Opinia na temat książki Sekrety włoskiej kuchni

@ksiazka_w_pigulce @ksiazka_w_pigulce · 2020-08-29 21:29:29
Przeczytane
Nie od dziś wiadomo, że Wydawnictwo Albatros przoduje w niejednokrotnie pięknych okładkach swoich książek (ponowne wydanie z 2020 r.). Za tym również podąża treść, w tym przypadku skąpana w słońcu Italii i doprawiona szczyptą najlepszego włoskiego smaku, jaki można sobie wyobrazić.
Przyjaciółka Umberta Eco i tłumaczka jego książek serwuje smaczną włoską kuchnię zabierając wysublimowane gusta w podróż po moim ulubionym kraju. Podróż niezwykle sentymentalna, okraszona historią, kulturą, tradycją, zaś tłem jest fenomenalna włoska kuchnia, w której tajniki wprowadza autorka. Uprzedzając jednak fakty: to nie jest tradycyjna książka kucharska, a raczej wgląd w tradycję mieszkańców Italii, którzy nie od dziś znani są ze znakomitego, rodzinnego celebrowania każdego posiłku.

Pani Elena pochyla się nad każdym rejonem skąpanym we włoskim słońcu. Barwne ilustracje zarówno miejsc, jak i regionalnych potraw oraz skarbów, jakie kryje włoska ziemia pozwalają poczuć ducha, który wyziera z każdej strony tej dopracowanej w każdym calu książki.
× 2 Polub, jeżeli spodobała Ci się ta opinia!
Sekrety włoskiej kuchni
3 wydania
Sekrety włoskiej kuchni
Elena Kostioukovitch
8/10

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, r...

Komentarze

Pozostałe opinie

Bardzo fajna pozycja. Polecam w szczególności dla osób, które wybierają się do Włoch i chcą troszkę lepiej poznać kulturę jedzenia w danym regionie.

@Monika_Zygadlo@Monika_Zygadlo

Gdy za oknem szaro i smutno z przyjemnością przenoszę się do słonecznej Italii za sprawą tej przepięknie wydanej książki „Sekrety włoskiej kuchni” i Was również do tego gorąco zachęcam. Jeśli jest...

© 2007 - 2024 nakanapie.pl