Recenzje książki "Niedźwiedź i słowik"

Dodaj swoją recenzję

Tajemnice lasu

6.02.2022

Dawno dawno temu… czy nie tak zaczynają się prawie wszystkie baśnie? A książka z całą pewnością jest baśnią, sięgającą korzeniami ku codzienności, by nadać jej zupełnie inne barwy. Zaczytałam się w Niedźwiedziu i słowiku, oj tak… nie wierzyłam czasami, że nie żyję w tamtych czasach, nie biegam z Wasią po rozległych, spowitych zieloną mgłą lasach... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

Niedźwiedź i słowik

23.02.2021

XIV wieczna północna Rosja. Na ten moment, wszystko zaczyna się dobrze, szczęśliwa rodzina Władimirowiczów przyzwyczajona do trudnych warunków, wiedze swój skromny żywot w zgodzie z dziką naturą. Maja dobre serce i hołdują utartym tradycjom. Nic jednak nie trwa wiecznie, zachodzą zmiany. Wszystko się komplikuje wraz z pojawianiem się nowych postac... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

Przepiękna, baśniowa historia...

10.09.2020

Zamknij oczy... Wyobraź sobie, że jesteś w lesie... Czujesz ten piękny zapach sosen? Wsłuchaj się w ten las... Jak pięknie śpiewają ptaki... A co to słychać w oddali? Tak, to ludzie z pobliskiej wioski pracują na polach. Niesie się również śmiech bawiących się dzieci! Czujesz ten klimat? Dawno, dawno temu, życie różniło się od tego, które znamy dz... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

Zło, które czai się nie tylko w lesie

28.11.2019

„Krew to jedno. Dar widzenia drugie. Ale odwaga... Ta jest najrzadsza „ Po lekturze „ Dziewczyny z wieży „ czułam pewien niedosyt, gdyż nieznajomość niektórych wątków z poprzedniej części trochę utrudniało mi lekturę, bo autorka dość często odwoływała się do wydarzeń z pierwszego tomu. Zafascynowana niesamowitą opowieścią, postanowiłam poznać... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

@gala26@gala26 × 2

Nawet w baśni życie kobiety jest ciężkie...

18.11.2019

Niemal idealna baśń dla dorosłych, mroczna i barwna, przerażająca i dająca nadzieję, niezwykle nastrojowa, oparta na słowiańskiej mitologii i chrześcijańskich wierzeniach. Jak w każdej baśni dobro walczy ze złem, ale co jest dobre, co złe? Sami musimy sobie odpowiedzieć? Średniowieczna Ruś z jej obyczajowością i surowością życia jest doskonałym ... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

@beata87@beata87 × 6

Zachęcam

16.11.2019

Niedźwiedź i słowik - ja już wiem, kim oni są i Was również zachęcam do ich poznania. Jest tylko jeden warunek - trzeba przebrnąć przez przydługawe wprowadzenie do tej niezwykłej historii, no i trzeba lubić baśnie, szczególnie te nietypowe. Kilka razy miałam ochotę odłożyć tę książkę, właśnie z powodu wspomnianego, długiego wstępu, nie będę ukrywa... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

@Nina@Nina × 3

NIEDŹWIEDŹ I SŁOWIK KATHERINE ARDEN

13.11.2019

NIEDŹWIEDŹ I SŁOWIK KATHERINE ARDEN "Rusałka uśmiechnęła się, między zielonkawymi wargami błysnęły ostre zęby. - Może on pragnie śmierci? Jeśli tak, potrafię mu pomóc." W końcu coś innego;) Przepiękna prawie baśń, której nie brakuje grozy! To nie jest bajka na dobranoc dla małych dzieci. Potwory są straszne, żądne krwi i nieśmiertelności. Peł... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

× 1

Gdzie wiara styka się z przesądami, czyli o "Niedźwiedziu i słowiku".

8.11.2019

Wasia Pietrowna nigdy nie była typem grzecznej dziewczynki. Zamiast siedzieć w domu i szyć, wolała odkrywać tajemnice okolicznych lasów. Tam też zauważyła, że potrafi dostrzec istoty, których inni ludzie się boją. Były wśród nich te niebezpieczne, ale także te pomagające w domu i stajni. Stały się one nowymi przyjaciółmi Wasi. Jednak wraz z przyja... Recenzja książki Niedźwiedź i słowik

@gloria11@gloria11 × 1
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl