Przeciw naturze

Dario Bressanini, Beatrice Mautino
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza
Przeciw naturze
Lista autorów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie
8 /10
Ocena 8 na 10 możliwych
Na podstawie 1 oceny kanapowicza

Opis

Nareszcie głos rozsądkui solidna porcja wiedzyw dyskusji o zdrowym odżywianiu!

Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i...

„Naturalne”odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni izdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu,że „manipulowanie”żywnością to największe zło, zapominając,iżrośliny ulepszamy od początków rolnictwa.

Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”?

Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz,i rozwiać liczne wątpliwości autorzy–włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnikaBez parabenów. Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę – opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.

Tytuł oryginalny: Contro natura. Dagli OGM al «bio», falsi allarmi e verità nascoste del cibo che portiamo in tavola
Data wydania: 2021-01-27
ISBN: 978-83-08-07350-6, 9788308073506
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Stron: 352
dodana przez: chudini0505

Autor

Dario Bressanini Dario Bressanini
Urodzony 10 grudnia 1963 roku we Włoszech (Saronno)
Dario Bressanini – chemik, nauczyciel uniwersytecki, popularyzator nauki, współpracownik czasopisma „Le Scienze”, autor bloga La scienza in cucina (Nauka w kuchni). Autor i współautor ośmiu książek popularnonaukowych, poświęconych głównie odżywianiu...

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Pogromcy mitów

11.03.2021

Czy wiedzieliście, że kiedyś dodawano nawet o 15% glutenu więcej do makaronu i reklamowano go dla osób na diecie. Słyszeliście może o najstarszej osobie chorej na celiakię, podobno odkryto szczątki dziewczyny już z I wieku n.e. Wiedzieliście, że pierwsze marchewki uprawiane w rejonie dzisiejszego Afganistanu były fioletowe? Przyznam się szczerze,... Recenzja książki Przeciw naturze

@luna_luna@luna_luna × 2

Moja opinia o książce

Opinie i dyskusje

@luna_luna
@luna_luna
2021-03-11
8 /10

Cytaty z książki

O nie! Książka Przeciw naturze. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat