Obiad w Rzymie

Andreas Viestad
6.7 /10
Ocena 6.7 na 10 możliwych
Na podstawie 7 ocen kanapowiczów
Obiad w Rzymie
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
6.7 /10
Ocena 6.7 na 10 możliwych
Na podstawie 7 ocen kanapowiczów

Opis

OBIAD W RZYMIE

HISTORIA ŚWIATA W JEDNYM POSIŁKU

Możemy dopatrzyć się więcej historii w kotlecie albo misce makaronu niż w Koloseum lub jakimkolwiek innym zabytku.

Delektując się typowym rzymskim posiłkiem w tradycyjnej restauracji, Andreas Viestad zabiera nas w pasjonującą kulinarną podróż, danie po daniu, przez historię świata i historię Wiecznego Miasta.

Dowiedz się, jak to możliwe, że spór o sposób pieczenia chleba przyczynił się do wielkiej schizmy w Kościele, miłość do masła stała się impulsem do powstania reformacji, a niedobór soli doprowadził do przegrania wojny secesyjnej, wybuchu Wielkiej Rewolucji Francuskiej i upadku brytyjskiego imperium kolonialnego.

Poznaj historię małej wioski, która dzięki pszenicy zmieniła się w centrum największego imperium, jakie widział świat. Odkryj, jak cytryna wpłynęła na rozwój sycylijskiej mafii.

Wyrusz szlakiem smaków i składników, które zmieniały naszą cywilizację.

Rozpocznij drogę na rzymskim targu podążaj przez Ogród Oliwny w Jerozolimie i kopalnię soli w Wieliczce, by odpowiedzieć na fundamentalne pytanie:

Jaka jest najlepsza potrawa na świecie?

Andreas Viestad, autor książki równie czarującej, co fascynującej, ma prawdziwy dar tworzenia obrazowych scen, snucia opowieści, a co najważniejsze – nakreślania i zgłębiania zależności, dzięki czemu wszystko staje się jasne i ekscytujące.
Nigella Lawson

Andreas Viestad napisał fascynującą, skłaniającą do przemyśleń i zabawną książkę o roli jedzenia w historii. Płynnie porusza się pomiędzy aromatami i smakami posiłku w rzymskiej restauracji a torami dziejów.
Alice Waters


Tytuł oryginalny: En middag i Roma
Data wydania: 2021-07-14
ISBN: 978-83-240-7387-0, 9788324073870
Wydawnictwo: Znak
Kategoria: Literatura faktu
Stron: 240
dodana przez: chudini0505

Autor

Andreas Viestad Andreas Viestad
Urodzony 5 kwietnia 1973 roku w Norwegii (Oslo)
Andreas Viestad jest szefem kuchni, recenzentem kulinarnym, gospodarzem telewizyjnego programu New Scandinavian Cooking, publicystą „The Washington Post” oraz założycielem Geitmyra Culinary Center for Children w Norwegii, fundacji edukującej dzieci ...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Prawdziwa pasta carbonara

16.09.2021

Ciekawie i lekko napisana książka historyczno-kulinarna, w której tytuły rozdziałów są częściami włoskiego obiadu, notabene spożywanego przez autora w tradycyjnej włoskiej restauracji La Carbonara mieszczącej się na Campo di Fiori w Rzymie. Przy okazji sporo pisze Viestad o historii kulinarnej świata. Mamy też trochę rozważań o kuchni włoskiej, kt... Recenzja książki Obiad w Rzymie

@almos@almos × 15

„Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku” Andreasa Viestada - czyli wielce przyjemna...

27.05.2022

„To, co jemy, zmieniło nas pod względem fizycznym i psychicznym. Jedzenie jest sekretną siłą napędową historii, któawyra dawała nam energię i podsycała naszą kolektywną dociekliwość od czasów pierwszej potrawy przygotowanej na ogniu. Jedzenie to najbardziej uniwersalna rzecz, jaką mogą robić ludzie, i coś, co nas wszystkich łączy. Jednocześnie ... Recenzja książki Obiad w Rzymie

@Orestea@Orestea × 6

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@Mackowy
2023-07-05
6 /10
Przeczytane ebook

Całkiem strawny groch z kapustą. Trochę informacji o Rzymie (starożytnym i obecnym), szczypta wiedzy o soli, mięsie, ogniu i innych zjawiskach niezbędnych do rozwoju cywilizacji, jednak jak na mój gust, zbyt wiele tu osobistych przemyśleń autora, żeby określić tą książkę mianem popularnonaukowej. W każdym razie czyta się przyjemnie, bo autor pisze zajmująco i - chociaż żaden z niego Makłowicz - z pasją.

× 23 | Komentarze (1) | link |
@agulkag
2024-04-28
Przeczytane

Zasiadając do posiłku możemy delektowac sie jego smakiem, cieszyć oczy wyglądem, który czasem ociera się o dzieło sztuki, a i zaskakuje fakturą składników. Tyle mozemy dostrzec tak na pierwszy rzut oka. Ale chyba mało komu przychodzi do głowy to, aby rozkładać składniki dania tylko po to, aby przeanalizowac ich pochodzenie historyczne.
Tu autor zasiadając w jednej z rzymskich restauracji przy fonntannie Campo di Fiori snuje opowieśc właśnie o wielu składowych dań. I tak wraz z nim przenosimy się a to do starożytnego egiptu, a to do ogrodu oliwnego z czasów Chrystusa, czy daleko za granice europejskie.
I tak to jeden posilek może zasypać wręcz informacjami, i to mi tak ciut przeszkadzało. Ale ogólnie bardzo sympatyczna pozycja kulinarno - podróznicza.

× 4 | link |
@melkart002
2021-07-18
8 /10
Przeczytane

Początkowo sądziłem, że będę miał do czynienia z książką opowiadającą w zasadzie historię cesarstwa rzymskiego, może średniowiecza. Szybko przekonałem się jednak jak bardzo się pomyliłem. Nigdy wcześniej nie czytałem przewodników kulinarnych, nie bardzo przepadałem też za książkami o tematyce podróżniczej. Na szczęście, tym razem byłem mile zaskoczony „eskapadą”, jaką zaserwował nam Autor. „Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku” Andreasa Viestada to niesamowita przygoda po czasach, smakach i różnych miejscach świata, nie zawsze znanych ogółowi.

Od czasów „Upadku cesarstwa rzymskiego” Edwarda Gibbona nie czytałem tak świetnej książki. Kreśli ona obraz nie tyle samego Rzymu – wybiega znacznie poza tematykę samego imperium i miasta Rzym. Autor w świetny i spójny sposób przedstawia fakty szerzej nie znane przeciętnemu czytelnikowi. Spytacie jakie? A choćby to, że w legendzie o Remusie i Romulusie, porzuconych chłopców karmiła nie tylko wilczyca, która stała się symbolem Wiecznego Miasta, ale również dzięcioł. Wiedzieliście? Ja – nie – a to bardzo zabawne, gdyż w historii starożytnego Rzymu siedzę od dziecka, czyli z grubsza ponad 25 lat. Takich drobnych zaskoczeń jest znacznie więcej. W ten subtelny sposób człowiek uświadamia sobie, jak niewiele wie. I myślę, że zabieg ten, może częściowo nieświadomy, uczy człowieka pokory, zachęcając zarazem do głębszego poszukiwania wiedzy.

Viestad, dawny krytyk kulinarny stosuje w swej pr...

× 2 | link |
@alinaz5
2023-05-26
6 /10
Przeczytane
@Orestea
2022-05-27
7 /10
HU
@huszcza1982
2021-12-11
7 /10
Przeczytane
@daka_portal
2021-09-25
6 /10
Przeczytane
@almos
2021-09-16
7 /10
Przeczytane ebook reportaż/literatura faktu

Cytaty z książki

O nie! Książka Obiad w Rzymie. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat