Niż

Maciej Topolski
6 /10
Ocena 6 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów
Niż
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6 /10
Ocena 6 na 10 możliwych
Na podstawie 5 ocen kanapowiczów

Opis

Niż Macieja Topolskiego to zbiór próz poetyckich zawierających elementy eseju i reportażu, a poświęconych pracy kelnerskiej. Książka została podzielona na pięć części, w których autor porusza kolejne aspekty pracy w gastronomii. Od rekrutacji przez kontakt z klientem po problematyczne relacje z kucharzami czy właścicielami restauracji. Celem książki jest ukazanie – za pomocą stylu łączącego odległe rejestry polszczyzny, operującego licznymi odniesieniami (między innymi do Zaklętych rewirów Henryka Worcella czy Kelnera Iwana Szmielowa), melodyjnego, a zarazem korzystającego z fachowych pojęć – cielesnych wymiarów pracy kelnerskiej. Z jednej strony Topolski opisuje zasady, jakie obowiązują w restauracji i które dotyczą po równi pracowników i klientów, z drugiej zmęczenie i głód, z jakimi mierzą się na co dzień kelnerzy. Niż to wielopoziomowy i krytyczny obraz pracy fizycznej, pracy wyczerpującej, skupionej na jedzeniu, opartej na głębokich nierównościach społecznych.

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Nagrody Krakowa Miasta Literatury UNESCO, realizowanej przez Krakowskie Biuro Festiwalowe ze środków Gminy Miejskiej Kraków.

Data wydania: 2020-10-12
ISBN: 978-83-66571-12-9, 9788366571129
Wydawnictwo: Korporacja Ha!art
Seria: Prozatorska pod redakcją Piotra Mareckiego
Stron: 150
dodana przez: mewaczyta

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Niż

25.02.2021

 Godziny bez jedzenia dla siebie, choć wokół jest go pełno. Spory z kucharzami. Natrętni klienci, którzy tylko szukają pretekstu do utrudnienia pracy. Brak umowy, więc brak ubezpieczenia. Upierdliwy szef i płytkie relacje. Obolałe nogi i zmęczone serce. Obraz gastronomi, jaki prezentuje Maciej Topolski, jest szary i wyprany z radości. Kelner po... Recenzja książki Niż

@mewaczyta@mewaczyta × 3

Czym kelner różni się od człowieka?

6.02.2021

Wchodzicie do restauracji. O czym myślicie? Pewnie o tym, że jesteście głodni i chcecie zjeść coś smacznego. A może o tym, żeby dostać jedzenie jak najszybciej. Może o tym, by znaleźć wolny stolik. A o czym w restauracji myśli kelner? Każdy rozdział jest zatytułowany w stylu "Do ..." ("do wyczucia", "do wypłaty") i zawiera przemyślenia dotycząc... Recenzja książki Niż

@julcias01@julcias01 × 2

Zastanawiałeś się, co myśli kelner podając kartę dań?

27.02.2021

Czy mieliście okazję przeczytać wiele książek o pracy kelnera? O pracy, z tej drugiej strony. Pracy widzianej oczami kelnera, zmęczonego i sfrustrowanego, pracującego za przysłowiową miskę ryżu? Maciej Topolski bardzo sprawnie i celnie przedstawia pracę kelnera od kuchni, od zaplecza restauracyjnego. I co widzą nasze szeroko otwarte i zdziwione o... Recenzja książki Niż

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@meandmybookzpl
@meandmybookzpl
2021-02-15
7 /10
Przeczytane


“Kelnerem nie zostaje się z miłości do podawania ludziom talerzy. Kelnerem zostaje się z braku laku. Nie masz co zrobić z życiem, idź do gastronomii”.

U mnie nie było inaczej. Szmat czasu temu wylądowałam na sali restauracyjnej z braku laku. Potrzebowałam pieniędzy na wakacyjny wyjazd, a perspektywa biegania z tacą między głodnymi klientami wydawała się znośna. Bardzo szybko przekonałam się, że zawód kelnera nie polega tylko na obsługiwaniu gości. Po trzech miesiącach odklejania gum spod stolików, mycia fug, przepraszania, uśmiechania i zmywania garów, odechciało mi się wakacji. Doszłam również do wniosku, że podjęta przeze mnie praca miała tylko jedną zaletę. Napiwki.

Maciej Topolski zabrał mnie do przeszłość. W swoim zbiorze próz poetyckich, które zawierają elementy eseju i reportażu w ciekawy sposób przedstawia zawód kelnera. Autor daje czytelnikowi szansę przyjrzenia się z bliska sytuacjom, mających miejsce podczas pracy w gastronomii, o których większa część społeczeństwa nie ma pojęcia. Ciągnąca się w nieskończoność wojna z kucharzami, często wściekli z głodu klienci i właściciel, który tylko czeka, żeby dołożyć na głowę kolejne obowiązki, to zaledwie początek. Pod przyklejonym do twarzy uśmiechem, często kryje się głód, zmęczenie, rozdrażnienie i poranny mocz, bo nie było i nadal nie ma czasu na toaletę. Jako ekskelnerka jestem pod wrażeniem, że temat został tak trafnie przedstawiony. Krótko, a treściwie. Wyjątkowo ciekawa okazała s...

| link |
@Aleksandra_99
2023-01-23
4 /10
Przeczytane
@malgosialegn
2021-02-27
6 /10
Przeczytane
@julcias01
@julcias01
2021-02-06
7 /10
@mewaczyta
2021-02-16
6 /10
Przeczytane 🍃 Współprace 🍃

Cytaty z książki

Jeżeli istnieje jakaś potrzeba niższa niż fizjologiczna, jest nią potrzeba zniknięcia.
Dodaj cytat