło…, w postaci świni hodo... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

Mariola, krople, pierwszy sekretarz i teatr...

27.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Mariola, moje krople…”, najnowsza powieść Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk, autorki bestsellerowej „Cukierni pod Amorem” przenosi czytelnika w okres PRL-u, czasy, których wielu z nas z racji młodego wieku nie pamięta, ci, dla których - tak jak dla mnie - był to okres dzieciństwa i wczesnej młodości, wspominają z nostalgią, a pokolenie moich rodziców... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

@anek7@anek7 {}× 1

Teatr życia

25.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

PRL, 1981 rok. Miasteczko. Gdzieś niedaleko Wrocławia, bliższych danych brak. W miasteczku tym znajduje się Teatr Miejski, instytucja znana, szanowana i odwiedzana. Głównie dlatego, że na prowincji wielu rozrywek nie uświadczycie, więc należy dbać o to, co się ma ;). W teatrze zaś panuje dyrektor Zbytek wraz ze swoją małżonką Pauliną. Do tego doch... {} Recenzja książki Mariola, moje krople!

@enga@enga {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe