Okupacja od kuchni

Aleksandra Zaprutko-Janicka
7.3 /10
Ocena 7.3 na 10 możliwych
Na podstawie 12 ocen kanapowiczów
Okupacja od kuchni
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
7.3 /10
Ocena 7.3 na 10 możliwych
Na podstawie 12 ocen kanapowiczów

Opis

Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.

Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?

Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast.

Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.
Data wydania: 2024-10-09
ISBN: 978-83-68263-13-8, 9788368263138
Wydawnictwo: Poznańskie
Seria: Ciekawostki historyczne.pl
Kategoria: Historia Polski
Stron: 320
dodana przez: Vernau
Mamy 1 inne wydanie tej książki

Autor

Aleksandra Zaprutko-Janicka Aleksandra Zaprutko-Janicka – historyczka i dziennikarka. Współtwórczyni nagradzanych serwisów historycznych, autorka blisko tysiąca artykułów popularnonaukowych o historii i kilku książek, w tym „Okupacji od kuchni”, „Piękna bez konserwantów” i „Dw...

Pozostałe książki:

Okupacja od kuchni Piękno bez konserwantów Elity w II Rzeczpospolitej Dwudziestolecie od kuchni Przedwojenna Polska w liczbach
Wszystkie książki Aleksandra Zaprutko-Janicka

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Sztuka przetrwania

15.11.2024

"Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania", to książka, która.. Rozwaliła mnie na łopatki. Dosłownie. Lektura ta przedstawia życie ludzi z perspektywy najważniejszej potrzeby fizjologicznej czyli pożywienia. "Uczucie czczości było czasami tak silne, że po przeszukaniu po raz setny pustych szuflad, w których kiedyś leżał chleb, obdzieraliśmy... Recenzja książki Okupacja od kuchni

@Bookmaania@Bookmaania × 10

Pierwsza książka o kulinarnej zaradności Polek w czasie II wojny światowej

26.09.2015

Zgromadzone przed wybuchem II wojny światowej zapasy często nie wystarczały do przeżycia pierwszych miesięcy niemieckiej okupacji. Warto dodać, że ufni w potęgę polskiej armii oraz siłę zawartych sojuszy rodacy byli przekonani, że uda się powstrzymać nawałę wojsk hitlerowskich. Kiedy Anglia z Francją zawiodły i okazało się, że wojna potrwa dłużej n... Recenzja książki Okupacja od kuchni

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@agulkag
2024-11-20
Przeczytane

I to była naprawdę dobra pozycja. Choć w wielu książkach o tematyce czy to obyczajowej, czy bardziej historycznej obejmujących okres wojenny, spotykamy się z tym jak wyglądało życie pod okupacją, to żadna nie zajęła sie tym aż tak dokładnie.
Autorka wykorzystała wiele pozycji dokumentalnych, aby pokazać z czym musiały zmierzyć sie zwłaszcza kobiety.
Trzeba przyznać, że naprawdę stawały na głowie, aby stworzyć coś jadalnego właściwie z niczego. Kwitnął też wszelaki handel towarami szmuglowanymi ze wsi, a które ratowały mieszkańców miast przed śmiercią głodową.
To niesamowite jak wielką kreatywnością i pomysłowością wykazywali się właściwie wszyscy.
Ale ksiażka ta to nie tylko szara codzienność, to także świat kawiarenek czy jadłodajni, które stanowiły małą namiastkę normalności. No i na końcu garść okupacyjnych przepisów, które spokojnie można wykorzytać także dzisiaj.

× 5 | link |
@Bibliotecznie
2024-10-23
7 /10
Przeczytane

Wojenna rzeczywistość dotykała bardzo wielu codziennych spraw, jednak problemy były zupełnie inne niż te przed wojną. Wśród nich znalazła się między innymi konieczność zapewnienia ludziom pożywienia w warunkach ekstremalnych. Wydawać by się mogło, że to prozaiczna sprawa, jednak Aleksandra Zaprutko-Janicka udowadnia, że wcale tak nie było. Pisarka pokusiła się o przeanalizowanie mnóstwa materiałów traktujących o życiu w warunkach wojennych, aby opowiedzieć swoim czytelnikom o tym, jak kobiety w tych okrutnych czasach radziły sobie z głodem.

Gospodynie domowe również podjęły walkę z okupantem, tyle że ta walka odbywała się na froncie... kulinarnym. Były to tak samo istotne bitwy, jak te toczone w okopach z bronią w ręku, bo bez pożywienia nikt długo nie wytrzyma. Autorka skupiła się w swojej książce na sposobach zdobywania jedzenia, na ryzykownych pomysłach na oszukiwanie nazistów polegających na szmuglowaniu różnych produktów. W sytuacji, kiedy można zginąć za kawałek mięsa albo stracić podczas ucieczki wszystko, co się zdobyło, zupełnie zmienia się perspektywa.

W książce zostały poruszone różne tematy związane ze zdobywaniem i produkowaniem żywności w czasie wojennej zawieruchy. Czytelnik przeczyta między innymi o hodowli królików na mięso, uprawie warzywnych ogródków miejskich, a także pozna przepisy pomagające przetworzyć żywność otrzymywaną na kartki na taką, którą dało się zjeść. Ogromne znaczenie miały tu spryt i przemyślność...

× 2 | Komentarze (1) | link |
@eR_
2019-12-19
10 /10
Przeczytane Współpraca Posiadam

Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.

W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem – to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!

Niezwykle zajmująca książka.
Jakże inna od opowieści które starają się uchodzić za historyczne, sypią statystykami i podają suche fakty, nie dbając zupełnie, że zanudzają czytelnika na śmierć, a przynajmniej mnie.
Autorka w swoim dziele p...

| link |
@melkart002
2020-08-31
7 /10

Książka Aleksandry Zaprutko-Janickiej bezsprzecznie budzi fascynację. Olbrzymi zasób faktów podanych w przystępnej formie, lekko sarkastycznej, ale ciekawej. Książka "Okupacja od kuchni" opowiada o kobiecej formie walki z okupacją niemiecką, o "babskiej" przemyślności, kwintesencji mądrości naszych pań. To historia nie tylko od kuchni, ale domowych warzywników i gospodarstw, handlu i hodowli poza głównym obiegiem. Historia polskiego braku pokory i znajdywania ścieżek pozwalających obejść każdy, nawet najbardziej represyjny system. Wstrząsający jest wniosek nasuwający się po zakończeniu lektury – nie ważne co zrobisz, na głód się nie przygotujesz. To bardzo pesymistyczny obraz świata, nie tylko przeszłego, ale jakby memento potencjalnej przyszłości. Wydaje mi się, że książka wywołała na mnie równie silne wrażenie jak "Rozmowy z katem" Kazimierza Moczarskiego – opis rzeczywistości, bez upiększeń, prosto, dosadnie i tak realistycznie mrocznie.
Najbardziej zaskoczył mnie fakt, że duża część obecnej historii "polskiej przemyślności", czyli szeroko pojętego "czarnego rynku" miało swe korzenie w czasach okupacji. Szmugiel żywności, domowe sposoby jej produkowania i pomysłowe sposoby dystrybucji, jest bardzo szokujące. Nigdy bym nie pomyślał, że w taki sposób można oszukiwać wrogów, sąsiadów i własny żołądek. Bardzo praktyczne wydaje mi się podanie przez autorkę przepisów, wygrzebanych z ówczesnych źródeł, które można samemu przygotować w domu, aby "zasmakować" w okupa...

| link |
@esclavo
2024-11-04
7 /10
Przeczytane

Dziś "zdobywanie" jedzenia nie wiąże się z dużym wysiłkiem. Po prostu idziemy do najbliższego/ulubionego/najtańszego sklepu i robimy zakupy. Ograniczają nas tylko pieniądze, asortyment i nasza wyobraźnia. A jak takie "zdobywanie" pożywienia wyglądało podczas wojny? Na to pytanie, odpowie nam autorka książki "Okupacja od kuchni".

To reportaż, który może i mnie nie zaskoczył, bo wiele sytuacji znam z opowieści chociażby babci. Kartki, kolejki, bieda. Brak podstawowych produktów, a lepiej jadł tylko ten co umiał pokombinować, zamienić się lub sam wyhodował. Autorka przytacza wiele takich sytuacji, a opisy codziennych zmagań gospodyń domowych uzupełnione są fotografiami. Ciekawym dopełnieniem jest książka kucharska, w której znajdziemy prawdziwe przepisy okupacyjnej miastowej kuchni.

To czego tu może zabrakło, to opis kuchni, ale wiejskiej, bo mam wrażenie, że temat żywienia nie został wyczerpany. Mimo tego jest to reportaż, który warto przeczytać.

| link |
@Bookmaania
2024-11-15
10 /10
@margota13
2020-11-24
5 /10
Przeczytane Historia
@kris.tomczyk
@kris.tomczyk
2020-10-11
8 /10
Przeczytane
@paulina.zakrzewska
@paulina.zakrzewska
2020-01-13
8 /10
Przeczytane
@ryszpak
2019-12-01
7 /10
Przeczytane Posiadam II wojna - Europa Kulinaria A.D. 2016 II wojna - ruch oporu
JU
@Justyna_6
2019-05-23
8 /10
Przeczytane
@blue_caramel
2017-12-30
5 /10
Przeczytane
@DumnaUprzedzona
@DumnaUprzedzona
2016-05-11
5 /10
Przeczytane II wojna światowa - popularnonaukowe, wspomnienia, biografie

Cytaty z książki

O nie! Książka Okupacja od kuchni. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat