Recenzje książki "Pachnidło"

Dodaj swoją recenzję

Wspaniały świat zapachów

21.04.2022

Książka opisuje życie Jana Baptysty Grenouille’a, XVIII-wiecznego geniusza zapachowego, który jednocześnie jest potworem. Warto podkreślić mistrzowskie pióro autora, książka jest poświęcona zapachom i tak zmysłowa, tak namacalna, że sam zacząłem wąchać tu i tam, szukając różnych zapachów, ale gdzie mi tam do geniuszu bohatera książki! Poza tym rzu... Recenzja książki Pachnidło

@almos@almos × 28

"Życia sam zapach"

12.01.2022

„I ponad nocnym krajobrazem swej duszy poszybował do domu swego serca” Zapach – chyba każdy z nas ma swój ulubiony. Taki który relaksuje, omamia, przyciąga. Ja uwielbiam zapach kawy, jaśminu, dymu z ogniska, deszczu i mokrego lasu, a za zapach oleju sezamowego dam się pokroić. Jakie zapachy uwielbiacie? Które sprawiają, że macie ochotę w nich ut... Recenzja książki Pachnidło

Pachnidło

2.06.2021

Przyznam szczerze, że kiedy rozpoczęłam, czytanie tego rodzaju kryminał pt. ''Pachnidło. Historia pewnego mordercy'' autorstwa Pana Patricka Suskinda to wiało z każdej możliwej strony od niego mocną grozą i niepewnością. Myślałam od samego początku w trakcie czytania czy taki mały karzeł jest, szczęśliwy zabijając, swoje ofiary poznając je jedyni... Recenzja książki Pachnidło. Historia pewnego mordercy

@Anna30@Anna30 × 12

,,Historia pewnego mordercy"

23.02.2021

Powieść wydana po raz pierwszy w 1985 r. , a mimo to napisana w tak przystępnym i interesującym stylu, że czyta się ją bardzo przyjemnie nawet współcześnie. Przypomina mi trochę "Zemstę" Fredry, być może ze względu na lekko ironiczny charakter, a momentami też pompatyczość wypowiedzi. Ciekawą postacią niewątpliwie jest tutaj Baldini, w którym "mie... Recenzja książki Pachnidło

„Pachnidło” jest oryginalne. Jest zaskakujące. Jest na swój sposób wyjątkowe. Bywa odpychając...

21.12.2017

„Znamy ludzi, którzy poszukują samotności: są to pokutnicy, życiowi popaprańcy, święci albo prorocy. Najczęściej wycofują się na pustynię, gdzie żyją szarańczą oraz miodem dzikich pszczół. Niektórzy zamieszkują jaskinie albo pustelnie na odległych wysepkach albo też siedzą – dość widowiskowo – w klatkach, zamocowanych na drągach i wiszących wysoko ... Recenzja książki Pachnidło. Historia pewnego mordercy

Książka utkana zapachem i smrodem

11.10.2016

"Pachnidło" Patricka Süskind'a roznosi woń animalnego XVIII - wiecznego Paryża. Ta woń wżera się w mózg czytelnika i prowadzi do ostatniej stronicy. Sama książka składa się z niezliczenie wielu zapachów, które otumaniają nie pozwalając oderwać się od lektury. Opisy zapachów splatają się tworząc historię perfumiarza - geniusza - zbrodniarza, Jana Ba... Recenzja książki Pachnidło. Historia pewnego mordercy

Jak pachnie!

14.03.2016

Dzisiaj recenzja książki, który wywołuje we mnie mieszane odczucia. Z jednej strony to książka makabryczna, z pięknym językiem. Ale z drugiej strony książka nie potrafiła utrzymać mnie w napięciu. Nie oczekiwałam od tej książki zbyt wiele, więc się nie zawiodłam. Muszę także przyznać, że jeszcze żadna recenzja nie sprawiła mi tyle trudności... Kom... Recenzja książki Pachnidło. Historia pewnego mordercy

Pacjent dla Freuda

1.01.2014

„Pachnidło” Patricka Süskinda wpadło w moje ręce zupełnie przypadkiem. Przeglądałam właśnie jedną z ofert internetowego sklepu, gdy natrafiłam na tę książkę. Okładka mnie po prostu zafascynowała i zahipnotyzowała. Wiedziałam, że powieść już jest moja! Kontrowersyjna i oryginalna – tak brzmiałyby jednowyrazowe recenzje tej książki. Sam pomysł wykr... Recenzja książki Pachnidło. Historia pewnego mordercy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl